Πρέβεζα: Πώς Βρήκε Ο Δημήτρης Καραμανίδης Την Εντυπωσιακή Μαρμάρινη Κεφαλή Αγάλματος στον Αμβρακικό κόλπο(εικόνες)

Δέος και συγκίνηση από τον πρόεδρο του Δ.Σ Πρέβεζας Δημήτρη Καραμανίδη ο οποίος το εντόπισε και το ανέσυρε από την θάλασσα

Τον τρόπο με τον οποίο εντόπισε και ανέσυρε την εντυπωσιακή μαρμάρινη κεφαλή αγάλματος από τον βυθό της θάλασσας περιγράφει στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας ο δύτης και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραμανίδης.

Όπως ανέφερε ο κ.Καραμανίδης, ήταν για τον ίδιο μια συνηθισμένη μεσημεριανή «βουτιά» , αγαπημένη του ενασχόληση για 25 και πλέον χρόνια, σε βάθος περίπου 15 μέτρων.

Όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά όταν εξερευνώντας πιο προσεκτικά την φωλιά ενός χταποδιού, εντόπισε την κεφαλή η οποία δεν ήταν εύκολα ορατή σκεπασμένη από την άμμο.

Ο κ. Καραμανίδης ακολουθώντας τις συμβουλές του νομικού του συμβούλου Βασίλη Γιάπρου, ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές (Λιμεναρχείο, Εφορεία Αρχαιοτήτων κλπ) και προχώρησε στην ανάσυρση και παράδοσή του.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας περιγράφει την συγκίνηση που ένιωσε όχι μόνο ο ίδιος αλλά και όσοι είδαν την κεφαλή, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι δυο ξένοι δεν μπορούσαν επί ώρα να κρατήσουν τα δάκρυά τους αντικρίζοντας ένα άγνωστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. “Είναι οι αξίες, είναι ο πολιτισμός μας” λέει χαρακτηριστικά ο κ.Καραμανίδης ο οποίος με επιστολές του προς κάθε αρμόδια αρχή (ακόμη και τον πρωθυπουργό) ζητά την παραμονή του ευρήματος στο Μουσείο της Νικόπολης.

Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για εικονιστική κεφαλή αγάλματος, πιθανότατα της περιόδου των Αντωνίνων ή των Σεβήρων (2ος – 3ος αι. μ.Χ.), η οποία είναι κατασκευασμένη από πεντελικό μάρμαρο. Το εύρημα είναι σχεδόν ακέραιο, εκτός από τμήματα της κόμμωσης, τη μύτη, το δεξί αυτί καθώς και μικρό τμήμα του πηγουνιού.

 

Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Facebook Comments Box

διάβασε και αυτό  Το σωματείο Ελλήνων ηθοποιών δίνει δυναμικό παρόνΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Η Ελλάδα έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για να παραλάβει άμεσα…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: