Πολιτισμός

ΟΙΚΙΑ ΔΑΒΑΚΗ. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΙΑΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ   

Ο αγώνας του Συλλόγου Μανιατών Καλλιθέας για την αγορά και διάσωση του κτηρίου Δαβάκη έχει ξεκινήσει από το 2005. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 4 Ιουλίου 2005, ο επίτιμος Πρόεδρος μας Δικαίος Δαβάκης επισκέφθηκε για το θέμα αυτό μαζί με τον τότε Δήμαρχο Καλλιθέας τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Ακολούθησε η σύνταξη σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης για την ανακαίνισή της οικίας η οποία εκτιμήθηκε τότε στα 440.000€, διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες και αναζήτηση πόρων για την αγορά και συντήρηση. Ο Δήμος Καλλιθέας ζήτησε εγγράφως τη συμμετοχή του Υπουργείου προκειμένου να ανακαινισθεί η κατοικία αλλά δεν πήρε θετική απάντηση. Ακολούθησε μια πολυετής προσπάθεια ανεύρεσης χρηματοδότησης. Δέκα χρόνια μετά και αφού οι επαφές για την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας χρηματοδότησης είχαν ωριμάσει και οι τιμές των ακινήτων είχαν πέσει, την 22 Δεκεμβρίου 2016, σε συνέχεια των προσπαθειών αυτών του δήμου, υπογράφηκαν επιτέλους από τη νέα διοίκηση τα συμβόλαια για την μεταβίβαση στο Δήμο Καλλιθέας της οικίας του ήρωα του έπους του 40 Συνταγματάρχη Δαβάκη.

Έκτοτε και για δυόμιση ολόκληρα χρόνια (2017, 2018, 2019) ουδεμία μελέτη συντήρησης ή πρόταση χρηματοδότησης έχει γίνει από τον κ Κάρναβο. Το κτήριο εγκαταλείφτηκε στην τύχη του και καταρρέει. Δεν έχουν ληφθεί ούτε καν τα στοιχειώδη μέτρα αντιστήριξης για τη διάσωση του κτηρίου και ασφάλειας πεζών και γειτόνων. Το μόνο που προστέθηκε ήταν μια τεράστια ακαλαίσθητη πινακίδα διαφήμισης της αγοράς από το δήμαρχο που αντιβαίνει και στη σχετική νομοθεσία για τα διατηρητέα.

Το όμορφο διώροφο κτήριο έχει μετατραπεί σε ένα επικίνδυνο ερείπιο που χαροπαλεύει στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης μας, στην οδό Δαβάκη 41.

διάβασε και αυτό  Διαγωνισμός ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος

Παρακολουθούμε αυτό το διάστημα έκπληκτοι τα διαφημιστικά προεκλογικά βίντεο και τις καταχωρήσεις του απερχόμενου δημάρχου Καλλιθέας για την οικία Δαβάκη.  Το μόνο που δε λένε είναι ότι ο Δήμος ως ιδιοκτήτης πλέον είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις πρόσφατες φθορές του κτηρίου των τελευταίων ετών και την τυχόν μερική ή πλήρη κατάρρευσή του. Εκτός αν το ζητούμενο είναι η κατάρρευση για την ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων σαν αυτές για τις οποίες τον καταγγέλλουν οι ναυταθλητικοί φορείς στην παραλία της πόλης μας.

Καλούμε τους μανιάτες της Καλλιθέας να καταδικάσουν τέτοιες πολιτικές και πρακτικές των μεγάλων λόγων και ανύπαρκτων έργων. Ήταν χρέος του απερχομένου Δημάρχου της Καλλιθέας να αναλάβει τις ευθύνες του για την προστασία του κτηρίου Δαβάκη και θεωρούμε αδιανόητο που στις πάμπολλες μέχρι τώρα εκκλήσεις μας δεν έχει ανταποκριθεί.

Σύλλογος Μανιατών Καλλιθέας 24.5.2019

 

Από την εκδήλωσή μας στο πολεμικό μουσείο το 2006 για τη διάσωση της οικίας Δαβάκη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δια του λόγου το αληθές, δείτε τις φωτογραφίες από το κτήριο ως έχει σήμερα:

Facebook Comments Box

Απάντηση