Αστυνομικά

Κλεμμένες εικόνες από την Ήπειρο σε μονή της Αττικής…

Επτά εκκλησιαστικές εικόνες και ξυλόγλυπτα βημόθυρα αρχαιολογικής αξίας εντοπίστηκαν εντός Ιεράς Μονής στην Αττική από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Συγκεκριμένα, στις 31 Οκτωβρίου 2023 οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από αστυνομικούς της εν λόγω υπηρεσίας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, στοχευμένη έρευνα σε μονή της Αττικής με τη συνδρομή κλιμακίου αρχαιολόγων με ειδικότητα στη Βυζαντινολογία, του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, για τον εντοπισμό τριών εκκλησιαστικών εικόνων που είχαν κλαπεί από μονή της επαρχίας το 2012.

Από την ενδελεχή έρευνα στους χώρους της μονής, εντοπίστηκαν στο αρχονταρίκι οι τρεις εικόνες που αναζητούνταν και επιπλέον βρέθηκαν τέσσερις εικόνες καθώς και ξυλόγλυπτα βημόθυρα, που ταυτοποιήθηκε ότι έχουν κλαπεί προ ετών από μονές και ναούς της επαρχίας.

Οι κατασχεθείσες εικόνες και τα υπόλοιπα εκκλησιαστικά αντικείμενα μεταφέρθηκαν στην έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος, Περιουσιακών Δικαιωμάτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνεχίζει την ερευνητική διαδικασία για τον τρόπο κτήσης και κατοχής των αντικειμένων.

Συγκεκριμένα αξίζει να αναφέρουμε κάποια παραπάνω στοιχεία από το παραπάνω δελτίο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται για Έξι εικόνες που είχαν κλαπεί από τρείς διαφορετικές εκκλησίες στο Νομό Ιωαννίνων και ξυλόγλυπτα βημόθυρα, αποκαλύφθηκαν μετά από έρευνα της Αστυνομίας σε μοναστήρι στον Γέρακα Αττικής.

Τρεις από τις εικόνες που βρέθηκαν στο μοναστήρι, είχαν κλαπεί από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων, το 2012.

Στο μοναστήρι του Γέρακα εντοπίστηκαν επίσης μία εικόνα και δύο βημοθύρα που εκλάπησαν από την Ιερά Μονή Άνω Πεδινών του δήμου Ζαγορίου το 2014.

διάβασε και αυτό  Μπαράζ ειδικών επιχειρήσεων της Αστυνομίας σε όλη την Ελλάδα: 4.113 προσαγωγές και 1.632 συλλήψεις

Εντοπίστηκαν επίσης δύο εικόνες που είχαν κλαπεί από την Ιερά Μονή Εσοδίων της Θεοτόκου στην Κούρεντα Ιωαννίνων το 2009.

 

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: