ΕλλάδαΝεολαία

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα θεσσαλονίκη Πάτρα και άλλες πόλεις κλειστοί δρόμοι

Με πορεία το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών, ξεκίνησε από  τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Για αυτό τον λόγο έχει η Ελληνική Αστυνομία προχωρήσει σε  κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας , ώστε να μην υπάρχει θέμα της κυκλοφορίας. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ αναμένεται να κλείσουν και οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος, καθώς η πορεία από τα Προπύλαια θα κατευθυνθεί προς την Βουλή.

Εκτός της Αθήνας πραγματοποίειται και στη Θεσσαλονίκη στις 12:00 στην Καμάρα και στην Πάτρα στις 11:30 στην πλατεία Γεωργίου, ενώ συλλαλητήρια θα γίνουν και σε άλλες πόλεις, οπως Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Χανιά, κ.α. Στη συνέχεια φοιτητές και μαθητές σε νέες συνελεύσεις, θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, που περιλαμβάνουν και καταλήψεις.

Τη συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου κατά των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων  και την κήρυξη  στάσεων εργασίας για τους εκπαιδευτικούς, αποφάσισαν τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ εκφράζει εκ νέου την αντίθεσή του τόσο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια όσο και στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και καλεί όλες και όλους να συμμετέχουν μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 18/1 (ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την ΕΕΚ) στις 12.00 στο Προπύλαια. Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των συναδέλφων/ισσών κηρύσσουμε τρίωρη στάση εργασίας 11-2μμ.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ομόφωνα στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην φοιτητική/πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στις 12 στα Προπύλαια (και στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα). Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων, προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00 και επιπλέον στάση εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών του Ολοήμερου και του διευρυμένου ωραρίου (14.00 – 17.30).

Μεγάλη μερίδα των σχολείων έχουν  κλείσει  σήμερα. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας η οποία καλεί τους μαθητές να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο μαζί με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, με σύνθημα: «Κλειστά σχολεία ξανά και όλοι οι μαθητές στους δρόμους».

Παράλληλα ανάλογο κάλεσμα υπάρχει και για καταλήψεις σε ΕΠΑΛ

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή δίνει 4+1 λόγους που κάνουν αναγκαίο τον αγώνα των μαθητών.

Συγκεκριμένα:

1. Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να κάνει την αδικία νόμο με την ίδρυση πανάκριβων Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Οι πολλοί να δίνουμε όλο και πιο πολλές εξετάσεις για να σπουδάσουμε και οι λίγοι που το σηκώνει η τσέπη τους να έχουν πρόσβαση στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις! Κάποιοι λίγοι να αγοράζουν σπουδές, πτυχίο και μέλλον και οι χιλιάδες να παλεύουμε σε σχολεία με ελλείψεις και προβλήματα για να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα! Είναι άδικο και δε θα περάσει!

2. Γιατί το «Εθνικό Απολυτήριο», που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση σημαίνει ότι θα δίνουμε πανελλαδικές εξετάσεις σε Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου σε ΟΛΑ τα μαθήματα!

διάβασε και αυτό  Πληρωμές e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ 27 Νοεμβρίου εως 1 η Δεκεμβρίου

Για την πρόσβαση στα Δημόσια ΑΕΙ θα μετρά ο βαθμός των μαθημάτων κάθε τάξης, ακόμα και των Θρησκευτικών! Πόσα φροντιστήρια θα κάνουμε για να πάρουμε απλά απολυτήριο; Με τι λεφτά; Αν τώρα δεν παίρνουμε ανάσα με 4 μαθήματα στην Γ´ Λυκείου, τι θα κάνουμε με το “Εθνικό Απολυτήριο”; Ούτε να το σκέφτεστε!

3. Γιατί τα Ιδιωτικά ΑΕΙ δεν είναι επιλογή.

Κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ που οι γονείς μας δεν τα έχουν. Επιλογή για να σπουδάζουμε περισσότεροι είναι να καταργηθεί η ΕΒΕ, η Τράπεζα Θεμάτων, να δίνεται στέγαση και σίτιση στους φοιτητές. Αλλά, στα Υπουργεία δεν τους νοιάζει να έχουμε επιλογές, να ανακαλύψουμε τις κλίσεις μας και να έχουμε μέλλον. Τους νοιάζει να τα δίνουν όλα για τα κέρδη των λίγων. Των αλυσίδων φροντιστηρίων, των ιδιοκτητών Κολεγίων και των εμπόρων πτυχίων.

4. Για να φωνάξουμε ως εδώ! Τα σχολεία μας είναι σε τραγική κατάσταση και το Υπουργείο Παιδείας αντί να ασχοληθεί με αυτό, έχει γίνει Υπουργείο “Ιδιωτικής” Παιδείας.

Εμείς απαιτούμε πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία σε όλα τα παιδιά. Σχολείο και Πανεπιστήμιο που δεν μας διαχωρίζει, δεν μας κλείνει την πόρτα ανάλογα την οικονομική μας κατάσταση. Απαιτούμε χρηματοδότηση και ενίσχυση της Δημόσιας Παιδείας. Καθηγητές, υποδομές, σύγχρονα βιβλία σε όλα τα σχολεία. Για να βοηθιούνται όλα τα παιδιά για να προοδεύουν.

+1. Γιατί, ήδη έγιναν εκατοντάδες καταλήψεις, ήμασταν χιλιάδες μαθητές και φοιτητές στο δρόμο στην πρώτη μας πορεία και πάμε τώρα να γίνουμε περισσότεροι! Γιατί τώρα είναι ώρα αγώνα! Για την Παιδεία μας και τη ζωή μας! Με τους αγώνες μας όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αφήσει στα χαρτιά ή καθυστερήσει σχέδια και νόμους! Θα το ξανακάνουμε!

Απαιτούμε:

1. Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

2. Ούτε σκέψη για πανελλαδικές εξετάσεις σε όλο το Λύκειο

3. Αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολικά κτήρια και τις υποδομές

4. Κατάργηση της ΕΒΕ και της Τράπεζας Θεμάτων

5. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε καθηγητές. Περισσότεροι καθηγητές για να σπάσουν τα τμήματα με λιγότερους μαθητές/τμήμα

6. Δωρεάν Ενισχυτική Διδασκαλία σε Γυμνάσια και Λύκεια

7. Δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας στις πανελλαδικές εξετάσεις

8. Κονδύλι για τις σχολικές εκδρομές, να μην τη χάσει κανείς μαθητής

9. Θέρμανση σε όλα τα σχολεία

Τώρα ξεσηκωμός σε όλα τα σχολεία- θέλουμε Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία!

Μία μέρα μετά από τα μαζικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και μία σειρά ακόμα πόλεις της χώρας την περασμένη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, όπου στάλθηκε ξεκάθαρα το μήνυμα απόρριψης του νομοσχεδίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συντονισμού φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας. Εκεί αποφασίστηκε νέο συλλαλητήριο στις 18 Γενάρη, νέες Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, εκ νέου καταλήψεις στις σχολές και εκ νέου συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων. «Καλούμε τα εργατικά σωματεία και τους φορείς να στηρίξουν τον αγώνα μας. Οργανώνουμε την πλατιά ενημέρωση και το κάλεσμα ιδιαίτερα στους μαθητές, τους εργαζομένους, όλο τον λαό με ενημερωτικές παρεμβάσεις σε σχολεία και χώρους δουλειάς», αποφάσισαν μεταξύ άλλων οι φοιτητικοί σύλλογοι.

«Ηδη περισσότεροι από 130 φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, που εκπροσωπούν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, συντονιζόμαστε και είμαστε αποφασισμένοι να ακυρώσουμε αυτό το έκτρωμα. Γι’ αυτό μετά τον πρώτο πανελλαδικό γύρο συνελεύσεων, καταλήψεων και διαδηλώσεων, συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά.

Γιατί αυτό που θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών είναι να σπουδάζει σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, να παρέχει πτυχία με αξία για να εργαστεί με δικαιώματα. Αυτό που ζητούν οι νέοι για να μη στραφούν στη μετανάστευση είναι ένα μέλλον που δεν θα χαρακτηρίζεται από την ετεροαπασχόληση, τις κακοπληρωμένες θέσεις και την ελαστική εργασία», σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα.

διάβασε και αυτό  Τροχαίο στο Σύνταγμα

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, προώθησαν την πολιτική της εμπορευματοποίησης και περαιτέρω διάλυσης της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, την πολιτική της ΕΕ, τους φοιτητές να βάζουν τα χέρια βαθιά στην τσέπη για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις σπουδές και να έχουν πρόσβαση στο πανεπιστήμιο και τώρα έρχονται να ολοκληρώσουν το έγκλημα με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!», επισημαίνουν και απαιτούν ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, «με προσλήψεις προσωπικού, εκσυγχρονισμό των υποδομών, των εργαστηρίων, των προγραμμάτων σπουδών, της φοιτητικής μέριμνας. Την ίδια ώρα που η μέση οικογένεια αδυνατεί να τα βγάλει πέρα, οι φοιτητές δεν πρέπει να βάζουμε ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας. Αναβάθμιση δεν είναι τα δίδακτρα, οι διορισμένες διοικήσεις, τα συμβούλια διοίκησης, η διάλυση των φοιτητικών συλλόγων και των διαδικασιών τους.

Μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο! Εναντιωνόμαστε στη νέα αντιδραστική τομή, που χτυπά δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων του φοιτητικού κινήματος και των αγώνων του λαού!».

«Ολοι οι φοιτητές μια γροθιά μαζί με τους μαθητές και τους εργαζόμενους! Καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να ενωθούμε σε ένα μεγάλο κίνημα εναντίωσης στο νομοσχέδιο που πλήττει τους φοιτητές και τις οικογένειές μας! Καλούμε τους πανεπιστημιακούς και εργαζόμενους στα πανεπιστήμια να στηρίξουνε τον αγώνα μας. Απευθυνόμαστε στους μαθητές και τις μαθήτριες για να δώσουμε μαζί αυτόν τον αγώνα. Καλούμε τους εργαζόμενους και εργατικά σωματεία, όλο τον λαό που μοχθεί για να σπουδάσει τα παιδιά του και θέλει οι αυριανοί εργαζόμενοι να μπορέσουν να δουλέψουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα, να βρεθούν στο πλευρό μας.

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στη ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών μας, την ακρίβεια, τους πολέμους και τη φτώχεια, έχουμε επιλογή τον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες!

Είναι ώρα αγώνα! Για τις σπουδές και τη ζωή μας! Με τους αγώνες μας έχουμε αφήσει στα χαρτιά και άλλους νόμους!», αναφέρουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, διεκδικώντας: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο! Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Οχι στην παράκαμψη του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές! Να καταργηθεί η ΕΒΕ! Οχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας – Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα, όχι διαβατήρια για ανεργία – μετανάστευση! Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για αξιοπρεπείς και ανθρώπινες σπουδές! Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων!Οι καταλήψεις στα ΑΕΙ

διάβασε και αυτό   Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας αλλά και στον Πειραιά για τις μαθητικές παρελάσεις

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα foititikanea.gr, στα ΑΕΙ εξελίσσονται οι εξής καταλήψεις:

ΕΚΠΑ       Φιλοσοφικής 16/01 13:00 Κατάληψη έως 23/01  Νομική 16/01 13:30 Κατάληψη 17/1 έως 23/1  Βιολογικό 16/01 13:00 Κατάληψη Φυσικό 17/01 14:00 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Πληροφορική 17/01 13:00 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Μαθηματικό 17/01 13:00 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Χημικών Μηχανικών 16/01 11:00 Κατάληψη Νοσηλευτική 16/01   Κατάληψη ΤΕΑΠΗ 17/01 12:30 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Πολιτικό 17/01 16:00 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ EMME 17/01 15:00 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΙΦΕ 16/01  12:00 Κατάληψη

ΠΑΔΑ ΣΔΟΚΕ 17/01 15:00 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΕΤΠ 16/01 13:00 Κατάληψη 18-19/01 ΣΜΗΧ 16/01 13:00 Κατάληψη ΣΕΤ 17/01 13:00 Κατάληψη ΣΕΥΠ 16/01   Κατάληψη

ΕΜΠ    Μηχανολόγοι 16/01 12:00 Κατάληψη ΣΕΜΦΕ 16/01 12:30 Κατάληψη έως 23/01 Πολιτικοί Μηχανικοί 16/01 13:30 Κατάληψη Τοπογράφοι 16/01 12:00 Κατάληψη Αρχιτεκτονική 16/01 15:00 Κατάληψη Χημικοί Μηχανικοί 16/01   Κατάληψη 17/01 έως 23/01 ΗΜΜΥ 16/01 12:30 Κατάληψη έως 23/01 Ναυπηγών 16/01 12:30 Κατάληψη έως 23/01

ΑΣΟΕΕ16/01 13:00 Κατάληψη έως 23/01 (link) Πάντειο Πανεπιστήμιο 16/01 13:00 Κατάληψη έως 23/01

Πανεπιστήμιο Πειραιά    Κατάληψη έως 22/01 (link) Γεωπονικό Πανεπιστήμιο 16/01 13:00 Κατάληψη 17/01 έως 23/01

ΑΠΘ    Νομική 17/01 14:00 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Ιατρικής 15/01   Κατάληψη 17-18/01 (link) Αρχιτεκτονική 17/01 15:00 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικού 16/01   Κατάληψη 17/01 έως 23/01 Πολιτικών Επιστημών 17/01 12:00 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Πληροφορική 16/01 15:00 Κατάληψη 17-22/01 Ψυχολογία 16/01 16:00 Κατάληψη 17/01 έως 23/01 Χημικό 16/01 15:00 Κατάληψη έως 21/01 (link) Γεωπονίας 17/01 15:00 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΗΜΜΥ 16/01 17:00 Κατάληψη Πολιτικοί Μηχανικοί 16/01 14:00 Κατάληψη 17/01 έως 23/01 Χημικό 16/01 15:00 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Γεωλογίας 16/01 12:00 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Φυσικό 16/01 14:00 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Ιστορικό 17/01 13:30 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Δημοσιογραφίας 15/01   Κατάληψη έως 22/01

ΠΑΜΑΚ 17/01 14:00 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ

Π. Πατρών    Πολιτικοί Μηχανικοί 15/01 12:30 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Χημικοί Μηχανικοί 16/01   ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Φυσικό 17/01 13:00 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Ιατρική 15/01 18:30 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Μηχανολόγοι Μηχανικοί 16/01 12:00 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Βιολογικό 16/01 12:00 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΕΠΕΚΕ 16/01   ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΗΜΜΥ 16/01 13:00 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Αρχιτεκτονική 16/01   Κατάληψη 17/01 έως 23/01 (link)

Πολυτεχνείο Κρήτης (Χανιά) 16/01 13:00 Κατάληψη 16/01 έως 23/01 (link)

Π. Κρήτης (Ηράκλειο & Ρέθυμνο)       Ψυχολογία     Κατάληψη 18/01 Φιλοσοφική 15/01 14:30 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Μαθηματικό 16/01   Κατάληψη έως 23/01 Βιολογικό 15/01 11:00 Κατάληψη Ιατρική 16/01 13:30 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ CSD 16/01   Κατάληψη Κοινωνιολογία 17/01 12:30 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΠΤΠΕ 17/01 14:30 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΠΤΔΕ 17/01 12:00 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Φυσικό 16/01 12:00 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ

Κομοτηνή – Ξάνθη – Αλεξανδρούπολη     Νομική Κομοτηνής 19/01 17:30 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ

Παν. Δυτικής Μακεδονίας     Ψυχολογίας 16/01   Κατάληψη 18-19/01

Facebook Comments Box

Απάντηση