Τα προσφυγικά σπίτια της Καλλιθέας
Δεν ήταν λίγοι οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Καλλιθέα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.
Συγκεκριμένα, τα προσφυγικά εδώ χτίστηκαν την περίοδο 1932-1939 για να δώσουν στέγη σε περίπου 20.000 πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Οι άνθρωποι αυτοί μέχρι τότε ζούσαν ήδη στην περιοχή σε ξύλινες παράγκες, αυτοσχέδιες. Ουσιαστικά, καταλάμβαναν μία έκταση σχεδόν 30 στρέμματα μεταξύ του παλιού Ιππόδρομου (νυν Πάρκου Νιάρχου) και της οδού Επαμεινώνδα (που είναι η συνέχεια της Λάμπρου Κατσώνη), αλλά απλώθηκαν και λίγο παραπέρα στα περισσότερα από τα τριγύρω στενά και γενικά σε όλη την Καλλιθέα, που το 1940, μαζί με τους εσωτερικούς μετανάστες, έφτασε να έχει πληθυσμό 36.000 κατοίκους.
Ένα μέρος των προσφύγων εγκαταστάθηκε πίσω από την σχολή του Χαροκόπου.
Κάποιοι άλλοι με τη στήριξη του τότε υπουργείου Πρόνοιας, έστησαν τις ξύλινες παράγκες τους στις δύο όχθες του Ιλισσού στα Παλαιά Σφαγεία , στην περιοχή του Νέου Πόντου, (Λ.Συγγρού- Φιλαρέτου – Δήμητρος) στην περιοχή Καψάνη (Δοϊράνης-Δαβάκη-Ηρακλέους-Ματζαγριωτάκη), στην Αγ. Ελεούσα, στην περιοχή μεταξύ των οδών Σοφοκλέους- Ηλέκτρας-Περικλέους-Κέκροπος και στο Σκοπευτήριο στις οδούς Αριστείδου-Αμαζόνων-Σκοπευτηρίου-Φιλαρέτου.
Η επιχείρηση της οριστικής στέγασης των προσφύγων θα ξεκινήσει το 1928 και θα απαιτήσει αρκετά χρόνια. Πρώτα χτίζονται οι μονώροφες και διώροφες κατοικίες του συνοικισμού της Νέας Ζωής το 1930, στην περιοχή από Μυκηνών – Ηρακλέους – Φιλαρέτου – Δαβάκη μέχρι τη Συγγρού. Τότε αρχίζει να απαλλάσσεται η σημερινή οδός Δαβάκη (τότε Δήμητρος) από τις ξύλινες παράγκες. Ακολουθεί ο συνοικισμός Νέος Πόντος στην περιοχή Καψάνη με διώροφες κατοικίες και κατόπιν η Ανδρομάχης, η Αγία Ελεούσα, τα Παλαιά Σφαγεία, οι Τζιτζιφιές.
Τα προσφυγικά στις Τζιτζιφιές χτίστηκαν την περίοδο 1932-1939 για να δώσουν στέγη σε περίπου 20.000 πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Οι συνθήκες διαβίωσης στις Τζιτζιφιές υπήρξαν χειρότερες από εκείνες των άλλων συνοικισμών, καθώς εκτός από τα προβλήματα της λειψυδρίας, της ανύπαρκτης αποχέτευσης και των πολλαπλών ασθενειών, οι πρόσφυγες είχαν να αντιμετωπίσουν και μεγάλες πλημμύρες.
Δείτε μερικές ακόμα φωτογραφίες της περιοχής, όπως είναι σήμερα από τον φακό της Φραντζέσκας Γιαϊτζόγλου Watkinson.
Ακολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα