ΕλλάδαΟικονομίαΠολιτική

Παραμένει στο ψυγείο ο φόρος υπεραξίας ακινήτων. Τι εξετάζει η Κυβέρνηση;

Παρόλο που η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια καλπάζουν, η αγορά ακινήτων δείχνει να αντέχει μπροστά σε όλα τα εμπόδια που εμφανίζονται στην οικονομική ζωή της χώρας.  

Το Υπουργείο Οικονομικών παρατηρώντας πως υπάρχει μια ανοδική κίνηση στην αγορά των ακινήτων εξετάζει να κάνει μια κίνηση ΜΑΤ για να ελαφρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Έτσι, μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η επέκταση του παγώματος της επιβολής φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων πέραν του τέλους του 2022, όπως ισχύει έως τώρα.  

Σύμφωνα με διάφορες πηγές ο χρόνος επέκτασης της αναστολής του φόρου πιθανολογείται πως θα είναι για τα επόμενα δύο έτη.  

Πρόκειται για έναν φόρο «αγκάθι» που επιβαρύνει τους πωλητές. Για αυτό το λόγο οι ειδικοί τις αγοράς έχουν θέσει ακόμα και το ενδεχόμενο της κατάργησής του.  

Το συγκεκριμένο μέτρο, αν και νομοθετήθηκε το 2013, την περίοδο των Μνημονίων, δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς από την αρχή εντοπίστηκαν δυσκολίες στην εφαρμογή του, οι οποίες θα προκαλούσαν περισσότερα προβλήματα και στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων από τα έσοδα που θα έφερνε στα κρατικά ταμεία. 

Μέχρι τώρα, ο φόρος αυτός μεσολαβεί ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου, ενώ ο αγοραστής επιβαρύνεται με φόρο 3% επί της αξίας του ακινήτου.  

Ο φόρος μεταβίβασης ισχύει για όσους έχουν μεταβιβάσει τα ακίνητά τους από το 1995 και μετά. Αντίθετα, όσοι είχαν προχωρήσει σε μεταβιβάσεις πριν από ο 1995 απαλλάσσονται από το φόρο.  

Επίσης, εάν ο φορολογούμενος που πουλάει το ακινήτου το έχει κρατήσει για τουλάχιστον πέντε έτ από τότε που το απέκτησε, τότε η υπεραξία δεν φορολογείται εάν το ποσό φθάνει μέχρι τα 25.000 ευρώ.  

διάβασε και αυτό  Live όλα τα streams του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Πάντως, εάν ο συγκεκριμένος φόρος παραμείνει στο συρτάρι, τότε η αγορά ακινήτων θα συνεχίζει τις ανοδικές της επιδόσεις, κάτι το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας.  

Facebook Comments Box

Απάντηση