Ελλιπή τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στο Δήμο Καλλιθέας

Με αφορμή άλλη μια εικόνα που είδαμε σήμερα, στην οποία κινδυνεύει η ζωή εργαζομένου πάνω σε ένα εν κινήσει αυτοκίνητο του δήμου Καλλιθέας που μετέφερε υλικά, επισημαίνουμε για άλλη μία φορά το θέμα  της ασφάλεια των εργαζομένων του δήμου Καλλιθέας.

Η διοίκηση του δήμου έχει κύρια ευθύνη για τη μη τήρηση της νομιμότητας και την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, τη στιγμή που τα εργατικά ατυχήματα στους δήμους εξελίσσονται σε μάστιγα και χάνονται συνεχώς ανθρώπινες ζωές.

Η Διοίκηση του δήμου Καλλιθέας  εξακολουθεί να μην προβαίνει στα απαιτούμενα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο χώρο του αμαξοστασίου, αλλά και να μην τηρεί στο ακέραιο τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Πόσες φορές δεν είδαμε φορτηγά και τρίκυκλα του δήμου να μεταφέρουν υλικά και εργαζόμενους σε ισορροπία τρόμου στους δρόμους της πόλης; Η έλλειψη μέσων και μέτρων ατομικής προστασίας, η ύπαρξη ενός κακοσυντηρημένου και πολλές φορές επικίνδυνου μηχανολογικού εξοπλισμού, η εντατικοποίηση σε υπέρμετρο βαθμό της εργασίας, η έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού, η χρησιμοποίηση υπαλλήλων σε άλλες εργασίες από αυτές για τις οποίες προσελήφθηκαν, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού και η επικράτηση των ελαστικών μορφών εργασίας είναι μερικές από τις αιτίες των εργατικών ατυχημάτων.

Ο δήμος δεν παρέχει τα προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), τόσο ως προς τις ποσότητες που προβλέπεται να χορηγούνται ετησίως όσο και ως προς τα είδη των μέσων ανά κατηγορία και θέση εργαζομένου. Τα ΜΑΠ συνοπτικά περιλαμβάνουν γάντια, μάσκες προστασίας αναπνοής, φόρμες εργασίας κ.λπ. Στον Δήμο Καλλιθέας απουσιάζουν παντελώς οι φόρμες εργασίας, κύριο και βασικό μέτρο ατομικής προστασίας (ακόμη και για το πιο απλό: να μη μεταφέρονται μικρόβια… κατ’ οίκον).

Μήπως το σωματείο εργαζομένων ή κάποιοι αιρετοί πρέπει να απευθυνθούν στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για τη σωρεία των παραβάσεων της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργατών καθαριότητας και όχι μόνο που διαπιστώνει ο κάθε απλός πολίτης καθημερινά;

Πόσο θα κρατήσει ακόμα η αδιαφορία και η απάθεια; Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

Facebook Comments Box

Απάντηση