Ο Μίλτος Τεντόγλου ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία του στο Ultimate Championship της World Athletics στη Βουδαπέστη, καθώς με άλμα στα 8,35 μέτρα πήρε την πρώτη θέση στην κατάταξη του άλματος εις μήκος.

Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Τόκιο και του Παρισιού κατάφερε έτσι να επιστρέψει στην κορυφή, λίγες ημέρες μετά την απώλεια του τίτλου στον τελικό του Diamond League στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας πρωταθλητής είχε θέσει ως στόχο να ολοκληρώσει τη σεζόν με την πρώτη θέση στο Ultimate Championship και το κατάφερε με εντυπωσιακό τρόπο.

Το 8,35μ. ήταν αρκετό για να χαρίσει στον Τεντόγλου την κορυφή και να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά την κορυφαία θέση του στο παγκόσμιο μήκος. Με την επιτυχία του στη Βουδαπέστη, ο Έλληνας άλτης κλείνει τη σεζόν με ακόμη μία σημαντική διάκριση, προσθέτοντας ένα ακόμη μεγάλο αποτέλεσμα στην ήδη εντυπωσιακή διεθνή πορεία του.

Όταν ο Μίλτος Τεντόγλου «πέταξε» στα 8,66 μέτρα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα τον Ιούλιο, ο 28χρονος σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα στον κόσμο εδώ και σχεδόν επτά χρόνια. Ο τελευταίος αθλητής που είχε ξεπεράσει αυτή την επίδοση ήταν ο Τζαμαϊκανός Τάτζεϊ Γκέιλ, με 8,69μ. το 2019. Έτσι, μετά την πρόσφατη μονομαχία τους στον τελικό του Diamond League, Τεντόγλου και Γκέιλ αναμετρήθηκαν ξανά στο Ultimate Championship.

Η διοργάνωση επέστρεψε τον Τεντόγλου στο στάδιο όπου το 2023 κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο, μία ακόμη σπουδαία διάκριση στο ήδη εντυπωσιακό βιογραφικό του, που περιλαμβάνει δύο Ολυμπιακά χρυσά μετάλλια και δύο παγκόσμιους τίτλους κλειστού στίβου.

Ο Γκέιλ, από την πλευρά του, είναι τρεις φορές παγκόσμιος μεταλλιούχος και δύο φορές πρωταθλητής Diamond League, ενώ πρόσθεσε τη νίκη του επί του Τεντόγλου στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα στις επιτυχίες του, μεταξύ των οποίων και ο τίτλος του 2024.

Ο Τεντόγλου, ωστόσο, ταξίδεψε στη Βουδαπέστη αποφασισμένος να απαντήσει. Μέσα στη φετινή χρονιά έχει σημειώσει άλμα 8,40μ. ή μεγαλύτερο σε οκτώ διοργανώσεις και θεωρεί ότι έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδοση μέσα του. «Στο μυαλό μου έχω ήδη πηδήξει πιο μακριά, αλλά δεν το έχετε δει ακόμη», είχε δηλώσει μετά το 8,66μ. στον Βόλο. «Πιστεύω ότι το μεγάλο άλμα μπορεί να γίνει φέτος».

Ο Γκέιλ, πάντως, απολαμβάνει τον ανταγωνισμό. «Χωρίς Ολυμπιακούς Αγώνες ή Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δεν υπήρχε λόγος να βιαστούμε στην προετοιμασία φέτος και δουλέψαμε υπομονετικά με στόχο τον τελικό του Diamond League και το Ultimate Championship», ανέφερε στις Βρυξέλλες. Όπως σημείωσε, επρόκειτο για έναν εξαιρετικά δυνατό αγώνα, με αθλητές που δούλεψαν σκληρά, γεγονός που έκανε τη νίκη του ακόμη πιο σημαντική.

Και στη Βουδαπέστη, όμως, ο ανταγωνισμός παρέμεινε ιδιαίτερα υψηλός. Ο Σάιμον Έχαμερ, που κατέλαβε την τρίτη θέση στις Βρυξέλλες, επιδίωξε να επαναφέρει την αγωνιστική φόρμα που του είχε επιτρέψει να σημειώσει εθνικό ρεκόρ Ελβετίας με 8,51μ. στο δέκαθλο του Γκέτζις τον Μάιο.

Ο χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής του μήκους το 2022 είχε κατακτήσει τη δεύτερη θέση πίσω από τον Τεντόγλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τον προηγούμενο μήνα. Στη Βουδαπέστη αναμετρήθηκαν ξανά και οι πέντε κορυφαίοι εκείνης της διοργάνωσης, καθώς συμμετείχαν επίσης ο χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου Μπόζινταρ Σαραμπούκοφ, ο παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού Γκέρσον Μπαλντέ και ο Λούκα Μπόσκοβιτς.

Από Newsroom