Ελλάδα

Νίκος Γιοβανίδης: Πνιγμοί στην Ελλάδα Ανάγκη για Ευαισθητοποίηση & Πρόληψη

                                                                                                                                                                                         Ο θάνατος του 11χρονου Χρήστου Σταμούλη, γιου του ηθοποιού Οδυσσέα Σταμούλη, που πνίγηκε την Πέμπτη (10/08) στους Φούρνους Ικαρίας έχει συγκλονίσει άπαντες. Η οικογένεια του ηθοποιού Οδυσσέα Σταμούλη, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωστοποίησε πως η κηδεία του 11χρονου θα γίνει τη Δευτέρα (14/08) στην Καλλιθέα. Χαρακτηριστικά, στην εν λόγω διαδικτυακή ανακοίνωση τονίζεται: «Κηδεύουμε τη Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023 και ώρα 11 π.μ., στο Νεκροταφείο Καλλιθέας, το αγγελούδι μας Χρήστο Σταμούλη 11 ετών».

Απευθυνθήκαμε στον κ. Νίκο Κ. Γιοβανίδη  Διευθυντή της ΕΝΑΚ – Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία ο οποίος μας ανέφερε για τους πνιγμούς  :

Ο πνιγμός αποτελεί μια σοβαρή αιτία θανάτου και ατυχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, που επηρεάζει και την Ελλάδα. Η δεύτερη αιτίου θανάτου από ατύχημα στην Ελλάδα είναι ο πνιγμός.

Παρά την ποικιλία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της χώρας, ο πνιγμός παραμένει ένα πρόβλημα που απαιτεί συνεχή ευαισθητοποίηση και πρόληψη.

Η γεωγραφική τοποθεσία της Ελλάδας, με τις πολλές ακτές και τα νησιά της, καθιστά τον πνιγμό μια πραγματική απειλή. Οι αναρίθμητες παραλίες, τα θαλάσσια αθλήματα και οι δραστηριότητες είναι δημοφιλείς στους τόπους αυτούς, αλλά μπορεί να συνοδεύονται από κινδύνους, ιδίως όταν δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες ασφαλείας.

διάβασε και αυτό  Κοινωνική Προστασία του παιδιού: Ένα από τα πιο σύγχρονα προβλήματα της εποχής μας;

Οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ΕΝΑΚ – Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία www.enak.gr αναπτύσσει εκπαιδευτικές εκστρατείες για παιδιά και ενήλικες, σχολικά προγράμματα και συνεχή ανάδειξη του προβλήματος σε τηλεόραση και social media. Στόχος μας να ενισχύσουμε την αντίληψη του κινδύνου και τη σωστή συμπεριφορά στο νερό.

Η πρόληψη είναι καίριας σημασίας. Η εγκατάσταση σήμανσης ασφαλείας σε παραλίες, λίμνες και πισίνες, η παροχή κατάλληλου εξοπλισμού για το κολύμπι και τα θαλάσσια σπορ, καθώς και η παρουσία εκπαιδευμένων ναυαγοσωστών, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πνιγμού.

Επιπλέον, η εκπαίδευση για πρώτες βοήθειες και αναζωογόνηση είναι ζωτικής σημασίας. Οι πολίτες πρέπει να μάθουν πώς να αντιδρούν σε περιπτώσεις πνιγμού, προκειμένου να παράσχουν αμεσότερη βοήθεια μέχρι την άφιξη των αρμόδιων αρχών.

Διαδώστε παντού: Ο πνιγμός είναι πάντα σιωπηλός!!! Ενημερώνομαι, Προβλέπω, Αντιμετωπίζω.

Συνοψίζοντας, ο πνιγμός παραμένει μια σοβαρή πρόκληση στην Ελλάδα, λόγω της θαλάσσιας της κληρονομιάς. Η ευαισθητοποίηση, η πρόληψη και η εκπαίδευση αποτελούν τα εργαλεία για τη μείωση των κινδύνων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο νερό. Είναι καθήκον μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα σοβαρά και να εργαστούμε προς την ασφαλέστερη εμπειρία των υδάτινων δραστηριοτήτων.

Facebook Comments Box

Απάντηση

%d