Στις 4 Νοεμβρίου 1922, ο βρετανός αρχαιολόγος, Χάουαρντ Κάρτερ ανακάλυψε ένα σκαλοπάτι θαμμένο στην Κοιλάδα των Βασιλέων, το οποίο οδηγούσε στον ανέγγιχτο τάφο του φαραώ Τουταγχαμών, ενός βασιλιά που είχε πεθάνει στα 18 του χρόνια και παρέμεινε σχεδόν άγνωστος για αιώνες. Η ανακάλυψη ήταν κοσμοϊστορική: ήταν ο μόνος βασιλικός τάφος που βρέθηκε ασύλητος και γεμάτος με αμύθητους θησαυρούς.

Η περιγραφή του Κάρτερ όταν εισήλθε στην αίθουσα ήταν θρυλική: «βλέπω υπέροχα πράγματα». Όμως, η είσοδος στον τάφο συνοδεύτηκε από μία σειρά θανάτων, ανάμεσά τους και αυτή του χρηματοδότη της ανασκαφής, λόρδου Καρναρβόν, που πέθανε λίγες εβδομάδες αργότερα. Από αυτό το συμβάν ξεκίνησε η φήμη της «κατάρας του Τουταγχαμών», σύμφωνα με την οποία όποιος εισερχόταν στον τάφο θα γνώριζε γρήγορο θάνατο.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Η ιστορία της κατάρας γιγαντώθηκε με τον παράλληλο θάνατο του σκύλου του λόρδου Καρναρβόν, ο οποίος άρχισε να ουρλιάζει και πέθανε ακαριαία στη μακρινή Αγγλία, μόλις την ώρα του θανάτου του αφεντικού του στην Αίγυπτο.

Ακόμη, αρκετοί από τους συμμετέχοντες στην ανασκαφή, όπως και ο ίδιος ο Χάουαρντ Κάρτερ, πέθαναν σταδιακά από ανεξήγητες ασθένειες και μυστηριώδη συμπτώματα ενώ περίπου 20 αιφνίδιοι και παράξενοι θάνατοι συνδέθηκαν με την κατάρα.

Η πρόσφατη επιστημονική εξήγηση της κατάρας

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες επισημαίνουν ότι το απόκοσμο περιβάλλον του τάφου, κλειστό και απομονωμένο για πάνω από 3.000 χρόνια, ίσως είχε γίνει εστία δηλητηριωδών αερίων και τοξικών ουσιών όπως το ραδόνιο. Οι τοξίνες αυτές, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, έγιναν αντιληπτές μόνο πολύ αργότερα, ενισχύοντας το μυστήριο της κατάρας, καθώς ο θάνατος παρέμενε, για δεκαετίες, η σκιώδης και ανεξήγητη παρουσία σε κάθε σημείο της ανασκαφής.

διάβασε και αυτό  3 Μαρτιου-Σαν Σήμερα

Παρά την «κατάρα», ο τάφος του Τουταγχαμών αποκάλυψε ανεκτίμητους θησαυρούς: ένα πέτρινο σαρκοφάγο με τρία φέρετρα, ένα από αυτά από συμπαγές χρυσάφι, που περιείχε τη μούμια του βασιλιά, χρυσά σανδάλια με εγχάρακτα τα πρόσωπα των εχθρών του και πλήθος προσωπικών αντικειμένων που δείχνουν την προετοιμασία του για το αιώνιο ταξίδι.

Ο Τουταγχαμών μπορεί να μην ήταν ισχυρός φαραώ, αλλά η ανακάλυψή του έφερε στο φως την πολυτέλεια και τα μυστήρια του αρχαίου αιγυπτιακού κόσμου, χαρίζοντας στην ανθρωπότητα έναν θησαυρό πολιτιστικής και αρχαιολογικής σημασίας.

Facebook Comments Box

Από Kalithe@press

Απάντηση