ΕλλάδαΚαιρός

Συνεχίζει την επέλαση του ο καύσωνας με την ονομασία CLEON με ακραία θερμική έξαρση έως και με 45 βαθμούς Κελσίου

Α. Σήμερα Πέμπτη 20-7-2023 οι άνεμοι εξασθενούν και η θερμοκρασία αρχίζει  και πάλι να ανεβαίνει. Την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 η θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Β. Από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένεται νέα θερμική έξαρση.

Πιο συγκεκριμένα :

1. Σήμερα Πέμπτη 20-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 43 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου

δ. στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Αύριο Παρασκευή 21-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου

διάβασε και αυτό  Πρόγνωση καιρού για σήμερα Σάββατο 06-03-2021

δ. στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

3. Το Σάββατο 22-7-2023 και την Κυριακή 23-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου

β. στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

4. Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

5. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων με τα νεότερα στοιχεία και τις λεπτομέρειες στην εξέλιξη των θερμοκρασιών θα γίνεται ανά εικοσιτετράωρο.

Καιρός – Καύσωνας: Έρχεται 10ήμερο με θερμοκρασίες Σαχάρας – Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη ο καύσωνας επιστρέφει δριμύτερος με μεγαλύτερη διάρκεια.

Ο γνωστός μετεωρολόγος πριν μέρες μας είχε προειδοποιήσει για «Πιθανόν δεύτερο θερμό κύμα ζέστης που θα πληρεί περισσότερο τις προϋποθέσεις του όρου “καύσωνας” μιας και θα έχει διάρκεια κοντά στις 4 ημέρες », ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε την ανάρτηση που είχε κάνει πριν 5 ημέρες:

Στην κορύφωση του δεύτερου κύματος του καύσωνα αναφέρεται ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτηση στο Facebook, αναφέροντας αναλυτικά τα παρακάτω:

«Μια δύσκολη ημέρα ξημέρωσε και σήμερα με τα μέτωπα των πυρκαγιών να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Προσοχή τις επόμενες ώρες όπου τα μελτέμια θα προσεγγίσουν και πάλι επικίνδυνες εντάσεις.

διάβασε και αυτό  Σε "πύρινο κλοιό" η Εύβοια
Σε ότι αφορά το νέο ισχυρό κύμα ζέστης που θα μας επηρεάσει από την Πέμπτη, ας κάνουμε λίγη υπομονή και θα το προσεγγίσουμε με ψυχραιμία και σύμφωνα με τους κανόνες και νόμους της επιστήμης μας.
Το πιθανότερο είναι να ζήσουμε κάτι ανάλογο με το πρώτο κύμα της προηγούμενης Παρασκευής – Σαββάτου με λίγο μεγαλύτερη διάρκεια όμως.»

Πρόγνωση του ΜΕΤΕΟ.gr

Δύο διαδοχικά πολύ θερμά διαστήματα προβλέπονται, σύμφωνα με το meteo.gr, μεταξύ 20 και 28 Ιουλίου 2023, με τη θερμοκρασία σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας να κυμαίνεται έως και 14°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020.

Χαρακτηριστικό αυτή της θερμής περιόδου είναι η εκτεταμένη έκταση που καλύπτουν οι θερμές αέριες μάζες, κατακλύζοντας όλη τη Λεκάνη της Μεσογείου, φτάνοντας μέχρι την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η θερμοκρασία πιθανόν θα ξεπεράσει τοπικά τους 45°C τις επόμενες ημέρες, τιμή που ήδη σημειώθηκε την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19/7 στη Σικελία.

Καιρός – Καύσωνας: Έρχεται 10ήμερο με θερμοκρασίες Σαχάρας – Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Κατηγορηματικός ο Αρναούτογλου: Έρχεται κορύφωση

Ο Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του είναι κατηγορηματικός ότι θα υπάρχει κορύφωση του δεύτερου κύματος του καύσωνα την Τετάρτη 26 Ιουλίου και την Παρασκευή 28 Ιουλίου θα πέσει η θερμοκρασία στους 38 βαθμούς.

Όπως αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου, στους κλειστούς κάμπους θα έχουμε έναν με δύο βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία, θα φτάσει δηλαδή τους 45 και 46 βαθμούς ενώ στα ορεινά σημεία θα έχουμε 8 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία.

Καλλιάνος: Να περιμένουμε το χειρότερο σενάριο

διάβασε και αυτό  Ο ΜΠΑΛΛΟΣ έφερε καταστροφές σε όλη την Ελλάδα

«Ο καύσωνας που μόλις ξεκίνησε θα κρατήσει πάνω από μια εβδομάδα !
Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά προς το χειρότερο σενάριο! Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, από σήμερα και στη συνέχεια εισερχόμαστε σε μια πολύ θερμή περίοδο η οποία όμως θα είναι ιδιαίτερα μακρά» εκτιμά και ο Γιάννης Καλλιάνος.

Κολυδάς: Μεγάλη διάρκεια του καύσωνα

Τη μεγάλη διάρκεια του καύσωνα επισημαίνει ο Διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του στο Twitter. O κ. Κολυδάς αναφέρεται και στην επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Καιρικών Φανομέων της ΕΜΥ

 

Facebook Comments Box

Απάντηση