ΚορωνοιοςΥγεία

«Ναι» από τον EMA στη χρήση του AstraZeneca

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει πως το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι σίγουρο ότι συνδέεται με τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί. Τη θετική του γνωμοδότηση για τη χορήγηση του εν λόγω σκευάσματος έδωσε ξανά με νέο πόρισμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους, για αυτό η χορήγησή του πρέπει να συνεχιστεί, συστήνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), στις αναθεωρημένες οδηγίες του. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι στις ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca πρέπει να συμπεριληφθούν οι πολύ σπάνιες περιπτώσεις εμφάνισης θρόμβων, σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων.

«Η νόσος Covid συνεχίζει να προκαλεί χιλιάδες θανάτους κατά μήκος της Ε.Ε. Αυτό το εμβόλιο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό. Προστατεύει από τη σοβαρή ασθένεια, τη νοσηλεία και σώζει ζωές» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, η εκτελεστική διευθύντρια του EMA, Έμερ Κουκ.

Στα 34 εκατ. εμβολιασμών έχουν εντοπιστεί μόλις 222 θρομβοεμβολικά επεισόδια.
Σύμφωνα με την επιστημονική αξιολόγηση του EMA, τα περισσότερα περιστατικά θρομβώσεων έχουν εμφανιστεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών, έως και δύο εβδομάδες μετά την 1η δόση του εμβολίου. Προς το παρόν, όμως δεν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου.

«Δεν έχουν επιβεβαιωθεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο ή προηγούμενο ιστορικό θρομβώσεων, καθώς τα σπάνια περιστατικά εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες, σε άνδρες και γυναίκες» σημείωσε η Έμερ Κουκ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει, πάντως, ότι η σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με την εμφάνιση θρομβώσεων δεν είναι βέβαιη.

«Με βάση τα έως τώρα δεδομένα μία αιτιατή σχέση μεταξύ του εμβολίου της Astrazeneca και την εμφάνιση θρόμβων σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, θεωρείται πιθανή αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί» ανέφερε ο Π.Ο.Υ.

Από την πλευρά της, η βρετανική επιτροπή εμβολιασμών προτείνει να χορηγείται άλλο εμβόλιο αντί του AstraZeneca στους νέους 18 έως 29 ετών, όπου είναι εφικτό.

διάβασε και αυτό  Αλαλούμ στην Επιτροπή επιστημόνων- Ανοίγουν λιανεμπόριο Θεσσαλονίκη Αχαΐα, παραμένει το λουκέτο στην Κοζάνη 9 Απριλίου 2021

«Η έρευνά μας επιβεβαίωσε ότι οι κίνδυνοι από την σπάνια ύποπτη παρενέργεια παραμένουν υπερβολικά μικροί» δήλωσε η επικεφαλής του Βρετανικού Οργανισμού Φαρμάκων, Τζουν Ρέιν.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τις δοκιμές του εμβολίου σε παιδιά και εφήβους μεταξύ έξι και 17 ετών, τις οποίες ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, περιμένοντας τις επίσημες γνωμοδοτήσεις των ρυθμιστικών αρχών.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Παράθυρο» για υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών

Δεν είμαι σε θέση να σας πω αν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. Πρόσθεσε ότι θα ήταν ανεύθυνο να υποκαταστήσει τον ρόλο των ειδικών και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει πολιτική απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές.

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, απηύθυνε προσωπική έκκληση στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, ενώ για το θέμα του εμβολιασμού των υγειονομικών σημείωσε ότι από Σεπτέμβριο θα πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση για το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός. «Δεν επιθυμώ τώρα να δημιουργήσω εστίες αντιπαράθεσης, θα το δούμε σε ουδέτερο χρόνο, από τον Σεπτέμβριο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε κάθε συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι έχει αποφασίσει να εξαντλήσει την τετραετία.

Μαίνεται η πολιτική κόντρα για τη διαχείριση της πανδημίας

Η διαχείριση της πανδημίας εξακολουθεί να προκαλεί πολιτικούς διαξιφισμούς. Η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα τη δημιουργία των όρων για να ανοίξει η οικονομία, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για άρση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση, χωρίς μάλιστα να αποκλείει πολιτικές εξελίξεις.

διάβασε και αυτό  Κορονοϊός: 638 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, τα 321 στην Αττική - 25 νεκροί

Για ραγδαία φθορά της κυβέρνησης μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας. Αφ΄ενός διέβλεψε πιθανές πολιτικές εξελίξεις, αφ΄ετέρου εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματός του για τη διεκδίκηση της πολιτικής αλλαγής, όπως είπε.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις. Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα φαινόμενα παρακμής που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν δημιουργήσει ένα πνιγηρό κλίμα στην ελληνική κοινωνία» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας στην Ετήσια Έκθεση του Ελληνικού Εμπορίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων με ρύθμιση ιδιωτικού χρέους και παροχή ρευστότητας. Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν θα επωφεληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Ο πρωθυπουργός στην δική σας εκδήλωση χθες έσπευσε να πει ότι η υγεία και η οικονομία είναι στα δικά σας χέρια, να πω ότι αυτό είναι μια εύκολη λύση. Να μεταφέρουμε την ευθύνη στους ανθρώπους που είναι ήδη πληττόμενοι. (…) Αυτή η χώρα έχει 10 εκατομμύρια πολίτες, 10 εκατομμύρια ευθύνες εκτός από μία ευθύνη που δεν έχουμε δει, την ευθύνη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν ότι κεντρική προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία των όρων και των προϋποθέσεων για να ανοίξει η οικονομική δραστηριότητα.

«Εμείς επιθυμούμε ως κυβέρνηση ένα ελεγχόμενο και ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας με όλα τα «εργαλεία» που μας δίνει αυτή τη στιγμή η επιστήμη, με τα self tests τα οποία από αυτήν την εβδομάδα βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών, των φαρμακείων…. Από εκεί και πέρα όλοι με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης πρέπει να προχωρήσουμε για να μπορέσουμε να θέσουμε σε λειτουργία ξανά την οικονομία και την κοινωνική δραστηριότητα» σημείωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 FM.

διάβασε και αυτό  Κορονοϊός: 1449 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα, 54 νεκροί - Ρεκόρ με 735 διασωληνωμένους

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης έχουν μπει οι κυβερνητικοί χειρισμοί για τα self tests.
«Είναι αμφίβολης αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας σε αυτή τη φάση και υπάρχει κι ένα διαχειριστικό μπάχαλο, διότι δεν έχει προετοιμαστεί ούτε το σύστημα των φαρμακείων» τόνισε ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός.

«Εκπτώσεις έκανε η κυβέρνηση στις προδιαγραφές του διαγωνισμού εξπρές τη στιγμή που που φάνηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρη στα χρήματα που μοίρασε στις εταιρίες αναδόχους» σχολίασε ο υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς.

Το Νοσοκομείο Θήβας επισκέφθηκε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για το οποίο είπε ότι είναι έτοιμο να καταρρεύσει.

«Ελλείψεις πολλών γιατρών, νοσηλευτών, ελλείψεις σε ειδικότητες. Οι εργαζόμενοι υγειονομικοί δεν είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά, πράγμα που πρέπει να γίνει αμέσως, όπως και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, ο οποίος κερδοφορεί σε βάρος του λαού μας» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

«Υπάρχει πολιτική παρέμβαση στις αποφάσεις των «ειδικών», σε αντίθεση με τους έως τώρα ισχυρισμούς. Η Ελληνική Λύση από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του ανοίγματος της αγοράς με τα απαραίτητα μέτρα» ανέφερε το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Λύσης.

«Η κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει τον «άριστο» εαυτό της. Τα τεστ που έφτασαν στα φαρμακεία θυμίζουν τις μάσκες που είχαν φτάσει στα σχολεία» σχολίασε το ΜέΡΑ25.

Source: ertnews.gr

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: