Διεθνή

Ο Πούτιν δεσμεύεται να τιμωρήσει την «ένοπλη εξέγερση» από την πολιτοφυλακή Wagner καθώς η Ρωσία βυθίζεται στην κρίση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι όσοι βρίσκονται σε «δρόμο της προδοσίας» ή της ένοπλης εξέγερσης θα «τιμωρηθούν» αφού ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ είπε ότι τα στρατεύματά του είχαν τον έλεγχο στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε δύο ρωσικές πόλεις, βυθίζοντας τη χώρα σε κρίση.«Είναι ένα μαχαίρι στην πλάτη της χώρας μας και του λαού μας», είπε ο Πούτιν σε μια ομιλία του προς το έθνος, υποσχόμενος μια σκληρή απάντηση και τιμωρία σε όσους σχεδιάζουν «μια ένοπλη εξέγερση».Ο Πούτιν μιλούσε όταν ο αρχηγός της πολιτοφυλακής και άλλοτε στενός σύμμαχος Yevgeny Prigozhin κλιμάκωσε δραματικά τη διαμάχη του με το κατεστημένο ασφαλείας της Μόσχας για τον χειρισμό της εισβολής στην Ουκρανία – σε μια εκπληκτική σειρά γεγονότων που απειλεί να εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο.

Οι ενέργειες του Πριγκόζιν έρχονται αφότου κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι έπληξαν ένα στρατιωτικό στρατόπεδο Βάγκνερ και σκότωσαν  έναν «τεράστιο αριθμό» των μαχητών του – έναν ισχυρισμό που το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε και χαρακτήρισε «πληροφοριακή πρόκληση». Ο αρχηγός της πολιτοφυλακής, οι δυνάμεις του οποίου διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προειδοποίησε για αντίποινα σε μια σειρά μηνυμάτων Telegram την Παρασκευή και το Σάββατο, όπου ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του κινούνταν στην περιοχή του Ροστόφ, γειτονική στη ρωσοκρατούμενη Ουκρανία, έτοιμες να « καταστρέψει τα πάντα» με τον τρόπο τους.

διάβασε και αυτό  Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου για πρώτη φορά διαβρώνει τις ελληνορωσικές σχέσεις. Γιατί;

«Είμαστε 25.000 και θα μάθουμε γιατί επικρατεί τέτοιο χάος στη χώρα. Περιμένουμε 25.000 ως εφεδρεία τακτικής και στρατηγικής εφεδρείας. Είναι όλος ο στρατός και όλη η χώρα, όλοι όσοι θέλουν, ενωθούν μαζί μας. Πρέπει να τερματίσουμε αυτή την καταστροφή», είπε, σε μια ριζική κλιμάκωση της μακροχρόνιας διαμάχης με τους στρατιωτικούς ηγέτες της Ρωσίας.

Η εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), απάντησε την Παρασκευή, προτρέποντας τους μαχητές του Βάγκνερ να συλλάβουν τον αρχηγό τους και να ανοίξουν ποινική υπόθεση εναντίον του αφεντικού της πολιτοφυλακής που τον κατηγορούσε ότι «έκκλησε για ένοπλη εξέγερση». Εν τω μεταξύ, οι αρχές της πρωτεύουσας Μόσχας ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας.

Ο αξιωματούχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, υποστράτηγος Βλαντιμίρ Αλεξέεφ, δημοσίευσε ένα βίντεο για τις ενέργειες του Πριγκόζιν εκείνη την ημέρα, περιγράφοντάς το ως απόπειρα πραξικοπήματος.

«Μόνο ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διορίζει την ανώτατη ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και εσείς προσπαθείτε να καταπατήσετε την εξουσία του. Αυτό είναι πραξικόπημα. Δεν χρειάζεται να γίνει αυτό τώρα, γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη ζημιά στην εικόνα της Ρωσίας και στις ένοπλες δυνάμεις της», πρόσθεσε.

Ο Πριγκόζιν αρνήθηκε ότι οι πράξεις του ήταν πραξικόπημα, λέγοντας αντίθετα ότι ήταν μια «πορεία δικαιοσύνης» που «δεν θα παρέμβει στα στρατεύματα με κανέναν τρόπο».

Σε συναγερμό η Ρωσία

Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν το αρχηγείο του Βάγκνερ στην Αγία Πετρούπολη το Σάββατο. Η Ρωσική Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης την εισαγωγή καθεστώτος αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στη Μόσχα, την περιοχή της Μόσχας και την περιοχή Βορόνεζ. Το αντιτρομοκρατικό καθεστώς περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται σε ελέγχους εγγράφων, ενισχυμένη προστασία της δημόσιας τάξης, παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών και περιορισμό των επικοινωνιών, περιορισμό της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στους δρόμους.

Ο Πριγκόζιν υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του θα λάμβαναν ευρεία υποστήριξη από Ρώσους στρατιώτες, ισχυριζόμενος ότι τους υποδέχτηκαν  σαν ήρωες όταν μπήκαν στην περιοχή του Ροστόφ και ότι μέχρι το Σάββατο το πρωί οι 60-70 είχαν ήδη ενωθεί με τους μαχητές του. «Οι συνοριοφύλακες βγήκαν να συναντηθούν και αγκάλιασαν τους μαχητές μας», είπε.

διάβασε και αυτό  Ο στρατός της Ρωσίας κατέλαβε τη Χερσώνα και έπληξε κέντρο ραδιοφωνίας- τηλεόρασης στο Κίεβο - Χωρίς νερό και ρεύμα η Μαριούπολη

Η στρατιωτική δραστηριότητα έγινε εμφανής στο Rostov-on-don το πρωί του Σαββάτου, όταν άρχισαν να εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες στρατιωτικών οχημάτων που περνούσαν στους δρόμους του Rostov-on-don και ελικοπτέρων το πρωί του Σαββάτου, αν και δεν ήταν σαφές σε ποιον έλεγχο βρίσκονταν.

Στην πρώτη πρόταση για ανοιχτή ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών το πρωί του Σαββάτου, ο Πριγκόζιν είπε το Σάββατο ότι οι μονάδες του χτυπήθηκαν από ελικόπτερο σε αυτοκινητόδρομο. Δεν είναι σαφές πού ακριβώς βρίσκονταν οι μονάδες. «Οι μονάδες Wagner είναι άθικτες, το ελικόπτερο έχει καταστραφεί και καίγεται στο δάσος», είπε ο Prigozhin, προσθέτοντας «θα το εκλάβουμε ως απειλή και θα καταστρέψουμε τα πάντα γύρω μας».

Ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε επίσης ότι ένα δεύτερο ελικόπτερο καταρρίφθηκε μετά την επίθεση εναντίον αμάχων. Το γεγονός δεν  επαληθεύθηκε για κανέναν από τους ισχυρισμούς του Prigozhin.

Ο Πριγκόζιν είπε επίσης ότι η υποτιθέμενη κατάληψη στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ροστόφ από τον Βάγκνερ δεν θα εμπόδιζε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, λέγοντας ότι οι άνδρες του δεν εμποδίζουν τους αξιωματικούς να εκτελούν τα καθήκοντά τους.

Μαχητές της ιδιωτικής ομάδας μισθοφόρων Wagner αναπτύσσονται σε έναν δρόμο κοντά στο αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας στην πόλη Rostov-on-Don, Ρωσία στις 24 Ιουνίου 2023.

Στη Μόσχα, ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε το Σάββατο στο Telegram ότι «αντιτρομοκρατικά» μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα ως αποτέλεσμα «εισερχόμενων πληροφοριών».

«Έχει εισαχθεί πρόσθετος έλεγχος στους δρόμους. Είναι δυνατοί περιορισμοί στη διεξαγωγή των δημόσιων εκδηλώσεων», πρόσθεσε.

Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν στρατιωτικά οχήματα να κυκλοφορούν στους κεντρικούς δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας τα ξημερώματα του Σαββάτου.

διάβασε και αυτό  Επιβάτες του Ουκρανικού Boeing ήταν ζωντανοί πριν το πλήξει ο δεύτερος ιρανικός πύραυλος!

Εισβολή στην Ουκρανία με «ψεύτικα προσχήματα»

Ο Βάγκνερ έπαιξε εξέχοντα ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας και ο Πριγκόζιν, μέχρι στιγμής, έχει αντιμετωπίσει λίγες συνέπειες για τη δημόσια διαμάχη του με τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας – όπου κατηγόρησε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ ότι δεν έδωσε τις δυνάμεις του πυρομαχικά.

Ο Πριγκόζιν και ο Βάγκνερ έπαιξαν έναν ασυνήθιστο και άτυπο ρόλο στη Ρωσία του Πούτιν. Γνωρίζει τον πρόεδρο από τη δεκαετία του 1990 και οι δύο είναι από την Αγία Πετρούπολη. Ο Πριγκόζιν κέρδισε πολύτιμα συμβόλαια ως υπεύθυνος τροφοδοσίας του Κρεμλίνου και αργότερα ίδρυσε τη ρωσική φάρμα τρολ γνωστή ως Internet Research Agency, αποστολή της οποίας ήταν να παρέμβει στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Prigozhin προώθησε τη συνεχιζόμενη διαμάχη του με στρατιωτικούς ηγέτες σε μια εξαιρετικά επικριτική συνέντευξη βίντεο, όπου είπε ότι η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία με ψεύτικα προσχήματα που επινόησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και ότι η Ρωσία χάνει πραγματικά έδαφος στο πεδίο της μάχης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκφωνεί τηλεοπτική ομιλία στις 24 Ιουνίου 2023.

Ο Πριγκόζιν έχει υπερασπιστεί στο παρελθόν το σκεπτικό του πολέμου, αλλά ήταν επικριτικός για τον τρόπο με τον οποίο το χειρίστηκε ο Υπουργός Άμυνας, Σόιγκου – με τον οποίο μάχεται άμεσα για στρατιωτικές συμβάσεις.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απηύθυνε έκκληση στις δυνάμεις Βάγκνερ το Σάββατο «να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σημεία μόνιμης ανάπτυξής τους».

«Εσείς εξαπατηθήκατε στην εγκληματική περιπέτεια του Prigozhin και στη συμμετοχή σε ένοπλη εξέγερση», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο επίσημο κανάλι του Telegram.

Οι συνέπειες από τα σχόλιά του ενέπνευσαν επίσης ένα κύμα αηδίας στην Ουκρανία.

Ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας το Σάββατο περιέγραψε τις ενέργειες ως αποκάλυψη ενός βαθύτερου σχίσματος μέσα στο ρωσικό κατεστημένο.

«Η διάσπαση μεταξύ των ελίτ είναι πολύ προφανής. Η συμφωνία και η προσποίηση ότι όλα έχουν διευθετηθεί δεν θα λειτουργήσει», έγραψε στο Twitter ο Myhailo Podolyak. «Κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να χάσει: είτε το Πριγκόζιν (με μοιραίο τέλος), είτε το συλλογικό «αντι-Πρυγκόζιν».

«Όλα μόλις ξεκινούν στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: