Οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι η 24χρονη διακυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έφτασε στο τέλος της, ώρες αφότου οι μαχητές εισήλθαν στην πρωτεύουσα, Δαμασκό, μετά από μια αστραπιαία προέλαση σε ολόκληρη τη χώρα.
Σε μια δήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά από τη συριακή εθνική τηλεόραση την Κυριακή, μια ομάδα μαχητών είπε ότι «ο τύραννος αλ Άσαντ ανατράπηκε» και ότι όλοι οι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από μια μεγάλη φυλακή στη Δαμασκό.
«Η πόλη της Δαμασκού απελευθερώθηκε. Ο τύραννος Μπασάρ αλ Άσαντ ανατράπηκε. Όλοι οι κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί από τη φυλακή της Δαμασκού», είπε ένας αρχηγός της ομάδας.
«Ευχόμαστε όλοι οι μαχητές και οι πολίτες μας να διατηρήσουν και να διατηρήσουν την περιουσία του κράτους της Συρίας. Ζήτω η Συρία», πρόσθεσε.
Η αντιπολίτευση είπε ότι ο αλ Άσαντ, η οικογένεια του οποίου κυβέρνησε τη Συρία για περισσότερα από 50 χρόνια, είχε εγκαταλείψει την πρωτεύουσα. Το πού βρίσκεται παραμένει άγνωστο.
Σε μια δήλωση βίντεο, ο Πρωθυπουργός της Συρίας Μοχάμαντ Γκάζι αλ Τζαλάλι είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να «απλώσει το χέρι της» στην αντιπολίτευση και να παραδώσει τα καθήκοντά της σε μια μεταβατική κυβέρνηση.
«Είμαι στο σπίτι μου και δεν έχω φύγει, και αυτό οφείλεται στο ότι ανήκω σε αυτή τη χώρα», είπε ο αλ Τζαλίλι σε μια δήλωση βίντεο. Είπε ότι θα πάει στο γραφείο του για να συνεχίσει τη δουλειά το πρωί και κάλεσε τους Σύρους πολίτες να μην αλλοιώνουν τη δημόσια περιουσία.
Την ίδια στιγμή, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι, επικεφαλής της κύριας μαχητικής ομάδας Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, έδωσε εντολή στους μαχητές της αντιπολίτευσης να μην επιτεθούν σε κανένα δημόσιο φορέα και υπηρεσία.
Αποκλειστικά πλάνα που κατέγραψε το Al Jazeera δείχνουν τους μαχητές της αντιπολίτευσης να εισέρχονται στο προεδρικό μέγαρο στη Δαμασκό. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο έδειξαν επίσης τους κατοίκους να κατεβάζουν εικόνες του προέδρου.
«Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ είναι το τέλος μιας εποχής στη Μέση Ανατολή και θα έχει μεγάλες επιπτώσεις ειδήσεων σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Nour Odeh του Al Jazeera.
Η ένοπλη αντιπολίτευση μοιράστηκε επίσης ένα βίντεο που λέει ότι τραβήχτηκε από μαχητικά της από τη στρατηγική αεροπορική βάση Mezzeh στη Δαμασκό. Η τοποθεσία έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην εκτόξευση κυβερνητικών επιθέσεων με ρουκέτες και αεροπορικών επιδρομών εναντίον εδαφών που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.
Νωρίτερα την Κυριακή, μαχητές μπήκαν στην καρδιά της πρωτεύουσας , ανακοινώνοντας μια «νέα εποχή» χωρίς εκδίκηση και καλώντας Σύρους στο εξωτερικό να επιστρέψουν. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης είχαν ήδη καταλάβει τις πόλεις Χαλέπι και Χάμα, καθώς και μεγάλα τμήματα του νότου, σε μια αστραπιαία επίθεση που ξεκίνησε στις 27 Νοεμβρίου.
Ο Hadi al-Bahra, ο οποίος ηγείται του συνασπισμού της συριακής πολιτικής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό, κήρυξε τη Δαμασκό «ελεύθερη από τον αλ Άσαντ» και συνεχάρη τον συριακό λαό.
Διαφήμιση
Οι μαχητές απελευθέρωσαν τους αιχμαλώτους που κρατούνταν στη φυλακή Sednaya βόρεια της Δαμασκού, όπως έκαναν σε άλλες πόλεις που κατέλαβαν κατά την προέλασή τους.
Γιορτές «ελευθερίας»
Μάρτυρες ανέφεραν αγαλλίαση στην πρωτεύουσα, με φωνές «Ελευθερία! Ελευθερία!” ακούστηκε σε μια κεντρική πλατεία.
Ο Omar Horanieh, κάτοικος της πρωτεύουσας, είπε στο Al Jazeera ότι πριν μπουν οι μαχητές της αντιπολίτευσης στην πόλη, άκουσε δυνατές εκρήξεις και ήχους πυροβολισμών.
Είπε ότι μόλις οι μαχητές μπήκαν στην πόλη, «όλοι φώναζαν ότι ο Θεός είναι ο μεγαλύτερος».
Εορτασμοί αναφέρθηκαν και στην πόλη της Λαττάκειας καθώς και στα σύνορα με τον Λίβανο.
Αναφέροντας από τα σύνορα, η Zeina Khodr του Al Jazeera είπε ότι ενώ “υπάρχει πολλές αβεβαιότητες”, οι Σύροι πρόσφυγες ανυπομονούν να “επιστρέψουν στα σπίτια τους”.
«Πρόκειται για την επιστροφή στις οικογένειές τους, από τις οποίες είναι χωρισμένοι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε.
Εν τω μεταξύ, στο προπύργιο της αντιπολίτευσης στο Χαλέπι, οι κάτοικοι γκρέμισαν ένα άγαλμα του πρώην προέδρου, αείμνηστου Χαφέζ αλ Άσαντ, πατέρα του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η Διοίκηση Στρατιωτικών Υποθέσεων της συριακής αντιπολίτευσης είπε επίσης ότι οι δυνάμεις της προελαύνουν στη δυτική επαρχία Ντέιρ Αζ Ζορ.
Syrian army collapse driven by economic woes, sanctions, and attacks: Analysis
-
Coming Up Next
Video Duration 12 minutes 58 secondsSyrians gathering at Lebanon-Syria border, seeking to return home
-
Video Duration 02 minutes 45 seconds
Polls close in Ghana elections dominated by economic woes
-
Video Duration 02 minutes 26 seconds
Israeli strikes on southern Lebanon: Ongoing ceasefire violations keep residents on edge
-
Video Duration 02 minutes 04 seconds
Rebels announce seizing control of Homs, Syria’s third-largest city
Ο πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε ως μια εξέγερση σε μεγάλο βαθμό άοπλη κατά του αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, αλλά μετατράπηκε σε έναν πλήρη πόλεμο που παρέσυρε ξένες δυνάμεις, σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και μετέτρεψε εκατομμύρια σε πρόσφυγες.
Ο Τζέιμς Ντόρσεϊ, ειδικός στη Μέση Ανατολή, είπε ότι η κατάρρευση του συριακού στρατού ήταν «πάντα ζήτημα πότε και όχι αν».
«Αν δεν έχετε έναν εθνικό στρατό στο έδαφος για να υπερασπιστεί το καθεστώς, τότε οι Ιρανοί ή οι Ρώσοι θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολύ λίγα, παρά μόνο να κατέχουν ουσιαστικά τη χώρα», είπε, αναφερόμενος στους κύριους υποστηρικτές του Άσαντ.
Ο Ντόρσεϊ είπε ότι ο αλ Άσαντ χαρακτήρισε τον πόλεμο ως πόλεμο κατά των «τρομοκρατών» και «σαμποτάρει συστηματικά κάθε προσπάθεια για μια ειρηνική διαδικασία στην οποία θα υπάρξει μεταρρύθμιση του συριακού πολιτικού συστήματος.
«Οι άνθρωποι εξαναγκάζονταν στο στρατό και συχνά δεν πληρώνονταν σωστά και δεν αποζημιώθηκαν σωστά. Έτσι, το γεγονός ότι τελικά θα πηδούσαν από το πλοίο ή δεν θα έβαζαν τη ζωή τους στο διαδίκτυο για ένα καθεστώς που δεν κάλυπτε τις ανάγκες τους δεν αποτελεί πραγματικά έκπληξη».
Πως έγινε η ανατροπή του Ασάντ ένας από τους ηγέτες των ανταρτών πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξη του στο cnni
Η ανατροπή του αυταρχικού προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ο απώτερος στόχος των ανταρτών που προελαύνουν στη Συρία σύμφωνα με τον Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, τον ηγέτη της κύριας ομάδας που ηγείται της ένοπλης αντίστασης της χώρας.
Αυτό ξεκαθάρισε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNNi, ο Αλ Τζολάνι ο οποίος δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι οι φιλοδοξίες της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ – μιας ομάδας που δημιουργήθηκε από μια πρώην θυγατρική της Αλ Κάιντα.
Στην πρώτη του συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης μετά από χρόνια, σε μια άγνωστη τοποθεσία στη Συρία, μίλησε για τα σχέδια δημιουργίας μιας κυβέρνησης που θα βασίζεται σε θεσμούς και ένα «συμβούλιο που θα επιλέγεται από τον λαό».
«Όταν μιλάμε για στόχους, ο στόχος της επανάστασης παραμένει η ανατροπή αυτού του καθεστώτος. Είναι δικαίωμά μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε ο αλ Τζολάνι.
«Οι σπόροι της ήττας του καθεστώτος ήταν πάντα μέσα του… οι Ιρανοί προσπάθησαν να αναστήσουν το καθεστώς, κερδίζοντας του χρόνο, και αργότερα οι Ρώσοι προσπάθησαν επίσης να το στηρίξουν. Αλλά η αλήθεια παραμένει: αυτό το καθεστώς είναι νεκρό».
Από τότε που βγήκαν από τον θύλακα των εδαφών τους στα βορειοδυτικά της χώρας πριν από μία εβδομάδα, η πρόοδος των ανταρτών ήταν εντυπωσιακά γρήγορη, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χαλέπι, πριν καταλάβουν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Χάμα.
Η επίθεση-σοκ επέφερε τεράστιο πλήγμα στον Άσαντ και τους υποστηρικτές του στο Ιράν και τη Ρωσία, ενώ αναζωπύρωσε έναν εμφύλιο πόλεμο που ήταν σε μεγάλο βαθμό αδρανής για χρόνια.
Οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης είναι αποκεντρωμένες και αποτελούνται από διαφορετικές ιδεολογίες, αν και τις ενώνει ο κοινός στόχος της ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ. Αλλά οι ρίζες της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ και του αλ Τζολάνι στα εξτρεμιστικά ισλαμιστικά κινήματα σκιάζουν στις φιλοδοξίες του.
Παρά την προσπάθεια του αλ Τζολάνι να αποστασιοποιήσει τη νέα του ομάδα από την Αλ Κάιντα, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ τρομοκρατική οργάνωση το 2018 και τον επικήρυξαν με 10 εκατομμύρια δολάρια.
Βγαίνοντας από τις σκιές
Για κάποιον που κάποτε λειτουργούσε στη σκιά, ο αλ Τζολάνι εξέπεμπε αυτοπεποίθηση και προσπάθησε να προβάλει ένα πιο σύγχρονο πρόσωπο στη συνάντησή του με το CNNi, η οποία πραγματοποιήθηκε μέρα μεσημέρι και με ελάχιστη ασφάλεια. Καθώς το CNNi καθόταν να πάρει συνέντευξη από τον αλ Τζολάνι, έσκασε η είδηση ότι οι δυνάμεις υπό τις διαταγές του είχαν καταλάβει την πόλη Χάμα.
Εντός της ελεγχόμενης από τους αντάρτες επικράτειας στη Συρία, είναι σαφές ότι λειτουργεί λιγότερο σαν καταζητούμενος και περισσότερο σαν πολιτικός. Ύστερα από την κατάληψη του Χαλεπιού από τις πιστές σε αυτόν δυνάμεις έκανε δημόσια εμφάνιση στην ιστορική ακρόπολη της πόλης.
Ο Αλ Τζολάνι υποστηρίζει ότι έχει μεταμορφωθεί μέσα στα χρόνια. «Ένα άτομο στα είκοσί του θα έχει διαφορετική προσωπικότητα από κάποιον στα τριάντα ή στα σαράντα του, και σίγουρα από κάποιον στα πενήντα του. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση».
Ξεκίνησε ως νεαρός μαχητής της Αλ Κάιντα κατά των ΗΠΑ στο Ιράκ. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου, ηγήθηκε της θυγατρικής της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Συρία, όταν αυτή είχε την ονομασία Τζαμπχάτ αλ Νούσρα. Στη συνέχεια διέκοψε τους δεσμούς του με την Αλ Κάιντα και η οργάνωσή του εξελίχθηκε σε Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ, γνωστή και ως Οργάνωση για την Απελευθέρωση του Λεβάντε, στις αρχές του 2017.
Οι ΗΠΑ, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Έθνη και πολλά άλλα δυτικά έθνη συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση, παρά τις προσπάθειες της ομάδας να αποστασιοποιηθεί από τις ρίζες της.
Η συνέντευξη του Αλ Τζολάνι στο CNNi την Πέμπτη (5/12) ήταν μια στροφή σε σχέση με τη σκληρή ρητορική που χρησιμοποίησε κατά την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη το 2013, όταν έδωσε συνέντευξη στο Αλ Τζαζίρα με το πρόσωπό του στη σκιά. Τότε, τα σχόλιά του επικεντρώνονταν στην προώθηση του παραρτήματος της Αλ Κάιντα στη Συρία.
O αλ Τζολάνι πρόβαλε ένα διαφορετικό όραμα για τη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα. Σε μια ένδειξη της προσπάθειάς του να κάνει «αναγεννηθεί», χρησιμοποίησε επίσης δημοσίως για πρώτη φορά το πραγματικό του όνομα – Αχμέντ αλ-Σαράα – αντί για το ψευδώνυμο με το οποίο είναι ευρέως γνωστός.
Καθώς η στρατιωτική προέλαση του συνασπισμού των ανταρτών επεκτείνει την επικράτεια και τον πληθυσμό υπό τον έλεγχό τους, ο αλ Τζολάνι επέμεινε ότι οι άμαχοι δεν έχουν να φοβηθούν πολλά στη διαχείριση των ανταρτοκρατούμενων περιοχών της Συρίας. «Οι άνθρωποι που φοβούνται την ισλαμική διακυβέρνηση είτε έχουν δει λανθασμένες εφαρμογές της είτε δεν την κατανοούν σωστά», υποστήριξε.
Εάν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης καταφέρουν να ανατρέψουν το καθεστώς του Άσαντ, αυτό θα μεταβεί σε «ένα κράτος διακυβέρνησης, θεσμών και ούτω καθεξής», οραματίστηκε.
Η ομάδα δήλωσε ότι θέλει για να καθησυχάσει τους πολίτες και τις ομάδες που υπέστησαν διώξεις από εξτρεμιστικές και τζιχαντιστικές ομάδες στον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Είπε επίσης ότι έχει κάνει τα πάντα για να πει δημοσίως στους Χριστιανούς και σε άλλες θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες ότι θα ζουν με ασφάλεια υπό την κυριαρχία της.
«Υπήρξαν κάποιες παραβιάσεις εναντίον τους, των μειονοτήτων, από ορισμένα άτομα σε περιόδους χάους, αλλά αντιμετωπίσαμε αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο αλ Τζολάνι όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις ανησυχίες για την ασφάλειά τους.
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαγράψει μια άλλη ομάδα. Αυτές οι αιρέσεις συνυπάρχουν σε αυτή την περιοχή εδώ και εκατοντάδες χρόνια και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τις εξαλείψει», τόνισε.
Τι λένε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τοπικοί παρατηρητές έχουν ωστόσο σημάνει συναγερμό για την πιο πρόσφατη μεταχείριση των πολιτικών αντιφρονούντων από την Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ στο Ιντλίμπ, υποστηρίζοντας ότι η ομάδα διεξήγαγε κατέστειλε με σκληρότητα διαδηλώσεις και βασάνισε και κακοποίησε αντιφρονούντες.
Ο Αλ Τζολάνι δήλωσε στο CNNi ότι τα περιστατικά κακοποίησης στις φυλακές «δεν έγιναν υπό τις δικές μας εντολές ή κατευθύνσεις» και η Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ έχει ήδη θέσει τους εμπλεκόμενους προ των ευθυνών τους.
Ο Αλ Τζολάνι αντιτάχθηκε επίσης στον διαρκή τρομοκρατικό χαρακτηρισμό της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ χαρακτηρίζοντας τον χαρακτηρισμό «πρωτίστως πολιτικό και ταυτόχρονα ανακριβή», υποστηρίζοντας ότι ορισμένες ακραίες ισλαμιστικές πρακτικές «δημιούργησαν ένα χάσμα» μεταξύ της HTS και των τζιχαντιστικών ομάδων.
Τέλος υποστήριξε ότι ήταν αντίθετος με ορισμένες από τις πιο βίαιες τακτικές που χρησιμοποιούν άλλες τζιχαντιστικές ομάδες, γεγονός που τον οδήγησε στη διακοπή των δεσμών του μαζί τους. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ποτέ δεν συμμετείχε προσωπικά σε επιθέσεις εναντίον πολιτών.
Η αυτοψία του CNNi στο Χαλέπι
Όταν το CNNi επισκέφθηκε το Χαλέπι νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η ομάδα βρήκε μια πόλη που φαινόταν ήρεμη παρά την ξαφνική κατάληψη από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης μόλις την περασμένη εβδομάδα. Οι αγορές ήταν ανοιχτές, ο κόσμος περπατούσε στους δρόμους και η ζωή συνεχιζόταν, ακόμη και μετά τους βομβαρδισμούς από ρωσικά αεροσκάφη που υποστηρίζουν τον Άσαντ και έχουν σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.
Ο ασφυκτικός έλεγχος του Άσαντ στη χώρα ενισχύθηκε από τους συμμάχους του. Καθώς οι αντικυβερνητικές δυνάμεις αυξάνονταν μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011, η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν, καθώς και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, ο πληρεξούσιός της, βοήθησαν στην καταπολέμηση των ένοπλων επαναστατικών ομάδων. Επιπλέον η συριακή πολεμική αεροπορία ενισχύθηκε από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη.
Ο Αλ Τζολάνι εξέφρασε την επιθυμία να δει τις ξένες δυνάμεις να αποχωρούν από τη Συρία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυνάμεις από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν, καθώς και ιρανικοί πληρεξούσιοι στη χώρα. «Νομίζω ότι μόλις πέσει αυτό το καθεστώς, το ζήτημα θα επιλυθεί και δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη να παραμείνουν ξένες δυνάμεις στη Συρία».
«Η Συρία αξίζει ένα σύστημα διακυβέρνησης που θα είναι θεσμικό και όχι ένα σύστημα όπου ένας μόνο κυβερνήτης λαμβάνει αυθαίρετες αποφάσεις», πρόσθεσε. Η δυναστεία Άσαντ βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 53 χρόνια, από το 1971. Για να διατηρήσει την κυριαρχία του επί δεκαετίες, το καθεστώς έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει φυλακίσει αντιφρονούντες και έχει εκτοπίσει βάναυσα εκατομμύρια ανθρώπους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
«Μιλάμε για ένα ευρύτερο σχέδιο – μιλάμε για την οικοδόμηση της Συρίας», συνέχισε ο Αλ Τζολάνι.
«Η Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ είναι απλώς ένα μέρος αυτού του διαλόγου και μπορεί να διαλυθεί ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο για την εκτέλεση ενός έργου: την αντιμετώπιση αυτού του καθεστώτος», κατέληξε.
Ποιος είναι Ο μέχρι σήμερα Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ,
ο οποίος σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση τράπηκε σήμερα σε φυγή, κυβέρνησε για ένα τέταρτο του αιώνα τη Συρία με σιδηρά πυγμή, πνίγοντας στο αίμα μια εξέγερση η οποία μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο, έναν από τους πιο αιματηρούς του 21ου αιώνα.
Αυτός ο οφθαλμίατρος που τίποτα δεν προόριζε για τα πιο υψηλά καθήκοντα, έφθασε στην κορυφή της κρατικής εξουσίας σε ηλικία 34 ετών, το 2000, με το θάνατο του πατέρα του, του Χαφέζ αλ-Άσαντ, τον οποίο διαδέχθηκε.
Το 2011 βρέθηκε αντιμέτωπος με την Αραβική Άνοιξη στην ίδια του τη χώρα, μια σειρά διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας που σύντομα πνίγηκαν στο αίμα και μετατράπηκαν σε εμφύλιο πόλεμο με τη συμμετοχή διαφόρων τζιχαντιστικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία με τη μαζική υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και της λιβανικής Χεζμπολάχ. Αλαουίτης ο ίδιος, εμφανίσθηκε ως ο προστάτης των μειονοτήτων της Συρίας και μοναδική έπαλξη εναντίον του εξτρεμισμού και του χάους.
Φροντίζοντας την εμφάνισή του, προτιμά ως ηγέτης τα καλορραμένα κοστούμια και μια σκούρα γραβάτα από τη στρατιωτική στολή. Όμως κάτω από ένα χαμηλών τόνων και σχεδόν ντροπαλό παρουσιαστικό, επιδεικνύει μια βούληση να διατηρήσει την εξουσία πάση θυσία.
Ένας δημοσιογράφος που συνάντησε τον Μπασάρ αλ-Άσαντ σε πολλές ευκαιρίες πριν και μετά την έναρξη της εξέγερσης στη Συρία το 2011, περιγράφει μια «μοναδική και περίπλοκη προσωπικότητα».
«Κάθε φορά που τον συναντούσα, ήταν ήρεμος, ακόμα και στις πιο κρίσιμες και δύσκολες στιγμές του πολέμου», λέει ο δημοσιογράφος αυτός που ζήτησε να μην κατονομασθεί.
«Έχει ακριβώς τα χαρακτηριστικά του πατέρα του», του Χαφέζ αλ-Άσαντ, ο οποίος κυβέρνησε τη Συρία επί 30 χρόνια με σιδηρά πυγμή, προσθέτει. Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ «κατάφερε να γίνει απαραίτητος. Στην πολιτική, είναι σημαντικό να ξέρεις πώς να μοιράζεις τα χαρτιά και κατάφερε να ελέγξει το παιγνίδι».
Επικεφαλής του κόμματος Μπάαθ, ο Χαφέζ αλ-Άσαντ είχε επιβάλει στη Συρία ένα απολυταρχικό και παρανοϊκό καθεστώς, όπου η παραμικρότερη υποψία διαφωνίας μπορούσε να στείλει κάποιον στη φυλακή.
Γεννημένος στις 11 Σεπτεμβρίου 1965, ο Μπασάρ, δευτερότοκος γιος του Χαφέζ αλ-Άσαντ, δεν προοριζόταν να γίνει πρόεδρος, όμως η ζωή του άλλαξε ριζικά όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Μπασέλ, ο οποίος επρόκειτο να διαδεχθεί τον πατέρα του, σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1994.
Πρέπει τότε να εγκαταλείψει τις σπουδές του στο Λονδίνο, όπου συνάντησε τη σύζυγό του, την Άσμα, μια Συροβρετανή σουνιτικού θρησκεύματος, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.
Επονομασθείσα «το Ρόδο της Ερήμου» από το περιοδικό Vogue πριν από την εξέγερση, η σύζυγός του θα συγκριθεί στη συνέχεια με τη Μαρία-Αντουανέτα.
Μετά το θάνατο του πατέρα του το 2000, ο Μπασάρ γίνεται πρόεδρος με δημοψήφισμα, χωρίς αντίπαλο.
Στην ορκωμοσία του σε ηλικία 34 ετών ενσαρκώνει για πολλούς Σύρους, που ζητούσαν περισσότερες ελευθερίες, την εικόνα ενός μεταρρυθμιστή, ο οποίος θα μπορούσε να βάλει τέλος σε χρόνια καταπίεσης και να εγκαθιδρύσει μια πιο φιλελεύθερη οικονομία σ’ αυτή τη χώρα όπου ο κρατικός έλεγχος ήταν ασφυκτικός.
Στην αρχή της προεδρίας του, ο Άσαντ εμφανιζόταν δημόσια στο τιμόνι του αυτοκινήτου του ή δειπνώντας σε εστιατόρια τετ-α-τετ με τη σύζυγό του. Χαλάρωσε επίσης μερικούς από τους περιορισμούς που είχε επιβάλει ο πατέρας του.
Όμως η εικόνα του μεταρρυθμιστή διαλύθηκε πολύ γρήγορα, με τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις διανοουμένων, εκαπιδευτικών ή άλλων μελών του μεταρρυθμιστικού κινήματος, έπειτα από μια σύντομη «Άνοιξη της Δαμασκού».
Όταν η Αραβική Άνοιξη έφθασε στη Συρία το Μάρτιο του 2011, ειρηνικές διαδηλώσεις καλούσαν για αλλαγή.
Ο Άσαντ, ο οποίος είναι επίσης αρχηγός του στρατού, διεξάγει τότε μια βίαιη καταστολή, την οποία ακολούθησε γρήγορα ένας εμφύλιος πόλεμος.
500.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του αλλά εκείνος παρέμεινε σταθερός στις θέσεις του
Στη διάρκεια του πολέμου, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους και προκάλεσε τον εκτοπισμό του μισού πληθυσμού, ο Άσαντ παρέμεινε πάντα σταθερός στις θέσεις του.
Χάρη στην υποστήριξη των ιρανών και ρώσων αναδόχων του, κατάφερε να ανακτήσει τα δύο τρίτα του εδάφους. Κατάφερε επίσης «να μονοπωλήσει τη λήψη αποφάσεων και να έχει την πλήρη υποστήριξη του στρατού», εξηγεί ένας ερευνητής στη Δαμασκό.
Ακόμα και στην κορύφωση του εμφυλίου πολέμου, παραμένει αμετακίνητος, πεπεισμένος για την ικανότητά του να συντρίψει μια εξέγερση, την οποία κατήγγειλε ως «τρομοκρατική» και προϊόν «μιας συνωμοσίας» που εξυφάνθηκε από εχθρικές χώρες για να τον ανατρέψουν.
Εγκαταλειμμένος από τους ρώσους και τους ιρανούς συμμάχους του, που ήταν και οι ίδιοι πολύ εξασθενημένοι, αναγκάσθηκε ωστόσο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, να διαφύγει σήμερα από τη χώρα, ένδεκα ημέρες αφότου εξαπολύθηκε, στις 27 Νοεμβρίου, μια επίθεση αστραπή από τους αντάρτες, στην οποία οι δυνάμεις του δεν έφεραν σχεδόν καμιά αντίσταση.
Ανάμεσα στα πιο ισχυρά σύμβολα της πτώσης της Δαμασκού είναι η απελευθέρωση της ζοφερής φυλακής Σεντάγια, όπου είχαν φυλακισθεί, βασανισθεί και δολοφονυηθεί χιλιάδες αντίπαλοι της εξουσίας της δυναστείας αλ-Άσαντ.