Συνάντηση Προέδρου Δημοκρατίας με Πολιτικούς Αρχηγούς…Απόφαση για υπηρεσιακή κυβέρνηση και εκλογές 25 Ιουνίου

Συμφωνία ως προς το πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά, και ανταλλαγή απόψεων για την φιλοσοφία που θα πρέπει να διέπει την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, κυριάρχησε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το πρωί της Τετάρτης.

Αφού διαπιστώθηκε από όλους, ξανά, η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, η κυρία Σακελλαροπούλου ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, όπως και έγινε στη συνάντηση που είχαν στη 1 μετά το μεσημέρι της Τετάρτης.

Κατά πληροφορίες υπήρξε σύμπλευση στα πρόσωπα των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας με δεδομένο ότι η Τουρκία θα έχει κυβέρνηση μετά τις εκλογές στη γείτονα την Κυριακή. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να προκρίνονται ονόματα διπλωματών με μεγάλη εμπειρία για τη στελέχωση των δύο νευραλγικών υπουργείων.

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, αφού επισήμανε ότι οι διερευνητικές εντολές έδειξαν πως δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, τόνισε στη συνέχεια ότι «οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, αρχικά ανέφερε ότι πρέπει να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και στη συνέχεια επισήμανε, όπως μεταφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια, ζητώντας για τα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα.

διάβασε και αυτό  Κυριάκος Μητσοτάκης στις 19.00 ανακοινώνει το εθνικό σχέδιο για το ρεύμα

Στο ίδιο πνεύμα και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, ζήτησε πρόσωπα κύρους και με ικανότητες για τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ενώ υπογράμμισε ότι και ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα, που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.

«Ηταν μια σύσκεψη θεσμική για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, γιατί δεν έγινε δυνατό να διαμορφωθεί κυβέρνηση συνεργασίας. Ετσι οδηγούμαστε σε εκλογές στις 25 Ιουνίου», είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο κ. Κουτσούμπας έθεσε, επίσης, κατά πληροφορίες, το θέμα οι υπουργοί να μην είναι προβεβλημένα πολιτικά στελέχη και να μην παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

Στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας εστίασε την προσοχή του, κατά πληροφορίες, και ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Η εικόνα που συζητήθηκε περισσότερο μετά την ολοκλήρωση της διάρκειας μισής ώρας σύσκεψης, ήταν αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη να κατευθύνεται προς την έξοδο του Προεδρικού Μεγάρου έχοντας δίπλα του τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Βελόπουλο με τους οποίους αντάλλαξε ορισμένες κουβέντες.

Κατά πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στη συζήτηση που έγινε μέχρι την έξοδο από την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνουν ντιμπέιτ οι δύο τους, με τον Κυριάκο Βελόπουλο να επιμένει να διεξαχθεί ξανά ντιμπέιτ όλων των αρχηγών πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

διάβασε και αυτό  Στάση εργασίας για το Δημόσιο την Τετάρτη στην Αττική. Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

Οπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, το κλίμα στη σύσκεψη ήταν καλό με χαμόγελα και χειραψίες ανάμεσα σε όλους με τον Αλέξη Τσίπρα να φτάνει πρώτος και να περιμένει για κάποια λεπτά μέχρι να προσέλθουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε σήμερα, 24 Μαΐου και ώρα 11:00, σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. Γ’ του Συντάγματος, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο.

Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε από τους αρχηγούς των κομμάτων η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Οι αρχηγοί των κομμάτων απέρριψαν επίσης τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Κατόπιν τούτου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Οι αφίξεις

Στις 11 έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τους στενούς συνεργάτες του, Δημήτρη Τσιόδρα και Κύρα Κάπη. Ο Πρωθυπουργός είχε χειραψίες με τους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη και Κυριάκο Βελόπουλο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να του λέει «εγώ έφτασα πρώτος».

Είχε προηγηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, 10 λεπτά πριν τις 11, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του όταν είδε άδειο το τραπέζι αφού οδηγήθηκε στον χώρο στον οποίο διεξάγεται η σύσκεψη, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ, είχε μια σύντομη συζήτηση με τους πρακτικογράφους.

διάβασε και αυτό  Κυριάκος Μητσοτάκης: ''Στόχος μας να ενισχύσουμε το ΕΣΥ έτι περαιτέρω''

Ο δεύτερος πολιτικός αρχηγός που έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν λίγα λεπτά αργότερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος αντάλλαξε χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα, πριν πάρει τη θέση του στο τραπέζι.

Περίπου πέντε λεπτά πριν τις 11 την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τον οποίο συνόδευαν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Επικρατείας, Δημήτρης Μάντζος και η διευθύντρια του γραφείου Τύπου του, Στεφανία Μουρελάτου. Ο κ. Ανδρουλάκης πριν πάρει τη θέση του είχε χειραψία τόσο με τον κ. Βελόπουλο όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Τελευταίος έφτασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος εξήγησε προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ότι άργησε γιατί τον καθυστέρησε ένα τουριστικό λεωφορείο.

 

Greece Elections

Από αριστερά, o επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Δημήτρης Κουτσούμπας και ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) Νίκος Ανδρουλάκης, αποχωρούν από το Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, Τετάρτη 24 Μαΐου 2023. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Η κυριότερη προτεραιότητα μου, είναι να επιτύχω υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης,…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: