Αρχαιολογικοί ΧώροιΚόσμος

Βρέθηκαν σκελετοί από έκρηξη ηφαιστείου της αρχαίας Σαντορίνης στην Τουρκία

Σκελετός Σαντορίνης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σκελετός ενός άνδρα που έπεσε θύμα του ηφαιστείου της Σαντορίνης —και του σκύλου του— ανακάλυψαν πρόσφατα αρχαιολόγοι στην Τουρκία. Οι σκελετοί 3600 ετών ανακαλύφθηκαν νωρίτερα από αρχαιολόγους στην αρχαία ελληνική επαρχία της Ιωνίας, κοντά στη Σμύρνη.

Η κατακλυσμική  έκρηξη του ηφαιστείου στο νησί της Θήρας, που σήμερα είναι γνωστό ως Σαντορίνη,  το 1.646 π.Χ., από το οποίο μπορεί να ήταν και η προέλευση του θρύλου του χαμένου νησιού της Ατλαντίδας, προκάλεσε γιγάντια τσουνάμι στη Μεσόγειο.

Θεωρήθηκε, ωστόσο, ότι η μόνη περίπτωση που θα ένιωθαν την ένταση όσοι ζούσαν στην περιοχή της Ιωνίας από την έκρηξη ήταν η τέφρα που κάλυψε την περιοχή. Αλλά τώρα, οι επιστήμονες έχουν πειστικές αποδείξεις ότι τα τσουνάμι που προκλήθηκαν από τη γιγάντια έκρηξη προκάλεσαν καταστροφές ακόμη και τόσο μακριά όσο η σημερινή Τουρκία.

τσουνάμι Σαντορίνης

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης πιθανότατα κατέστρεψε τον μινωικό πολιτισμό

Η σχεδόν αδιανόητη δύναμη αυτών των κυμάτων προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην περιοχή, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που εργάζονται στις ανασκαφές στο Çeşme-Bağlararası, μια τοποθεσία της Ύστερης Εποχής του Χαλκού κοντά στον κόλπο Τσεσμέ, στη δυτική ακτή της Τουρκίας.

Η Θήρα – τώρα μια καλντέρα στο κέντρο του ελληνικού νησιού της Σαντορίνης – είναι διάσημη για το πώς τα τσουνάμι της πιστεύεται ότι τερμάτισαν τον μινωικό πολιτισμό στην κοντινή Κρήτη.

Με βάση τη χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα των κοιτασμάτων τσουνάμι στο Çeşme-Bağlararası, η ομάδα πιστεύει ότι η έκρηξη του ηφαιστείου συνέβη όχι νωρίτερα από το 1612 π.Χ. και όχι το 1646 π.Χ. όπως πίστευαν οι επιστήμονες εδώ και αρκετό καιρό.

Τη μελέτη ανέλαβε ο αρχαιολόγος Vasıf Şahoğlu του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και οι συνεργάτες του.

Η ηφαιστειακή έκρηξη της Σαντορίνης προκάλεσε το σχηματισμό τσουνάμι βόρεια και νότια του νησιού

«Παρά το γεγονός ότι η έκρηξη της Θήρας είναι μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην καταγεγραμμένη ιστορία, αυτή είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται λείψανα θυμάτων του συμβάντος», δηλώνει ο Σαχογλού.

διάβασε και αυτό  2022 Εκλογικές εξελίξεις

 

 

«Επιπλέον, η παρουσία των κοιτασμάτων τσουνάμι στο Çeşme-Bağlararası δείχνει ότι μεγάλα και καταστροφικά κύματα έφτασαν στο βόρειο Αιγαίο μετά την άνοδο της Θήρας», εξηγεί, προσθέτοντας «Προηγουμένως, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, είχε υποτεθεί ότι αυτό περιοχή της Μεσογείου δέχθηκε μόνο στάχτη από την έκρηξη της Θήρας».

Όμως η έρευνά του έδειξε πλέον ότι δεν συνέβη καθόλου αυτό, με τους κατοίκους της Ιωνίας να υφίστανται κατακλυσμικές συνέπειες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. «Αντίθετα, φαίνεται τώρα ότι η περιοχή του κόλπου Τσεσμέ χτυπήθηκε από μια σειρά από τσουνάμι, καταστρέφοντας τοπικούς οικισμούς και οδήγησαν σε προσπάθειες διάσωσης», δηλώνει, προσθέτοντας ότι «η Θήρα – τώρα μια καλντέρα στο κέντρο του ελληνικού νησιού της Σαντορίνης – είναι διάσημο για το πώς τα τσουνάμι του πιστεύεται ότι τερμάτισαν τον μινωικό πολιτισμό στην κοντινή Κρήτη».

Θύματα από το τσουνάμι της Σαντορίνης
Οι σκελετοί ενός άνδρα και ενός σκύλου που έπεσαν θύματα του ηφαιστειακού τσουνάμι ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην Τουρκία. Έτσι έμοιαζε η σκηνή το 2012, πριν γίνουν οι πιο πρόσφατες ανασκαφές. Credit: Proceedings of the National Academy of Sciences

Η σκηνή στην Ιωνία ήταν σχεδόν εξίσου καταστροφική, σύμφωνα με τον Σαχόγλου. Στη μέση των στρωματοποιημένων ιζημάτων στην τοποθεσία Çeşme-Bağlararası, αυτός και η ομάδα του βρήκαν τα ερείπια κατεστραμμένων τοίχων που πιστεύουν ότι κάποτε ήταν μέρος μιας οχύρωσης κάποιου είδους.

Ωστόσο, πρέπει να απέτυχαν εντελώς να θωρακίσουν την πόλη, επειδή καταστράφηκαν. Τώρα τα υπολείμματά τους βρίσκονται δίπλα σε στρώματα ερειπίων και τυχαία στρώματα ιζημάτων που είναι χαρακτηριστικά κοιτασμάτων που δημιουργούνται από τα τσουνάμι.

Ολοκληρώνοντας την εικόνα της καταστροφής, η ομάδα ανακάλυψε δύο στρώματα ηφαιστειακής τέφρας μαζί με ένα στρώμα που περιείχε πολλά οστά, κάρβουνο και απανθρακωμένα υπολείμματα, σε αυτές τις καταθέσεις.

Ο Sahağlu δηλώνει ότι τα κοιτάσματα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον τέσσερις διαδοχικές πλημμύρες από τσουνάμι, ο καθένας ξεχωριστός, αλλά παρ’ όλα αυτά προκύπτουν από την έκρηξη στη Θήρα.

διάβασε και αυτό  Threads & Twitter: Οι νέοι χώροι της πολιτικής

Ίσως το πιο τραγικό από όλα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ίχνη από κακοσχηματισμένους λάκκους που είχαν σκαφτεί στα συντρίμμια του τσουνάμι σε διάφορα σημεία σε όλη την τοποθεσία, δείχνοντας αυτό που οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι μια προσπάθεια «ανάκτησης των θυμάτων από τα συντρίμμια του τσουνάμι».

Ο Σαχόγλου εξηγεί ότι ο άνδρας του οποίου τον σκελετό βρήκαν δεν ήταν από τους τυχερούς που μπορεί να κατάφεραν να σωθούν μετά την καταστροφή. «Ο ανθρώπινος σκελετός εντοπίστηκε περίπου ένα μέτρο κάτω από ένα τέτοιο λάκκο, υποδηλώνοντας ότι ήταν πολύ βαθύς για να βρεθεί και να ανακτηθεί και επομένως (μάλλον εν αγνοία) έμεινε πίσω», εξήγησε.

«Βρίσκεται επίσης στο χαμηλότερο τμήμα του κοιτάσματος, που χαρακτηρίζεται σε όλο το πεδίο των συντριμμιών από τις μεγαλύτερες και βαρύτερες πέτρες (μερικές μεγαλύτερες από 40 εκατοστά σε διάμετρο), περιπλέκοντας περαιτέρω κάθε προσπάθεια ανάκτησης», πρόσθεσε.

Δηλώνει στην επιστημονική εργασία ότι ο σκελετός του νεαρού άνδρα, ο οποίος δείχνει τα χαρακτηριστικά ότι παρασύρθηκε από μια ροή συντριμμιών που χαρακτηρίζει ένα τσουνάμι, ανακαλύφθηκε στις πιο κατεστραμμένες περιοχές του οχυρωματικού τείχους που πιστεύει ότι απέτυχαν λόγω της επίθεσης. του νερού.

Τα πλήρη ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η Ιωνία ήταν μια αρχαία περιοχή στο κεντρικό τμήμα της δυτικής ακτής της Ανατολίας στη σημερινή Τουρκία, την πλησιέστερη περιοχή στη Σμύρνη. Αποτελούνταν από τα βορειότερα εδάφη του Ιονίου Συνδέσμου των ελληνικών οικισμών. Ποτέ ενιαίο κράτος, πήρε το όνομά του από την ιωνική φυλή που κατά την Αρχαϊκή περίοδο (600–480 π.Χ.) εποίκησε τις ακτές και τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Τα Ιόνια κράτη προσδιορίστηκαν από την παράδοση και από τη χρήση της ανατολικής ελληνικής.

διάβασε και αυτό  Barack Obama Η Ελλάδα το σταυροδρόμι Ανατολής Δύσης Βορά Νότου

Η ίδια η Ιωνία περιλάμβανε μια στενή παράκτια λωρίδα από τη Φώκαια στα βόρεια κοντά στις εκβολές του ποταμού Ερμού (τώρα Γεδίζ), έως τη Μίλητο στα νότια κοντά στις εκβολές του ποταμού Μαίανδρου και περιλάμβανε τα νησιά Χίο και Σάμο. Οριοθετήθηκε από την Αιολία στα βόρεια, τη Λυδία στα ανατολικά και την Καρία στα νότια. Οι πόλεις της περιοχής ήταν μεγάλες στη διαμάχη μεταξύ της Περσικής Αυτοκρατορίας και των Ελλήνων.

Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, οι πόλεις της Ιωνίας ιδρύθηκαν από αποίκους από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η εγκατάστασή τους συνδέθηκε με τη θρυλική ιστορία του ιωνικού λαού στην Αττική, η οποία υποστηρίζει ότι οι άποικοι είχαν επικεφαλής τον Νηλέα και τον Άνδροκλο, γιους του Κόδρου, του τελευταίου βασιλιά της Αθήνας. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, η «Ιωνική μετανάστευση», όπως ονομάστηκε από τους μεταγενέστερους χρονολόγους, χρονολογήθηκε από αυτούς εκατόν σαράντα χρόνια μετά τον Τρωικό πόλεμο ή εξήντα χρόνια μετά την επιστροφή των Ηρακλείδων στην Πελοπόννησο.

Facebook Comments Box

Απάντηση