Tης Χαράς Μητροπούλου

Με το ξεκίνημα της πανδημίας έχουν συμβει αλλαγές στην καθημερινότητα μας και ιδιαίτερα στον χώρο της εργασίας.

Η τηλεργασία που βρισκόταν σε βρεφική μορφή στην χώρα μας βρέθηκε να ενηλικιώνεται σε χρόνο dt. Η εργασία από το σπίτι έγινε η νέα κανονικότητα με καινουργια ωράρια απασχόλησης. Η τηλεργασία θα μείνει εδώ και παρ όλον ότι υπήρχαν αμφιβολίες και ερωτηματικά από εργοδότες και εργαζόμενους σχετικά με τον έλεγχο των εργαζομένων  αφ ενός και τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα αφ ετέρου, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αττικής ενας στους 3 προτιμά την τηλεργασία και τελικώς υπολογίζεται ότι μελλοντικά στην Ελλάδα το 20-25 % των εργαζομένων θα εργάζονται από το σπίτι.

Μετά τις αναστολές και τις κρατικές επιδοτήσεις, το θέμα της διαμόρφωσης της αγοράς εργασίας και το θέμα των αμοιβων θα απασχολήσει σοβαρότατα, εργαζόμενους και εργοδότες.  Τρομερή αβεβαιότητα στις συνθήκες εργασίας, αρνητική επίδραση της πανδημίας στα εισοδήματα, μεγάλη εργασιακή ανασφάλεια δυστυχώς θα δημιουργήσει κοινωνική  αστάθεια και φόβο.
Ο αριθμός των  μη ενεργών ατόμων εργασιακά λόγω αναστολών  αυξήθηκε και περιμένουμε εναγωνίως να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και με τα τελικά αποτελέσματα της τουριστικής κίνησης που δέν φαίνονται ελπιδοφόρα.
Γενικα η αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα  ευάλωτη και πιθανόν να υπάρξει αύξηση ανεργίας μετά την άρση αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων. Θα πρέπει να κληθεί η πολιτεία να παρέμβει για την προστασία της απασχόλησης μέχρι να ανακάμψει η οικονομία μας
Στατιστικές έρευνες κατέδειξαν ότι υπάρχει μείωση του μέσου μισθού κατα 2,5% μέσα στο 2020. Στο αποτέλεσμα αυτό συνετέλεσε η οικονομική κρίση της περασμένης  δεκαετίας και η πτώση των μισθών.  Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ οπου ο μέσος μισθός μειώνεται συσσωρευτικά από το 2010 με αποτέλεσμα  τον περιορισμο  του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, ο καθαρός μέσος μισθός πλέον είναι χαμηλότερος από αυτόν του 2010.
Οι προοπτικές για το μέλλον δεν φαίνονται ευνοικές και σίγουρα θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα.
Facebook Comments Box

Από Astarte1

Απάντηση