ΠεριφέρειεςΠολιτική

Η κεντρική Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σύνταγμα…επιστροφή στην πρωθυπουργία λένε τα διεθνή Μέσα

«Koύρσα για έναν οι ελληνικές εκλογές μετά την άλωση αριστερών προπυργίων από τους συντηρητικούς», μεταδίδει το Associated Press.

O Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει δεσμευτεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε φιλικό προς τις επιχειρήσεις και δημοσιονομικά υπεύθυνο κράτος-μέλος της ευρωζώνης. Και η στρατηγική, ως τώρα, έχει αποδώσει. Η Νέα Δημοκρατία διέλυσε τους αριστερούς αντιπάλους της τον Μάιο, κερδίζοντας κρίσιμα προπύργιά τους στην Κρήτη και περιοχές με χαμηλά εισοδήματα γύρω από την Αθήνα, κάποιες για πρώτη φορά», λέει το πρακτορείο.

Kαι αναφέρει ως παράδειγμα την Καισαριανή -«μικρό Στάλινγκραντ την αποκαλούσαν κάποτε», γράφει- παραθέτοντας τις δηλώσεις ενός κατοίκου της, του 76χρονου Θεόδωρου Σιδέρη, προερχόμενου από αριστερή οικογένεια, που ψήφιζε όλη του τη ζωή την Αριστερά, αλλά τώρα ψήφισε τους συντηρητικούς «απογοητευμένος από την αρνητική προεκλογική εκστρατεία της Αριστεράς». «Ο Μητσοτάκης με κέρδισε. Σου μιλά άμεσα και τηρεί τις υποσχέσεις του. Θυμούμαστε το παρελθόν και το τιμούμε, αλλά μέχρι εκεί. Ο εμφύλιος και ο διχασμός έχει τελειώσει. Το να μιλάς για το παρελθόν δεν είναι πολιτικό επιχείρημα», είπε στο Associated Press.

«Οι ελληνικές εκλογές φαίνεται ότι θα ενισχύσουν την εξουσία του Μητσοτάκη», γράφει το Politico, σημειώνοντας ότι με το νέο εκλογικό σύστημα ο νικητής των εκλογών θα είναι κυρίαρχος, αλλά «μολονότι ο νικητής της Κυριακής είναι ήδη σίγουρος, παραμένουν μεγάλα ερωτηματικά για την έκταση της νίκης των Συντηρητικών και τη μοίρα των συντετριμμένων αριστερών αντιπολιτευόμενων κομμάτων, που δεν θα έχουν την ίδια δύναμη να κάνουν την κυβέρνηση να λογοδοτεί».

διάβασε και αυτό  O ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί για την πανδημία: Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα

«H αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά αδύναμη και θα χρειαστεί χρόνο για να συνέλθει. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει προσοχή στο θέμα αυτό, γιατί έχουμε δει σε άλλες χώρες ότι μια αδύναμη αντιπολίτευση μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα για την κυβέρνηση αναφορικά με την ποιότητα της χάραξης πολιτικής, την λογοδοσία και τη διαφάνεια», δηλώνει στο Politico o Bολφγκάνγκο Πίκολι, συνιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης κινδύνων Teneo.

To άρθρο υπογραμμίζει ότι «η προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ασαφής και απέτυχε να κεφαλαιοποιήσει τις αδυναμίες της κυβέρνησης» Μητσοτάκη.

«Συνήθως όταν κερδίζεις για πρώτη φορά τις εκλογές έχεις μια περίοδο χάριτος. Στη δεύτερη θητεία όχι. Το παράδοξο εδώ είναι ότι επειδή έχει εξαφανιστεί η αντιπολίτευση ο Μητσοτάκης θα έχει μια νέα περίοδο χάριτος», είπε στο Politico o πολιτικός αναλυτής Πέτρος Ιωαννίδης, συμπληρώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε στην οργή και μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης και πανδημίας, οι άνθρωποι ήθελαν τη σταθερότητα».

«Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να εμφανίζεται ταλαιπωρημένος, έχοντας ακόμα στην πλάτη  τους ταραχώδεις πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του το 2015, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, που οδήγησε στο τρίτο διεθνές πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία επιβαρύνθηκε με ένα σκάνδαλο υποκλοπών, τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τις αυξανόμενες ανησυχίες για το κράτος δικαίου και τον χειρισμό ενός θανατηφόρου σιδηροδρομικού ατυχήματος, η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ασαφής και απέτυχε να αξιοποιήσει τα αδύναμα σημεία της κυβέρνησης», γράφει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε στον θυμό, αλλά μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης και πανδημίας, ο κόσμος ήθελε να νιώσει σταθερότητα», είπε ο Π. Ιωαννίδης, προσθέτοντας ότι η μεγάλη νίκη του Μητσοτάκη οφείλεται και στην κακή απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ.

διάβασε και αυτό  Προνόμια στους Εμβολιασμένους Συζήτηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Bloomberg: Οι κάλπες θα κρίνουν αν η Ελλάδα θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα

Για το Bloomberg στις εκλογές της Κυριακής «θα κριθεί κατά πόσον η Ελλάδα θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «είναι έτοιμος να επαναλάβει το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαϊου, που αυτή τη φορά το πιθανότερο είναι ότι θα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία».

Σε αντίθετη περίπτωση «και εφόσον οι πολιτικοί αρχηγοί εξακολουθήσουν να αρνούνται να συνεργαστούν, τότε θα χρειαστούν και τρίτες εκλογές σε περίπου έναν μήνα», αναφέρει το άρθρο, σημειώνοντας ότι «αυτό θα ανέτρεπε τη θετική ορμή για τις ελληνικές μετοχές, τα ομόλογα και την οικονομία της χώρας, που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές του Μαϊου» και «ίσως επιστρέψει η πολιτική αστάθεια καθώς οι αγορές θα δουν ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο αναμενόταν να αποκτήσει η χώρα μια νέα και σταθερή κυβέρνηση».

Το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την καλή επίδοση της οικονομίας οι οίκοι αξιολόγησης είναι έτοιμη να επιβραβεύσουν την Ελλάδα με την επενδυτική βαθμίδα, που απώλεσε πριν από 13 χρόνια. Το πολιτικό ρίσκο φαντάζει τώρα το κύριο εμπόδιο σε μια τέτοια απόφαση. Αγορές, αναλυτές και οίκοι αξιολόγησης θέλουν μια σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει τις φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία, που έχει ήδη ξεκινήσει».

Facebook Comments Box

Απάντηση