Πολιτική

Nίκη Κεραμέως: Σας καλώ στην επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, να διευκολύνουμε την άσκηση του πιο βασικού δημοκρατικού δικαιώματος για κάθε πολίτη. Του δικαιώματος της ψήφου.

Τα πέντε σημαντικότερα επιχειρήματα που καθιστούν εθνικής σημασίας την ψήφιση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού» ανέδειξε την Τρίτη 25 Ιουλίου ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.
Η Υπουργός επισήμανε τον ισχυρό συμβολισμό της επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η οποία συμπίπτει με τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια και σηματοδοτεί ένα νέο πολιτικό ορόσημο για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται ανά την υφήλιο, υπογραμμίζοντας τα παρακάτω πέντε επιχειρήματα υπέρ της ψήφισης:
Πρώτον, υπηρέτηση του Συντάγματος: Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο και την άρση όλων των περιορισμών στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου στο εξωτερικό από Έλληνες που βρίσκονται εκεί μόνιμα ή προσωρινά, ενισχύονται δύο βασικές συνταγματικές αρχές:
– η αρχή της καθολικότητας στο δικαίωμα ψήφου, που σε δημοκρατικά πολιτεύματα έχουν όλοι οι πολίτες, χωρίς περιορισμούς, και – η αρχή της ισότητας της ψήφου.
Δεύτερον, εξορθολογισμός μίας στρέβλωσης: Εντός της Επικράτειας, αναγνωρίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, για αυτό και η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους γίνεται αυτόματα όταν ένας πολίτης κλείνει τα 17. Αντίθετα, για το εξωτερικό υπάρχουν
περιττές προϋποθέσεις που εμποδίζουν πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στις εκλογές. Διευκολύνεται συνεπώς με την προτεινόμενη ρύθμιση η άσκηση ενός δικαιώματος που ήδη έχουν. Τρίτον, ενίσχυση των δεσμών των απόδημων Ελλήνων με τη χώρα: Η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες ενισχύει περαιτέρω το ενδιαφέρον και τους δεσμούς των
Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό με τη χώρα, με τεράστια αμοιβαία οφέλη. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, από ολόκληρο τον κόσμο, μέσω των οργανώσεών τους, έσπευσαν να δηλώσουν τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, προβάλλοντας το δίκαιο αίτημα για κατάργηση των περιορισμών, ώστε να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου, καταδεικνύοντας την εγγύτητα που νιώθουν και εξακολουθούν να θέλουν να διατηρήσουν με την Ελλάδα.
Τέταρτον, καταρρίπτεται η διασπορά δύο ταχυτήτων: Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, ανάμεσα στους Έλληνες του εξωτερικού που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, ευνοούνται οι πιο εύποροι που μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα μόνο για
αυτόν τον σκοπό και όσοι ζουν σε πιο κοντινές χώρες. Η αδικία αυτή πρέπει να αποκατασταθεί.
Πέμπτον, σήμερα το άλμα μπροστά είναι εφικτό – έχει επιτευχθεί ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση: Οι συνθήκες μετά από μισό αιώνα έχουν πλέον ωριμάσει. Η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των Βουλευτών που απαιτεί το άρθρο 51 του Συντάγματος επιτέλους συγκεντρώνεται. Ο αριθμός των Βουλευτών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που έχουν εκφραστεί
θετικά κατά την επεξεργασία του παρόντος νομοσχεδίου υπερβαίνει τους 200 που απαιτούνται για την ψήφιση του νόμου. Έχει όμως επιτευχθεί και μία σημαντική κοινωνική συναίνεση, η οποία οικοδομείται
εδώ και χρόνια, εντός και εκτός Ελλάδος. Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν και η ομόθυμη στήριξη όλων των φορέων που κλήθηκαν από τα κόμματα, προς την προτεινόμενη ρύθμιση.
Η κυρία Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, χαρακτήρισε την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιδημοκρατική, δηλώνοντας παράλληλα ότι: «Είναι πραγματικά πρωτοφανές, και αντιδημοκρατικό, να υπάρχει τροπολογία, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που αφαιρεί το δικαίωμα ψήφου από εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες. Όχι μόνο δεν θέλετε να διευκολυνθεί η άσκηση του δικαιώματος ψήφου για τους Έλληνες που ζουν ή βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών, αλλά επιδιώκετε να τους στερήσετε το πιο βασικό δημοκρατικό τους δικαίωμα με το να μην προσμετράται η ψήφος τους στο συνολικό εθνικό αποτέλεσμα.».

διάβασε και αυτό  Δηλώσεις Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν και ασφάλεια εμβολίων

H ομιλία της Υπουργού Νίκης Κεραμέως όπως έχει αναρτηθεί στην σελίδα της

Κλείνοντας την ομιλία της, η Υπουργός υπογράμμισε: «Σας καλώ να υπερψηφίσετε το νομοθέτημα αυτό. Να αξιοποιήσουμε την ιστορική ευκαιρία που όλοι μαζί έχουμε, μετά από 48 χρόνια συζητήσεων. Να αποκαταστήσουμε την ισότητα της ψήφου για όλους τους Έλληνες πολίτες, όπου και αν ζουν. Να στείλουμε, ένα, κοινό και ηχηρό μήνυμα στον απανταχού ελληνισμό: ότι θέλουμε η φωνή των Ελλήνων
πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο να ακούγεται πιο δυνατά, χωρίς εμπόδια, χωρίς περιορισμούς. Σας καλώ, στην επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, να διευκολύνουμε την άσκηση του πιο βασικού δημοκρατικού δικαιώματος για κάθε πολίτη. Του δικαιώματος της ψήφου.».

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Τα Γκάλοπ των Συγκεντρώσεων στις τοπικές κοινωνίες , βγάζουν χρήσιμα…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: