Δευτέρα 18/3 στον κινηματογράφο Καλυψώ, στις 6.30μμ η Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας παρουσιάζει τον υποψήφιο Δήμαρχο Θοδωρή Ψαλιδόπουλο

Τη Δευτέρα 18/3 στον κινηματογράφο Καλυψώ, στις 6.30 μμ η Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας παρουσιάζει τον υποψήφιο Δήμαρχο Θοδωρή Ψαλιδόπουλο.

Πρόσφατες δηλώσεις του Θ Ψαλιδόπουλου στο «Left.gr»

Την εκτίμηση ότι η ανάπλαση του Παραλιακού μετώπου, σε συνδυασμό με τις μεταβολές που σημειώνονται στη Νότια Αθήνα και τη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη της Καλλιθέας διετύπωσε ο υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, μιλώντας στον διαδικτυακό ιστότοπο «Left.gr». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το κύριο δίλημμα των επομένων δημοτικών εκλογών είναι η απάντηση στο ερώτημα εάν αυτές οι αλλαγές θα αποβούν προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της ή εάν τα λαμπρά οικοδομήματα θα αποξενωθούν από την εξέλιξή της.

Ο Θ. Ψαλιδόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κοινωνική πολιτική του Δήμου και η αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης δεν εξαντλούνται στην ανάπτυξη φιλανθρωπικών δράσεων υπέρ όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά εξαρτώνται από το μοντέλο οργάνωσης του Δήμου που πρέπει να στρέφεται στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Υπό την έννοια αυτή χαρακτήρισε ως αναγκαιότητα την ευρύτερη συνεργασία των προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της πόλης, την οποία ο συνδυασμός «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» επιδιώκει να εκπροσωπήσει.

Βιογραφικό

Ο Θοδωρής Ψαλιδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ειδικεύεται στις διεθνείς σχέσεις και την ελληνική εξωτερική πολιτική. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στη «Φωνή της Ελλάδας» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Αντιδήμαρχος Καλλιθέας, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, είναι επίσης αρμόδιος για το Γραφείο Τύπου και τις διεθνείς σχέσεις του Δήμου, καθώς και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ). Είναι Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου και μέλος του Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, ενώ έχει διατελέσει (1996) αναπληρωτής του Ειδικού Διαμεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μόσταρ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Έχει τιμηθεί με το Μετάλλιο των Διεθνών Σχέσεων του Δήμου της Μόσχας και με το Μετάλλιο της Φιλίας του Κέντρου Διεθνών Πολιτιστικών και Μορφωτικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας (2005). Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Καλλιθέα, Σελίδες Ιστορίας και Πολιτικής» (1997), ενώ το 2002 εκδόθηκε η συλλογή κειμένων του υπό τον τίτλο «Κείμενα για την πόλη και τον πολιτισμό». Σε δική του μετάφραση από τη ρωσική γλώσσα, κυκλοφόρησαν επίσης στην Ελλάδα από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» τα απομνημονεύματα του Γκεόργκι Σαχναζάρωφ, συνεργάτη του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, «Το τίμημα της Ελευθερίας», καθώς και η συλλογή των ντοκουμέντων της ΚΟΜΙΝΤΕΡΝ για τα Βαλκάνια, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε επιμέλεια της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει διατελέσει αντιδήμαρχος του Δήμου Καλλιθέας. Ομιλεί αγγλικά, ρωσικά και γαλλικά. Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Χριστιάννα Αντιπάτη, Νομική Σύμβουλο του Πανεπιστημίου Αθηνών και πατέρας ενός γιου, του Γιώργου, μαθητή της πρώτης τάξης του Δημοτικού.

Πατέρας του είναι ο αείμνηστος δήμαρχος Καλλιθέας Γεώργιος Ψαλιδόπουλος (1985-1990), στέλεχος της Αριστεράς και διακεκριμένος παράγοντας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του φιλειρηνικού κινήματος.

Ο Γιώργος Ψαλιδόπουλος είχε γεννηθεί στην Καλλιθέα, το 1924, σε οικογένεια Μικρασιατών προσφύγων. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής (1941 – 1944), συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, από τις τάξεις της ΕΠΟΝ – ΕΛΑΣ, οργάνωσης νεολαίας του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ). Μετά από την Απελευθέρωση και λόγω των γνωστών πολιτικών συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα, καταδιώχθηκε και παρέμεινε κρατούμενος επί δεκαπενταετία. Αποφυλακίσθηκε το 1961 και έκτοτε συμμετείχε στους δημοκρατικούς αγώνες της Αριστεράς, ως στέλεχος της οργάνωσης Διανοουμένων της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και του ΚΚΕ, μετά από τη νομιμοποίησή του (1974).

Το 1975, συμμετείχε ενεργά στην αναδιοργάνωση του Ελληνο – σοβιετικού Συνδέσμου, του οποίου υπήρξε Γενικός Γραμματέας μέχρι και το 1991, αναπτύσσοντας συστηματική δραστηριότητα για την προαγωγή των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της τέως Σοβιετικής Ένωσης. Μετά από τη διάλυσή της, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελληνο – ρωσικού Συνδέσμου Φιλίας και μέλος της προσωρινής του διοίκησης.

Το 1981, υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών.

Μετά από την αποχώρηση του ΚΚΕ από το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου (1992) παρέμεινε μέλος του Συνασπισμού.

Ο Γιώργος Ψαλιδόπουλος εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας στις δημοτικές εκλογές του 1975, 1978, 1982 και 1990. Το 1985, αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Δήμαρχο Γιάννη Γάλλο και στις δημοτικές εκλογές του 1986 εξελέγη Δήμαρχος Καλλιθέας. Διετέλεσε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής.

Για τη δραστηριότητά του έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Φιλίας των Λαών του Ανωτάτου Σοβιέτ της τέως ΕΣΣΔ, με το Βραβείο της Ένωσης Σοβιετικών Συνδέσμων Φιλίας και Πολιτιστικών Σχέσεων με τις χώρες του Εξωτερικού, με το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Καλλιθέας, με την Ειδική τιμητική διάκριση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, καθώς και με το Μετάλλιο των 60 Χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης, της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το 1986, εκδόθηκε η μελέτη του με τίτλο «Ο κοινωνικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και το 1991, η συλλογή άρθρων και ομιλιών του υπό τον τίτλο «Κρίσιμες ώρες για την Καλλιθέα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

 

 

Facebook Comments Box

Απάντηση