ΕλλάδαΚαιρός

Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα Υπερχείλισε ο Αχέροντας και άλλοι ποταμοί

Έντονα είναι τα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας από τι πρώτες ώρες του Σάββατου, καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό έρχεται από δυτικά στη χώρα μας. Τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφηκαν στα δυτικά τμήματα της χώρας με την μέγιστη βροχόπτωση έως το πρωί  σήμερα Σαββάτου 11 Δεκεμβρίου να καταγράφεται στα Θεοδώριανα Άρτας (157 χιλιοστά), σύμφωνα με το meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ισχυρή κακοκαιρία που πλήττει την χώρα με έντονες κατά τόπους βροχοπτώσεις και ιδιαίτερα μεγάλα ύψη αθροιστικού υετού. Στην δορυφορική εικόνα που ελήφθη στις 14:40 ώρα Ελλάδας από τον μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11  χρωματίζονται με πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις τα υψηλότερα νέφη, οι κορυφές των οποίων φτάνουν σε θερμοκρασίες κάτω των -40 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η μέγιστη αθροιστική βροχόπτωση από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως το μεσημέρι του Σαββάτου 11/12 στην Ήπειρο πλησιάζει τα 250 χιλιοστά. Πιο συγκεκριμένα, ο σταθμός στα Θεοδώριανα Άρτας έχει καταγράψει 244 χιλιοστά βροχής και ακολουθούν τα Δερβίζιανα Ιωαννίνων με 174 χιλιοστά. Στον σχετικό πίνακα φαίνονται οι 8 σταθμοί που έχουν καταγράψει τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το μεσημέρι του Σαββάτου 11/12.

Δορυφορική εικόνα του χαμηλού που προκαλεί το νέο κύμα κακοκαιρίας – Πάνω από 100 χιλιοστά βροχής κατά τόπους στα δυτικά έως το πρωί του Σαββάτου 11 Δεκεμβρίου 2021
Ισχυρές βροχές σημειώνονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 11/12 καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό πλησιάζει από δυτικά τη χώρα μας. Στον Εικόνα 1 παρουσιάζεται η θέση του κέντρου του βαρομετρικού χαμηλού (με “L”) καθώς και οι νεφικοί σχηματισμοί που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν του ελληνικού χώρου στις 08:00 τοπική ώρα.

διάβασε και αυτό  Σοκ στην Πάρο – Άνοιξε το κεφάλι αστυνομικού με σφυρί

 

Εικόνα 1. Θέση του κέντρου του βαρομετρικού χαμηλού και νεφικοί σχηματισμοί  στις 08:00 τοπική ώρα του Σαββάτου 11/12
Στον Πίνακα 1 παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι οποίοι κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το πρωί του Σαββάτου 11/12. Όπως φαίνεται σε αυτόν τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφηκαν στα δυτικά τμήματα της χώρας με την μέγιστη βροχόπτωση έως το πρωί του Σαββάτου 11/12 να καταγράφεται στα Θεοδώριανα Άρτας (157 χιλιοστά).

Μήνυμα από το 112

Μήνυμα από την Πολιτική Προστασία και το 112 για να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις στάλθηκε από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέσω του 112 σε κατοίκους της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, του Ιουνίου, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών»

Την ίδια στιγμή, σε προληπτική εκκένωση της περιοχής Κλείσοβας Μεσολογγίου, κοντά στον οικισμό των Ρομά, προχωρούν οι αρχές μετά από σχετική εισήγηση του δήμαρχου της πόλης Κωνσταντίνου Λύρου, καθώς υπάρχουν φόβοι επέκτασης των πλημμυρικών φαινομένων, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης.

Ο Δήμαρχος της περιοχής  επισήμανε ότι «η εκκένωση γίνεται για καθαρά προληπτικούς λόγους και οι κάτοικοι μεταφέρονται σε ξενοδοχεία της περιοχής. Σε συνεργασία με το υπουργείο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η επιχείρηση ολοκληρώνεται και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές».

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Ήπειρο, Κέρκυρα Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα στην Ήπειρο, όπου στα όρια της υπερχείλισης βρίσκονται ο Καλαμάς, αλλά και ο Αχέροντας. Στον Καλαμά η κατάσταση αντιμετωπίζεται με άνοιγμα του φράγματος κι έτσι αποφεύγονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

διάβασε και αυτό  Η Barbara έρχεται με χιόνια και παγετό Ισχυρές συστάσεις για περιορισμό...

Ωστόσο, στον Αχέροντα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, κυρίως στην Γλυκή και την Αμμουδιά. Στην δεύτερη μάλιστα σημειώνονται τα πρώτα προβλήματα από την υπερχείλιση του ποταμού.

Έντονα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και  σε όλη τη Δυτική Ελλάδα λόγω των ισχυρών καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή από νωρίς το πρωί. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε ότι τα πρωτοφανή ύψη βροχής έχουν προκαλέσει την άνοδο της στάθμης χειμάρρων και ποταμών σε οριακά επίπεδα, ενώ σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου έχουν σημειωθεί καταπτώσεις.

Πολύ σοβαρά προβλήματα καταγράφονται από το πρωί στην Κέρκυρα, όπου σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε μεγάλες περιοχές, αλλά και στην πόλη.

Φούσκωσαν οι ποταμοί στην Καρδίτσα – η θάλασσα κάλυψε τον δρόμο στην Εύβοια

Επικίνδυνα έχουν φουσκώσει οι ποταμοί και οι χείμαρροι στο δήμο Αργιθέας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Στεργίου.

Παράλληλα, τα έντομα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει προβλήματα και στα Νέα Στύρα Ευβοίας.

 

Πηγή: meteo.gr  άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος- kritinews

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
H Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εντοπίστηκε απογευματινές ώρες στις  9 Δεκεμβρίου…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: