Υγεία

Μαρία Βαρέλα – Σταυρινού η πρώτη Ελληνίδα νευροχειρούργος

Το 2020,  ακριβώς πριν ξεκινήσω το ειδικό μέρος της ειδικότητας μου στη νευροχειρουργική, είχα την τιμή να γράψω κεφάλαιο για βιβλίο αφιερωμένο στις πρώτες γυναίκες νευροχειρούγους σε όλο το κοσμο. (Τώρα κάνω διορθώσεις στο βιβλίο και σύντομα θα βγει).

Ως  συνήθως, δεν υπήρχαν δεδομένα, ούτε αρχεία για την πρώτη Ελληνίδα νευροχειρούργο. Γιατί στην Ελλάδα οι γυναίκες δεν θεωρούνται ισότιμες για τέτοια επαγγέλματα ακόμα και τώρα.  Ρώτησα τον αγαπημένο μου καθηγητή νευροχειρουργικής ΔΠΘ Θεοδόση Μπιρμπίλη,  ενα αξιότιμο άνθρωπο με πραγματικό ενδιαφέρον για το άτομο και την ιατρική, ο οποίος με κατεύθυνε που να ψάξω.

Ρωτούσα ιατρικούς συλλόγους, έπαιρνα τηλέφωνα να μάθω ποια ήταν αυτή η γυναίκα, εάν ζει ακόμα, που είναι κλπ…. Μέχρι που έφτασα να ρωτήσω στο σωστό μέρος – “Αγία Σοφία” Παίδων, όπου μου είπαν το όνομα της.
Ψάχνοντας πια με τα σωστά  στοιχεία – ΜΑΡΙΑ ΒΑΡΕΛΑ – ΣΤΑΥΡΙΝΟΥ, ανακάλυψα ότι το μόνο που υπήρχε ήταν  ένα σχόλιο στη δημόσια σελίδα του συζύγου της στο LinkedIn. .. Πήρα το θάρρος και του έστειλα mail – Παναγιώτης Σταυρινου, καθηγητής μαθηματικών ΕΚΠΑ. O οποίος μου απάντησε ευγενικά  και έτσι συναντήθηκα  με την πρώτη γυναίκα νευροχειρούργος στην Ελλάδα.
Μια γυναίκα ταπεινή, και ευγενική.
Με την άδεια της, θα περιγράψω το μεγαλείο της.
Η Μαρία Βαρελα – Σταυρινού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανό παιδί, αλλά αυτό δεν την σταμάτησε ποτέ από το να είναι δυναμική και πειθαρχική. Παρόλο που ήταν μόνη και δεν είχε στήριξη από γονείς, η Μαρια Βαρελά – Σταυρινού, πέτυχε και το 1980 πήρε το πτυχίο ιατρικής. Εκείνα τα χρόνια, ο νόμος υποχρέωνε (όπως και τώρα) οι νέοι ιατροί να κάνουν αγροτικό ιατρείο. Η Μαρία Βαρελά- Σταυρινού διάλεξε το μικρό χωριό – Ύπατη.

διάβασε και αυτό  Κορονοϊός: 638 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, τα 321 στην Αττική - 25 νεκροί

Λίγο καιρό μετά, η νέα ιατρός επέστρεψε στην Αθήνα για να κάνει την ειδικότητα της νευροχειρουργικής. Η ειδικότητα είχε υποχρεωτικά 1,5 χρόνο γενικής χειρουργικής, εξάμηνο νευρολογίας και 3 χρόνια ειδίκευση στην νευροχειρουργική.
Η Μαρία έκανε την αρχή της πορείας της στην γενική χειρουργική στο νοσοκομείο Παίδων Παντέλης. Για να τελειώσει όμως τα απαραίτητα χρόνια και εξειδικεύσεις, έπρεπε να αλλάζει συνέχεια νοσοκομεία. Όπως λέει και η ίδια… Ήταν δύσκολες εποχές

Δεν σταμάτησε ποτέ όμως.

Το 1988, πια ειδικευμένη νευροχειρουργός, η Μαρία. Βαρέλα – Σταυρινού, ξεκίνησε την πορεία της στο νοσοκομείο “Αγία Σοφία” Παίδων, ως επιμελήτρια Β, όπου και συνέχισε να εργάζεται μέχρι το 2017 όταν και συνταξιοδοτήθηκε ως διευθύντρια νευροχειρουργικής. Έτσι, η Μαρία Βαρέλα Σταυρινού άνοιξε το δρόμο για τις νέες γυναίκες στην Ελλάδα.

Στην μεγαλοπορεία της, έκανε διάφορες εξειδικεύσεις στο εξωτερικό υπό την αιγίδα παγκόσμιων γνωστών νευροχειρουργών όπως ο καθηγητής Hoffman στον Καναδά, και ο καθηγητής Tadao Nose στην Ιαπωνία. Είχε την τιμή να συνεργαστεί και με τον τωρινό Chief- editor in Journal of Neurosurgery – J. Rutka.
Στην πορεία της τελείωσε και το διδακτορικό πάνω στους “μεταβολήτες  των νευροδιαβιβαστών σε παιδιά ηλικίας 5-16 ετών με όγκο οπίσθιου βοθρου”.
Η Μαρία – Βαρέλα Σταυρινού εργάστηκε και προσέφερε στην κοινότητα και στην Ελλάδα και συνεχίζει να προσφέρει με τον ταπεινό και προσγειωμένο χαρακτήρα της στο κόσμο.

Είναι αξιοθαύμαστο πως μια ζωντανή γυναίκα άνθρωπος γιατρός  στην Αθήνα δεν εκτιμήθηκε  ποτέ όπως αξίζει

Η Μαρία Βαρέλα – Σταυρινου  είναι η πρώτη γυναίκα στο ανδρικό κόσμο η οποία άνοιξε το δρόμο για τις επόμενες γενιές. Είναι μητέρα, σύζυγος και μια μεγάλη νευροχειρουργός. Όπως λέει και η ίδια “Ολα γίνονται, κοιτά μπροστά σου και τους στόχους σου”

διάβασε και αυτό  Κορονοϊός: 36 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 17 στην Αττική

Εγλω προσωπικά σαν γυναίκα αλλα και σαν γιατρός , ήθελα να της πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πρώτη της ανταπόκριση, για την συνεχής καθοδήγηση και για ότι έχει προσφέρει στην κοινότητα μας. Μπορώ με μεγάλη μου χαρά και τιμή να πω ότι η πρώτη γυναίκα νευροχειρουργό είναι φίλη μου και μέντορας μου.

άρθρο της Nikova Alexandrina

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: