ΕλλάδαΚόσμοςΤεχνολογία

Η Τεχνολογία καινοτομεί. Έρχεται το 5G και στα αεροπλάνα

Αδιαμφισβήτητα, η Τεχνολογία είναι ένας Τομέας που από τη μία λοιδορείται και από την άλλη υμνείται.

Όντως, εάν δεν προσέξει κάποιος τη χρήση της μπορεί να έχει μειονεκτήματα ή τουλάχιστον όχι τόσα πλεονεκτήματα όσα θα μπορούσε να έχει.

Εάν κάποιος είναι προσκολλημένος σε ένα κινητό ή τάμπλετ, θα μπορούσε κάποιος να πει πως οι κερδοσκόποι της τεχνολογίας το κάνουν επίτηδες για να πουλήσουν. Έχει όμως αναλογιστεί κανελις πως μπορεί να φταίει και αυτός που χρησιμοποιεί το κινητό ή το τάμπλετ. Μήπως είναι όλα θέμα προσωπικής διαχείρισης και έλλειψης της αυτοσυγκράτησης;

Εν πάσει περιπτώσει, όσο και να αμφισβητείται η Τεχνολογία πάντα θα έχει προβάδισμα γιατί απλα μπορεί να αποφέρει κέρδος  για τον επιχειρηματία και αμέτρητες διευκολύνσεις για τον καταναλωτή.

Μία απόδειξη που αποδεικνύει πως η Τεχνολογία ήρθε για να εγκατασταθεί για πάντα στις κοινωνίες έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει και ήδη, επίσης, έχει ενθουσιάσει  πάρα πολύ κόσμο.

Η έλευση του 5G είναι ένα τεχνολογικό εύρημα, που υπάρχει από το 2018 σε αρκετές περιοχές της Ελλαδας με την αρχή να γίνεται από τα Τρίκαλα. Πρόκειται για ασύρματα συστήματα πέμπτης γενιάς, δηλαδή βελτιωμένες τεχνολογίες ασύρματων δικτύων. Πρακτικά, σημαίνει πιο μεγάλες ταχύτητες διαδικτύου.

Πολλές κολοσσιαίες εταιρείες θεωρούνπως το 5G φέρνει μαζί του μία νέα εποχή, μια νέα επανάσταση. Ο άνθρωπος θα μπορεί να κάνει πράγματα, τα οποία κάποτε δεν μπορούσε να κάνει κι ούτε φανταζόταν πως θα έρθει η στιγμή που αυτό που ονειρευόταν είναι στα πόδια του, δίπλα του.

Κάτι που έχει κάνει αίσθηση είναι η χρήση του 5G στα αεροπλάνα, που αλλάζει την ζωή των επιβατών.  Κάποιος δεν θα χρειάζεται να βάζει στο κινητό του τη Ρύθμιση «Λειτουργία σε πτήση», αλλά θα μπορεί κανονικά να κάνει ό,τι έκανε και προτού μπει στο αεροπλάνο.

διάβασε και αυτό  «Ξημέρωσε» νέα καθημερινότητα για τους ανεμβολίαστους – Τι αλλάζει σε εργασία, εστίαση και μετακινήσεις

Εδώ και πολλές δεκαετίες, ο πολίτης ταξίδευε σε κάποια πόλη ή χώρα με το αεροπλάνο και μέχρι να φθάσει στο τελικό του προορισμό έχανε κάθε επαφή με δικούς του ανθρώπους. Αν  δεν πατούσε στη Γη δεν μπορούσε να μιλήσει με δικούς του ανθρώπους, να σερφάρει στο Ίντερνετ. Δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Όσο βρισκόταν στον αέρα, ήταν σαν να είχε πάει στο διάστημα.

Το 5G  ανατρέπει αυτά τα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν πλέον να αξιοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία στα αεροσκάφη τους, παράλληλα με τις κινητές τεχνολογίες προηγούμενων γενεών, καθώς η Επιτροπή επικαιροποίησε την εκτελεστική απόφαση σχετικά με το ραδιοφάσμα για τις κινητές επικοινωνίες επί αεροσκαφών, ορίζοντας συγκεκριμένες συχνότητες για την τεχνολογία 5G εν πτήσει.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι επιβάτες πτήσεων στην ΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των κινητών τους τηλεφώνων, ακριβώς όπως στα επίγεια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G.

Η υπηρεσία παρέχεται εντός της καμπίνας αεροσκαφών που διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό δικτύου (picocell), ο οποίος συνδέει τους χρήστες και δρομολογεί τις κλήσεις, τα γραπτά μηνύματα και τα δεδομένα, συνήθως μέσω δορυφορικού δικτύου, μεταξύ του αεροσκάφους και του επίγειου κινητού δικτύου.

Ακόμη, η Επιτροπή τροποποίησε μια εκτελεστική απόφαση σχετικά με τις ζώνες συχνοτήτων 5 GHz, η οποία καθιστά διαθέσιμες ζώνες συχνοτήτων για Wi-Fi στις οδικές μεταφορές, π.χ. στα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία.

Επί του πρακτέος, το 5G είναι μία καινοτομία που θα φέρει πολλές αλλαγές, τόσο στις πτήσεις όσο και στην καθημερινή ζωή. Μέχρι να αντιληφθούμε τι ακριβώς σημαίνει το 5G τα ερωτηματικά θα είναι πολλά γιατί οι άνθρωποι θα χρειαστούν κάποιο χρόνο να το αφομοιώσουν.

διάβασε και αυτό  Μεγάλη φωτιά στη Σάμο: Κινητοποιήθηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις

Παρόλο που έχουν περάσει τρία χρόνια από την εμφάνισή του, λίγοι γνωρίζουν τι ακριβώς είναι

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα επί της ουσίας βρίσκεται υπό δοκιμή στα αεροπλάνα, αφού παρατηρούνται οι παρεμβολές και πώς θα επηρεάζουν την πτήση του αεροπλάνου. Ωστόσο, μέσα στο 2023 προβλέπεται να δοθεί χρονοδιάγραμμα για τη χρήση του.

 

 

Facebook Comments Box

Απάντηση