ΑττικήΕλλάδαΟικονομία

Λίφτινγκ στα δίκτυά τους κάνουν οι τέσσερις τράπεζες. Ποιες αλλαγές έρχονται και γιατί;

Ριζικές αλλαγές πραγματοποιούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Οι απανωτές οικονομικές κρίσεις της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας έχουν φέρει τα πάνω κάτω.

Οι ελληνικές τράπεζες σε μια προσπάθειά τους να αποφύγουν οποιονδήποτε ελιγμός αποβεί μοιραίος για την βιωσιμότητά τους μικραίνουν τα τραπεζικά δίκτυα.

Επίσης, προχωρούν σε μειώσεις του προσωπικού τους μέσα από προγράμματα, ενώ επιχειρούν να βρίσκουν τρόπο να μειώνουν τις λειτουργικές τους ανάγκες για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Έτσι, πολύ άμεσα όλες οι τράπεζες θα μειώσουν τα υποκαταστήματα και το προσωπικό τους. Όπως προβλέπεται, τα άτομα που θα απομακρυνθούν από την εργασία τους θα είναι περίπου 800, ενώ τα υποκαταστήματα που θα πάψουν να λειτουργούν θα πλησιάσουν τα 120.

Η τράπεζα με τις μεγαλύτερες απώλειες θα είναι η Πειραιώς με 52 καταστήματα, ενώ η ΑΛΦΑ θα έχει τις μικρότερες απώλειες με τα λουκέτα να είναι μόνο 15.

Από όσο φαίνεται, η μετάβαση στην ψηφιοποίηση των δικτύων και των συναλλαγών, επομένως και κατά επέκταση και του e=banking θα φέρει μεγάλες ανακατατάξεις σε όλο το εύρος και τη φύση των δικτύων.

Από την αρχή του έτους έχουν μπει πολλά λουκέτα και τα τραπεζικά καταστήματα σπανίζουν πλέον σε πολλές πολυάνθρωπες συνοικίες της περιοχής πρωτεύουσας, ενώ στην επαρχία ολόκληρες περιοχές και μικρά αστικά κέντρα έχουν μείνει χωρίς ούτε ένα κατάστημα και οι κάτοικοι πρέπει να κάνουν δεκάδες χιλιόμετρα για μία συναλλαγή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενόψει των εκλογών έχει μπει φρένο στα λουκέτα μετά από διαμαρτυρίες κυβερνητικών βουλευτών της επαρχίας, οι οποίοι φοβούνται πιθανές αντιδράσεις πόσο μάλλον εάν αυτές συνδυαστούν με το ή τεταμένο οικονομικό κλίμα λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

διάβασε και αυτό  Στην Περιφέρεια Αττικής η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη

Ωστόσο, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά σε συρρίκνωση του δικτύου της κλείνοντας έξι υποκαταστήματα.

Στην Αττική θα κλείσουν τα καταστήματα στο Φάληρο, στα Καμίνια του Πειραιά, στη Λυκόβρυση και ένα ακόμα στο κέντρο της Αθήνας. 

Οι αντιδράσεις τόσο του προσωπικού όσο και των συνδικαλιστικών οργανώσεων έχουν, ήδη, ξεσπάσει, καθώς έχει μπλοκάρει η σύναψη νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα οι εξελίξεις στο τραπεζικό κλάδο θα είναι καθοριστικές και οι αποφάσεις γενναίες.

Facebook Comments Box

Απάντηση