Όπως προκύπτει από έρευνα σε παλιά συμβόλαια, τόσο το διατηρητέο κτήριο της ΠΕΑΝ όσο και το διώροφο που βρίσκεται ακριβώς πίσω από αυτό εντός του ίδιου οικοπέδου, οικοδομήθηκε από την Αλεξάνδρα Αθανασοπούλου. Τα κτήρια φαίνεται να έχουν ανεγερθεί μεταξύ των ετών 1935-1940, αφού το 1940 κηρύσσεται ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος και το 1941 κατοικείται.

Το διατηρητέο κτίριο επί της Φιλαρέτου 108 στην Καλλιθέα, εποχής του Μεσοπόλεμου κατασκευάζεται  μεταξύ των ετών 1935-1940 και κυρήσσεται ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο, που στεγάζει σήμερα το «Μουσείο Π.Ε.Α.Ν» (Πανελλήνια Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων).

Όπως προκύπτει από τη μορφολογία του, από τα υλικά δομής αλλά και από τον κατασκευαστικό αρμό της πλάγιας όψης, το κτήριο πρέπει να δομήθηκε σε διαδοχικές φάσεις, πρώτα το ισόγειο και ο πρώτος όροφος και μεταγενέστερα ο δεύτερος όροφος.

 

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, το κτήριο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση. Στις 3/4/1941 ιδρύθηκε η αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ  (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζομένων Νέων) με αρχηγό τον Μιχάλη Μπαλιτσάρη, ενοικιαστή του συγκεκριμένου κτηρίου. Το αρχηγείο της οργάνωσης εγκαθίσταται εντός του κτηρίου Φιλαρέτου 108 σήμερα (τότε στον αριθμό 150). Ήταν μία από τις πλέον δραστήριες αντιστασιακές οργανώσεις που στα χρόνια της κατοχής κατάφερε σημαντικά πλήγματα στους Γερμανούς κατακτητές. Στην είσοδο του σπιτιού υπάρχει η αναμνηστική πλακέτα που γράφει: «Στα χρόνια της κατοχής αυτό ήταν το αρχηγείο και το καταφύγιο του κέντρου της Καλλιθέας της Εθνικής Αντιστασιακής Οργάνωσης Πληροφοριών & Διαφθοράς».

 

Το κτήριο έχει κηρυχθεί ιστορικό μνημείο και μουσείο και έχουν γίνει διάφορες επεμβάσεις όπως φράξιμο ανοιγμάτων, κτίσιμο νέων διαχωριστικών τοίχων και διαχωρισμός αρχικής κάτοψης ισογείου σε δύο ανεξάρτητα διαμερίσματα. Από την καπνιά σε τμήμα της πίσω όψης συμπεραίνουμε πως σε κάποια χρονική στιγμή στο κτίριο είχε εκδηλωθεί μικρής εκτάσεως πυρκαγιά.

διάβασε και αυτό  Δημήτρης Κάρναβος Πέμπτη 14 Απρίλη στις 19.30 live στο fb

Μετά το έτος 1952 δόθηκε δωρεά στην Γενική Τράπεζα της Ελλάδας και μεταγενέστερα το 1999 στο Δήμο Καλλιθέας.

Η κίνηση αυτή σηματοδότησε την ενεργοποίηση του συλλόγου της ΠΕΑΝ, ώστε το κτίριο να μετατραπεί σε μουσείο. Το κτίριο κρίθηκε διατηρητέο , πλέον, όμως, λειτουργεί ως  ιστορικός τόπος μνήμης. Μετά την πλήρη ανακαίνισή του και μέχρι σήμερα λειτουργεί ως μουσείο στο οποίο εκτίθενται  εικόνες από τους αγώνες και τα μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης, αναμνηστικά αντικείμενα , κειμήλια, χειρόγραφα και αποκόμματα εφημερίδων της τότε εποχής με φράσεις που καθηλώνουν , πορτρέτα αγωνιστών, όπλα, παράσημα, στολές.

Μια από τις φράσεις αυτές είναι και η εξής: « Ο Υποσμηναγός Κωνσταντίνος Περρίκος πριν την εκτέλεσή του είπε προς τους παριστάμενους Γερμανούς: ‘’Δεν αισθάνομαι εναντίον σας τίποτα. Εσείς εκάματε το καθήκον σας. Ομοίως και εγώ έκαμα το καθήκον μου. Είμαι Έλλην αξιωματικός της Αεροπορίας Υποσμηναγός. Σας ευχαριστώ πολύ».

Μαρτυρίες που δημιουργούν ρίγη συγκίνησης, εικόνες που προδίδουν αντίσταση και μια ατμόσφαιρα που καλλιεργεί ενωτικά συναισθήματα.

Χ.Θ

 

Facebook Comments Box

Από Astarte1

Απάντηση