Ελλάδα

Με στολές και καπνιστήρια διαμαρτύρονται στο κέντρο της Αθήνας οι μελισσοκόμοι

Στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιούν συγκέντρωση μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους. Η φωτιά στον Έβρο, οι πλημμύρες στη Θεσσαλία καθώς και οι ελληνοποιήσεις προϊόντων έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς σε απόγνωση. Οι μελισσοκόμοι ζητούν αυστηρούς ελέγχους και μέτρα στήριξης, ώστε να μη χαθεί ένας από τους πιο σημαντικούς τροφοδότες της υπαίθρου, η μέλισσα.

Στο Σύνταγμα βρίσκονται από το πρωί και φορτηγά τα οποία έχουν καταλάβει την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας με τους μελισσοκόμους να τοποθετούν κυψέλες μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Στις 12 το μεσημέρι μία δεκαμελής επιτροπή θα συναντηθεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκη, ενώ ακολούθως θα γίνει συνάντηση και στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Οι μελισσοκόμοι αναμένεται να παραμείνουν στην πλατεία Συντάγματος μέχρι αργά.

Σχετικά με το θέμα, στον ΑΝΤ1 μίλησε σήμερα ο πρόεδρος των μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Γιώργος Τσεντεμεντές, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της μελισσοκομίας στη χώρα μας είναι οι ελληνοποιήσεις και τα εισαγόμενα μέλια, που πωλούνται σαν ελληνικά. «Θέλουμε διαχωρισμό των εισαγόμενων μελιών και των ελληνικών.

Δηλαδή θέλουμε να απονεμηθεί το ελληνικό σήμα και με αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα μέλια», δήλωσε. Ανέφερε, επίσης, ότι ένα από αιτήματά τους θα είναι και η στήριξη κόντρα στο αυξημένο κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα ζήτηματα που τίθενται και τα σχετικά αιτήματα είναι τα εξής:

  • ελληνοποιήσεις (ζητούν διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος),
  • κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών),
  • άρση των περιοριστικών πυροσβεστικών διατάξεων, που αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία,
  • άρση περιορισμών τοπικών δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934,
  • επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα,
  • αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο,
  • κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
διάβασε και αυτό  Μίκης Θεοδωράκης – Στιγμές συγκίνησης στην Κρήτη – 96 βρακοφόροι και πλήθος κόσμου για το «τελευταίο αντίο»

Ξεκινούν οι συνελεύσεις των μπλόκων των αγροτών

Το μήνυμα πως αποχωρούν από την πρωτεύουσα, όχι όμως από τις κινητοποιήσεις τους, έστειλαν το πρωί της Τετάρτης οι αγρότες μετά το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας. Σκοπός είναι να αποφασιστεί εάν θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους και, εάν ναι, με ποιο τρόπο. Στο τραπέζι, πάντως, έχει πέσει ακόμα και το ενδεχόμενο νέου συλλαλητηρίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Facebook Comments Box

Απάντηση