Πολιτική

16 Μαΐου συνάντηση Συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

 Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιήσει στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Μπάιντεν στις 16 Μαΐου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τις τρέχουσες εξελίξεις στο ουκρανικό, καθώς και για τη συνεργασία της Ουάσιγκτον με την Αθήνα για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων, όπως η ενεργειακή ασφάλεια και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να υποδεχθεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου 2022. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας συνεργασία και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή οικονομικού κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της. Θα συζητήσουν τη στενή μας συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας. Οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Θα γιορτάσουν επίσης την ιστορία, τις δημοκρατικές αξίες και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που έχουν ενώσει τους λαούς και τις χώρες μας για ολόκληρες γενιές».

Η οριστική επιβεβαίωση από μέρους του Λευκού Οίκου που «σφραγίστηκε» και με το χθεσινό τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντον Μπλίνκεν, «ξεκλείδωσε» το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον για τις 16 Μαΐου. Μετά από έντονες διεργασίες, λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία που άλλαξε τις προτεραιότητες, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το δεύτερο ταξίδι στη διάρκεια της θητείας του στην Ουάσιγκτον, καθώς είχε συναντηθεί και με τον Ντόναλντ Τράμπ

διάβασε και αυτό  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο με την πρωθυπουργό της Λιθουανίας

Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι συνιστά επισφράγιση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας που σε αυτή τη φάση είναι στο ιστορικά υψηλότερο σημείο της. Με την προεργασία όλων των προηγούμενων ετών, η Ελλάδα θεωρείται αυτή την ώρα ένας από τους πιο «ασφαλείς» συμμάχους των ΗΠΑ σε μια περιοχή με αναταράξεις, ενώ η ενεργός εμπλοκή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, με την εφαρμογή των κυρώσεων εις βάρος της Ουκρανίας, αλλά και την αποστολή αμυντικού υλικού στο Κιέβο, έστειλε τα σωστά μηνύματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το πρόγραμμα

Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί μετά από καιρό στις ΗΠΑ για επίσημη επίσκεψη και μάλιστα αναμένεται να μείνει αρκετές μέρες, επισκεπτόμενος αρκετές πολιτείες. Η αρχή θα γίνει, όπως προαναφέρθηκε, από τον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα περιμένει τον πρωθυπουργό και θα έχουν την καθιερωμένη συζήτηση μπροστά στο τζάκι, στο οβάλ γραφείο. Εν συνεχεία, οι κάμερες θα αποχωρήσουν και οι δυο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν κατ’ ιδίαν, για πρώτη φορά δια ζώσης όσο ο κ. Μπάιντεν είναι πρόεδρος, αν και είχαν γνωριστεί στην επίσκεψη του νυν προέδρου τον Ιούνιο του 2017 στα γραφεία της ΝΔ. Αμέσως μετά ακολουθεί η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών και σίγουρα στην αποστολή θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος, ενώ διερευνάται η πιθανότητα διεύρυνσης της ελληνικής αποστολής με ακόμα 1-2 υπουργούς σε χαρτοφυλάκια αιχμής.

Αμέσως μετά και με την ευκαιρία του εορτασμού των 201 ετών από την ελληνική επανάσταση, θα υπάρξει μια διευρυμένη εκδήλωση με τη συμμετοχή και της Ομογένειας, καθώς ο κ. Μπάιντεν έχει σημαντικές αναφορές στο ελληνικό λόμπι, ενώ και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος εκείνες τις μέρες θα έχει μόλις αναλάβει καθήκοντα, είναι Ελληνοαμερικάνος και στενός φίλος του κ. Μπάιντεν. Τέλος, στον Λευκό Οίκο θα υπάρξει και δείπνο.

διάβασε και αυτό  Κυριάκος Μητσοτάκης ονομαστική ψηφοφορία για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Θεωρείται άκρως πιθανό ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει περαιτέρω επαφές στην Ουάσιγκτον, τόσο με παράγοντες της Ομογένειας, όσο και με επιδραστικούς Αμερικανούς αξιωματούχους της Γερουσίας. Μένει, δε, να φανεί, αν αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα πάει και στη Νέα Υόρκη, κάτι που ακόμα δεν έχει κλείσει, μιας και το πρόγραμμα είναι υπό διαμόρφωσιν.

Σίγουρο, πάντως, θεωρείται ότι θα είναι στο Σικάγο στις 22 Μαΐου, όπου θα εορταστεί η εθνική μας επέτειος, ενώ στις 23 Μαΐου θα είναι ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του Boston College, όπου θα του απονεμηθεί και τιμητικούς τίτλους.

Ουκρανία, ΝΑΤΟ, ΝΑ Μεσόγειος

Η πραγματοποίηση του ταξιδιού τον Μάιο είχε διαφανεί από τις αρχές του Απριλίου, καθώς ήταν δεδομένη και η βούληση της αμερικανικής πλευράς να γίνει η διμερής συνάντηση των δύο ηγετών.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στην Ουκρανία θα απασχολήσει τη συζήτηση, αν και μένει να φανούν ποια θα είναι τα δεδομένα την περίοδο πραγματοποίησης της συνάντησης. Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ είναι στη γραμμή της ανοιχτής και έμπρακτης στήριξης της Ουκρανίας, με οικονομικούς και στρατιωτικούς όρους και ζητά και από τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να πράξουν το ίδιο, στον βαθμό που μπορούν. Η Αθήνα, πάντως, ως τώρα μένει στο ότι έχει στείλει αμυντικό εξοπλισμό που δεν ήταν απαραίτητος για την ελληνική άμυνα. Σε κάθε περίπτωση, με τη στάση της στο Ουκρανικό η Αθήνα έστειλε το μήνυμα ποιος είναι αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ στην περιοχή, τη στιγμή που η Τουρκία δεν εφήρμοσε ούτε καν κυρώσεις στη Ρωσία, έστω και αν οι ΗΠΑ επέλεξαν να κάνουν…τα στραβά μάτια, μήπως και η τουρκική διαμεσολαβητική προσπάθεια αποδώσει καρπούς.

Από εκεί και πέρα, στο τραπέζι θα βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά όχι με τους κλασικούς όρους, αν και ο κ. Μπάιντεν είναι άριστος γνώστης της περιοχής. Αυτή τη στιγμή, με την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει τη θέση της στους νατοϊκούς σχεδιασμούς, Ιούδα, Στεφανοβίκειο και Αλεξανδρούπολη είναι σταθμοί-αιχμής για τις ΗΠΑ. Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά αμερικανικών F-35 που θα «απογειώσουν» την Πολεμική μας Αεροπορία, παρά το «αλμυρό» κόστος, ενώ ολοκληρώνεται προοδευτικά η αναβάθμιση των F-16 μας, την ώρα που η Τουρκία ακόμα προσπαθεί να ξεμπλοκάρει την προμήθεια F-16 από τη Γερουσία και μοιάζει να έχει χάσει το «τρένο» των F-35 λόγω των S-400.

διάβασε και αυτό  Μανώλης Γλέζος: Δημοσία δαπάνη η κηδεία του ιστορικού αγωνιστή της Αριστεράς.

Τα ενεργειακά projects

Παράλληλα, η κατάσταση στην Ουκρανία αλλάζει άρδην και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Η Ελλάδα, άλλωστε, θέλει να λειτουργήσει ως κόμβος εισαγωγής εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην Ευρώπη και έχει συνεργασία και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο για το ζήτημα. Η «ενεργειακή ασφάλεια», μάλιστα αναφέρεται και στη δήλωση της εκπροσώπου του Λευκοί Οίκου Τζεν Ψάκι, με την οποία ανακοινώθηκε η συνάντηση.

Οι ΗΠΑ μπορεί να μην «τρελαίνονται» για τον αγωγό EastMed, με τη λογική ότι είναι κοστοβόρος και «βαρύς», από την άλλη, όμως, αποδίδουν ιδιαίτερη συνεργασία στην ηλεκτρική διασύνδεση που εξυπηρετείται μέσω του EuroAsia Interconnector που ξεκινά από το Ισραήλ και φτάνει στην Ελλάδα. Παράλληλα, με τα νέα δεδομένα στην Ουκρανία, ο ρόλος του LNG αναβαθμίζεται και οι ΗΠΑ αποτελούν βασικό εξαγωγέα, ενώ και η Ελλάδα αναβαθμίζει τις υποδομές της, όπως είπε ο πρωθυπουργός την Τρίτη από τη Ρεβυθούσα, ενώ παράλληλα δρομολογούνται ιδιωτικές μονάδες FSRU. Μάλιστα, στις 3 Μαΐου ο κ. Μητσοτάκης θα είναι στην Αλεξανδρούπολη για μια τέτοια μονάδα.

Πηγή Πρώτο θέμα

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: