ΕλλάδαΕλληνική Οικονομία

Σήμερα στην Αθήνα αποφασίζουν για την οικονομική πολιτική της Ευρώπης

Η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σήμερα και αύριο και οι συναντήσεις που θα κάνει η επικεφαλής της  Κριστίν Λαγκάρντ η οποία έχει έρθει πριν λίγες ημέρες στην χώρα μας.  Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει προκειμένου να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το επόμενο δίμηνο όσον αφορά στη νομισματική πολιτική που θα ακολουθηθεί στην ευρωζώνη. Τελευταία φορά που συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΚΤ στη χώρα μας ήταν το 2008.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η σύνοδος των κορυφαίων τραπεζιτών της Ευρώπης ανάμεσα στους οποίους και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, πραγματοποιείται σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία αλλά με την εικόνα της χώρας μας να είναι αναβαθμισμένη τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά και λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poors και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και εν αναμονή της επικείμενης αναβάθμισης από τον Fitsch.

Με τόσο υψηλούς προσκεκλημένους τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Οι συνεδριάσεις θα γίνουν σήμερα και την Πέμπτη στον δεύτερο όροφο της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ το επίσημο δείπνο θα παρατεθεί απόψε στον πέμπτο όροφο στην αίθουσα δεξιώσεων, με θέα την Ακρόπολη παρουσία του πρωθυπουργού.

Σε ρόλο οικοδεσπότη, μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επαφές εκτός από την Σιδηρά Κυρία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και με τους 25 κορυφαίους τραπεζίτες της ηπείρου μας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Διοικητής της ΤτΕ αναμένεται να επισημάνουν στους συνομιλητές τους για την σταθερότητα αλλά και τις εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και για τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που διατηρεί η οικονομία μας ο οποίος είναι τριπλάσιος του μέσου όρου της ευρωζώνης.

διάβασε και αυτό  Μαζί η ΚΕΔΕ στην εθνική προσπάθεια για ενίσχυση του εμβολιασμού κατά του covid-19

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες όπου θα πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου η Ελλάδα και άλλες χώρες αναμένεται να επιμείνουν να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στα δημοσιονομικά έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν τις εξωγενείς πιέσεις, να πετυχαίνουν τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και να μην υπονομεύεται η ανάπτυξη.

Για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες η ΕΚΤ αναμένεται να φρενάρει την αύξηση των επιτοκίων και αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να είναι εκτός ελέγχου.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές να επισημάνει ότι το καλό σενάριο είναι τα επιτόκια να μείνουν στο σημερινό επίπεδο (το οποίο θεωρείται ήδη υψηλό) και το κακό σενάριο είναι να αυξηθούν κατά τι. Όλα πάντως δείχνουν ότι υπερισχύει το καλό σενάριο έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός.

Οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών της ζώνης του ευρώ και τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ θα συνεδριάσουν στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος και θα λάβουν αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου κατά την οποία η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, επικουρούμενη από τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, θα εξηγήσει τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει δια ζώσης στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ή εξ’ αποστάσεως, ενώ μία φορά τον χρόνο η συνεδρίαση φιλοξενείται από μία εθνική κεντρική τράπεζα. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά φιλοξενία της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην Τράπεζα της Ελλάδος, μετά το 2005 και το 2008.

διάβασε και αυτό  Δωρεάν rapid test στην Ελλάδα από ΕΟΔΥ (08/11)

πηγή myportal.gr

Facebook Comments Box

Απάντηση

%d