Υγεία

Καρκίνος Μαστού η έγκαιρη διάγνωση σώζει Ζωές

Ο Καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Στην χώρα μας 1 στις 10 γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού, ποσοστό σημαντικά υψηλό που δεν μας επιτρέπει να το αγνοήσουμε. Δυστυχώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τρόπος να αποκλεισθεί αυτό το ενδεχόμενο, όμως όλες μας έχουμε τη δυνατότητα και την ευθύνη να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου με απλές καθημερινές μας φροντίδες. Ας πάρουμε λοιπόν την υγεία και τη ζωή μας στα χέρια μας ακολουθώντας με συνέπεια τα ακόλουθα βήματα:

Σωστό σωματικό βάρος: Οι υπέρβαρες παχύσαρκες γυναίκες εμφανίζουν τη νόσο συχνότερα από το μέσο όρο και ιδιαίτερα σε ηλικίες μετά την εμμηνόπαυση, όταν δηλαδή σταματά η φυσική παραγωγή οιστρογόνων από τον οργανισμό. Πιο επιβαρυμένες με αυτήν την προδιάθεση είναι οι γυναίκες που παρουσίασαν απότομη αύξηση σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους. Στην περίπτωση που το βάρος σας ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικούς επιστήμονες (γιατρούς, διαιτολόγους και διατροφολόγους) που θα σας βοηθήσουν μέσω ειδικής διατροφής και σε συνδυασμό με ήπια σωματική άσκηση, να αποκτήσετε αλλά και να διατηρήσετε το σωστό για την ηλικία και τη σωματική σας διάπλαση βάρος.

Σωστή διατροφή: Η ισορροπημένη διατροφή, που βασίζεται σε φυτικές τροφές (φρούτα και λαχανικά), ακατέργαστα σιτηρά και δημητριακά και πρωτεΐνες χαμηλών λιπαρών με ταυτόχρονη μείωση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφών, προτείνεται ως διατροφική θωράκιση του οργανισμού απέναντι στην ασθένεια. Η πλούσια σε κορεσμένα λίπη και γενικότερα υψηλής θερμιδοληπτικής αξίας καθημερινή διατροφή οδηγεί σε άμεση πρόσληψη βάρους που ενοχοποιείται για την εμφάνιση της νόσου.

Καθημερινή άσκηση. Η καθημερινή άσκηση δεν είναι απλά απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας αλλά αποτελεί και ασπίδα ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Το τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι ή όποιο άλλο σπορ ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις και στον τρόπο ζωής σας, σας οπλίζει με υγεία, ευεξία και σας θωρακίζει. Αλλά αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο λόγω των υποχρεώσεών σας μέσα στην ημέρα ή της διάθεσής σας απέναντι στις αθλητικές δραστηριότητες ακόμα και το απλό περπάτημα μίας ώρας σε καθημερινή βάση βοηθάει σημαντικά.

διάβασε και αυτό  Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα σε δομή στον Βύρωνα

Μείωση πρόσληψης αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση όχι μόνο καρκίνου του μαστού αλλά και πολλών άλλων νοσημάτων. Και όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε την ποσότητα του ενός αλκοολούχου ποτού ανά ημέρα.

Μητρικός θηλασμός. Ο μητρικός θηλασμός σύμφωνα με τρέχουσες επιστημονικές έρευνες μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου σε ευθεία αναλογία με τη διάρκειά του. Όσο διάστημα θηλάζετε μειώνεται ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων κύκλων που κάθε γυναίκα εμφανίζει με αποτέλεσμα να χαμηλώνουν τα επίπεδα παραγόμενων από το σώμα ορμονών που σχετίζονται με τη νόσο.

Αποφυγή παρατεταμένης πρόσληψης θεραπείας ορμονικής αποκατάστασης για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Οποιαδήποτε τέτοιου είδους θεραπεία και η διάρκεια κατά την οποία πρέπει να την ακολουθήσετε πρέπει πάντα να είναι απόφαση του θεράποντος ιατρού σας και μόνο.

Αποφυγή του καπνίσματος ακόμα και του παθητικού. Το κάπνισμα συνδέεται με διάφορες μορφές εμφάνισης του καρκίνου. Κόψτε ή τουλάχιστον ελαττώστε την επιβαρυντική για τη γενικότερη υγεία σας συνήθεια.

Αποφυγή των καρκινογόνων ουσιών που βρίσκονται στο περιβάλλον μας. Στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε διάφορα προϊόντα που περιέχουν ουσίες που θεωρούνται καρκινογόνες και επηρεάζουν άμεσα τον μαστό. Προσπαθήστε να ελέγχετε τα ζιζανιοκτόνα, τα καθαριστικά αλλά ακόμα και τα καλλυντικά καθώς και τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης που χρησιμοποιείτε διαβάζοντας προσεκτικά τη σύνθεσή τους και αποφύγετε αυτά που περιλαμβάνουν τις ουσίες DDE και PCBs.

Αυτοεξέταση μαστών. Εσείς πρέπει να γνωρίζετε το στήθος σας καλύτερα από τον καθένα. Μία φορά τον μήνα μην ξεχνάτε να ψηλαφείτε τους μαστούς σας ώστε να εξοικειωθείτε με το σώμα σας και να μπορείτε να αναγνωρίσετε οποιαδήποτε αλλαγή. Αυτό μπορεί πολύ εύκολα να γίνει στο μπάνιο κάνοντας μασάζ με κυκλικές κινήσεις χρησιμοποιώντας το αφρόλουτρό σας. Εάν κάτι σας ανησυχήσει μην αναβάλλετε μία επίσκεψη σε ειδικό μαστολόγο.

διάβασε και αυτό  Η Ελλάδα και τα νοσοκομεία της στον αιώνα

Τακτική κλινική εξέταση μαστού. Πέρα από τη μηνιαία αυτοεξέταση (ψηλάφιση) θα πρέπει να υποβάλλεστε σε τακτά διαστήματα σε κλινική εξέταση μαστού από ειδικευμένο στη νόσο ιατρό. Η συχνότητα κλινικής εξέτασης είναι καθορισμένη σε μία εξέταση ανά έτος για τις γυναίκες που έχουν ξεπεράσει το 30ο έτος της ηλικίας τους και σε μία φορά ανά διετία στις μικρότερες ηλικίες. Θυμηθείτε ότι ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει αλλοιώσεις και μεταβολές στο μαστό που εσείς με την αυτοεξέταση δύσκολα θα ανιχνεύσετε. Η τακτική συνεργασία με τους εξειδικευμένους στην πάθηση ιατρούς θα σας δώσει την απαραίτητη σωστή επιστημονική πληροφόρηση για τους τρόπους πρόληψης σύμφωνα με το οικογενειακό ιστορικό και τον τρόπο ζωής σας. Είναι σημαντικό και πολλές φορές σωτήριο να θυμάστε ότι η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες πλήρους θεραπείας.

Μαστογραφία: Η αυτοεξέταση και η τακτική κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό είναι, όπως προαναφέραμε, πολύ σημαντικές στην πρώιμη εντόπιση του καρκίνου του μαστού. Η μαστογραφία όμως αποτελεί την ασφαλέστερη μέθοδο διάγνωσης της νόσου. Κάθε γυναίκα μετά τα 40, αλλά και ακόμη και σε νεαρότερη ηλικία μετά από ιατρική υπόδειξη, πρέπει να υποβάλλεται σε μαστογραφία ετησίως. Ο τακτικός μαστογραφικός έλεγχος βοηθά καθοριστικά στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της νόσου και μάλιστα στα αρχικά της στάδια προλαμβάνοντάς την πριν αποτελέσει σημαντική απειλή για την υγεία και τη ζωή μας.

Νέα επαναστατική εξέταση Τεστ ΠΑΠ Μαστού. Τώρα πλέον και οι γυναίκες στην Ελλάδα, έχουν την δυνατότητα να εντάξουν στο ετήσιο check up τους το Τεστ ΠΑΠ μαστού Ηaloâ ή NAF (Nipple Aspirated Fluid), δηλαδή την κυτταρολογική εξέταση υγρού από την θηλή του μαστού, χάρη στην οποία, όπως και στο τεστ ΠΑΠ τραχήλου της μήτρας, ανιχνεύουμε καρκινικά κύτταρα ή άτυπα κύτταρα, δηλαδή κύτταρα που έχουν αρχίσει να μην διαιρούνται φυσιολογικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Με την εξέταση αυτή δίνεται η δυνατότητα μέσα σε 5 λεπτά, με μία εντελώς αυτοματοποιημένη συσκευή, η οποία ταυτόχρονα κάνει μασάζ, παράγει θερμότητα και δημιουργεί αναρρόφηση, να συλλέξουμε υγρό από τους γαλακτοφόρους πόρους του στήθους και να το αναλύσουμε κυτταρολογικά. Είναι η μόνη μη επεμβατική μέθοδος, μέσω της οποίας χωρίς ιδιαίτερο πόνο και δίχως καμία ακτινοβολία μπορούμε να ελέγξουμε την υγεία των μαστών μας πριν καν εντοπίσουμε κάτι ορατό ή ψηλαφητό στην μαστογραφία ή τον υπέρηχο.

διάβασε και αυτό  ΕΦΕΤ: Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων το Πάσχα -Τι προσέχουμε σε κρέας και αβγά

Αν εντάξετε στην καθημερινότητά σας τις απλές συνήθειες που αναφέρθηκαν παραπάνω έχετε κάνει ήδη ένα μεγάλο βήμα για τη φροντίδα της υγείας σας. Κάνετε τακτικούς ελέγχους. Φροντίστε να ενημερώνεστε για κάθε τι που αφορά την υγεία σας. Αγαπήστε το σώμα σας και προστατέψτε το. Είναι η απόλυτη έκφραση της μοναδικότητάς σας. Και μην ξεχνάτε ότι με αυτόν τον τρόπο φροντίζετε και προστατεύετε όχι μόνο εσάς αλλά και εκείνους που αγαπάτε και σας αγαπάνε.

άρθρο της Νατάσα Παζαΐτη

 

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: