Τελευταίος αποχαιρετισμός τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Τι έγραψαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Τον ύστατο αποχαιρετισμό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών κάλυψαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, το Reuters έγραψε τα εξής: «Ευρωπαίοι βασιλείς συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα τη Δευτέρα (16/1) για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου της Ελλάδας, ο οποίος κυβέρνησε μόλις τρία χρόνια, τη δεκαετία του 1960, προτού εξαναγκαστεί σε εξορία, με τον λαό του να ψηφίζει για την κατάργηση της μοναρχίας το 1974.


Φωτογραφία: reuters.com
»Ο Κωνσταντίνος Β’, δεύτερος ξάδερφος του βασιλιά της Βρετανίας Καρόλου και νονός του κληρονόμου του, πρίγκιπα Γουίλιαμ, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο εξωτερικό, αλλά επέστρεψε στην πατρίδα του στα τελευταία του χρόνια. Πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας την περασμένη εβδομάδα, σε ηλικία 82 ετών».

Λίγο παρακάτω συνεχίζει: «Βασιλείς από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της πριγκίπισσας της Βρετανίας, Άννας, και του βασιλιά Φελίπε και της βασίλισσας Λετίθια της Ισπανίας παρευρέθησαν στην ορθόδοξη χριστιανική λειτουργία στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό στο κέντρο της Αθήνας. Εστεμμένοι από τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και το Μονακό ήταν επίσης στη λίστα προσκεκλημένων.

Ο μεγαλύτερος γιος του Κωνσταντίνου, ο Παύλος, αντάλλαξε μια αγκαλιά με τον Ισπανό βασιλιά Φελίπε, τον πρώτο του εξάδελφο, στα σκαλιά του καθεδρικού ναού, λίγες στιγμές πριν ξεκινήσει η τελετή. Χιλιάδες άνθρωποι νωρίτερα είχαν κάνει ουρές για ώρες έξω από ένα παρακείμενο παρεκκλήσι, όπου είχε τοποθετηθεί το φέρετρο του Κωνσταντίνου ντυμένο με την ελληνική σημαία, για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής».

To αμερικανικό People έγραψε τα εξής: «Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο βασιλιάς Κάρολος χάνουν την κηδεία του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Β’».

Πηγή: people.com
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θυμούνται τον βασιλιά Κωνσταντίνο της Ελλάδας, καθώς βασιλικές οικογένειες από όλη την Ευρώπη συγκεντρώνονται για την κηδεία του.

διάβασε και αυτό  Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα σε Κηφισίας, Κατεχάκη, καθυστερήσεις στην Αττική Οδό στο ρεύμα προς Ελευσίνα

Ο Γουίλιαμ, 40 ετών, ζήτησε από τη συγγενή του Lady Gabriella Windsor να τον εκπροσωπήσει στην κηδεία του Κωνσταντίνου, ενώ η πριγκίπισσα Άννα εκπροσώπησε τον αδελφό της, βασιλιά Κάρολο, στην επίσημη τελετή στην Αθήνα τη Δευτέρα.

Την Άννα, η οποία παρακολούθησε την τελετή μαζί με τον σύζυγό της Sir Tim Laurence, υποδέχθηκε στα σκαλιά του Μητροπολιτικού Καθεδρικού Ναού στην Αθήνα ο μεγαλύτερος γιος του Κωνσταντίνου, πρίγκιπας Παύλος, ο οποίος φορούσε σκούρο κοστούμι και μαύρη γραβάτα για την περίσταση. Η Lady Gabriella βρισκόταν λίγα βήματα πίσω τους.

Είναι σύνηθες για τους υψηλόβαθμους βασιλείς στη Βρετανία να στέλνουν συγγενείς ή στενούς φίλους και βοηθούς σε κηδείες εκ μέρους τους. Η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ μόνο σπάνια παρευρισκόταν σε κηδείες. Ο βασιλιάς Κάρολος φαίνεται να ακολουθεί το ίδιο έθιμο και να στέλνει ένα μέλος της οικογένειάς του αντ’ αυτού».

To Associated Press γράφει: «Χιλιάδες εμφανίστηκαν για να αποχαιρετήσουν τον τέως βασιλιά της Ελλάδας.

Πηγή: apnews.com
»Με περιστασιακές ερμηνείες του ελληνικού εθνικού ύμνου, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να παρατάσσονται πολύ πριν τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από τον καθεδρικό ναό της Αθήνας για να αποτίσουν τα τελευταία τους σέβη στον πρώην και τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνο, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 82 ετών.

Στην κηδεία παρευρέθησαν μέλη βασιλικών οίκων από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των βασιλικών οικογενειών Ισπανίας και Δανίας που είχαν στενή σχέση με τον Κωνσταντίνο, ενώ εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στην ελληνική πρωτεύουσα».

Η Deutsche Welle είχε τίτλο «Κωνσταντίνος Β’: Βασιλικά μέλη παρίστανται στην κηδεία του τέως βασιλιά της Ελλάδας» και συνεχίζει: «Μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για να αποχαιρετήσουν τον πρώην και τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Β’. Η κηδεία του θα είναι ιδιωτική, μετά τη διαμάχη που ξέσπασε για την τελετή.

διάβασε και αυτό  Χωρίς ΜΜΜ η Αθήνα την Τετάρτη 6/4

Πηγή: dw.com

»Ο Κωνσταντίνος Β’, ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας, κηδεύεται στην Αθήνα, σε μία τελετή όπου αναμένεται να παραστούν Ευρωπαίοι βασιλείς. Ο μονάρχης πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 82 ετών, μετά από επιδείνωση της υγείας του. Ο Κωνσταντίνος ήταν μια διχαστική φυσιογνωμία στην ιστορία της Ελλάδας και θα ταφεί ως ιδιώτης. Πάνω από 200 άτομα αναμένεται να παραστούν στην ιδιωτική νεκρώσιμη ακολουθία, η οποία τελείται στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό Αθηνών», ενώ λίγο παρακάτω αναφέρει: «Μεταξύ των παρευρισκομένων είναι βασιλείς και ευγενείς από όλη την Ευρώπη. Θα παρευρεθούν η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε Β’, ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ολλανδίας και ολόκληρη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας. Θα παρευρεθούν επίσης βασιλείς από τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο και το Μονακό.

Η βρετανική βασιλική οικογένεια εκπροσωπείται από την πριγκίπισσα Άννα, την κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Ούτε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο σημερινός μονάρχης της Βρετανίας και εξάδελφος του εκλιπόντος, ούτε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, τον οποίο είχε βαφτίσει ο Κωνσταντίνος, αναμένεται να παρευρεθούν».

Η Daily Mail ανέφερε τα εξής: «Η πριγκίπισσα Άννα έμοιαζε μελαγχολική στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στην Αθήνα, μαζί με άλλους Ευρωπαίους βασιλείς, ενώ ο γιος του Κωνσταντίνου, Παύλος, έσκυψε το κεφάλι πάνω από το φέρετρο του πατέρα του», και συνεχίζει: «Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό ταξίδεψε επίσης στην Ελλάδα και χαιρέτησε τα πλήθη των πενθούντων με ένα νεύμα καθώς έμπαινε στον καθεδρικό ναό. Ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η βασίλισσα Mάξιμα της Ολλανδίας έδειχναν εμφανώς θλιμμένοι, καθώς έφτασαν πιασμένοι χέρι-χέρι.

Πηγή: dailymail.co.uk
»Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και η βασίλισσα Σοφία έδωσαν επίσης το παρών. Έλληνες πενθούντες παρατάχθηκαν στους δρόμους της Αθήνας για να αποτίσουν φόρο τιμής στον βασιλιά Κωνσταντίνο Β’ πριν ξεκινήσει η εξόδιος ακολουθία σήμερα το πρωί.

διάβασε και αυτό  Τέλος εποχής των rapid test για τους ανεμβολίαστους! Πότε αποχαιρετάμε την πανδημία;

Πλήθη κόσμου έκαναν ουρά όλη τη νύχτα για να δουν το φέρετρο του τελευταίου Βασιλιά της Ελλάδας στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, δίπλα στον καθεδρικό ναό, σήμερα το πρωί. Το φέρετρο του Κωνσταντίνου ήταν ντυμένο με ελληνική σημαία, ενώ οι συγκεντρωμένοι πολίτες αποχαιρέτησαν στο παρεκκλήσι τον πρώην μονάρχη.

Το Σαββατοκύριακο, μέλη βασιλικών οικογενειών από όλη την Ευρώπη -συμπεριλαμβανομένης της βασίλισσας Μαργκρέτε της Δανίας και του βασιλιά Φελίπε και της βασίλισσας Λετίθια της Ισπανίας- πέταξαν στην ελληνική πρωτεύουσα για να παραστούν στην κηδεία.

Στην τελετή εκπροσωπούν την ελληνική κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παγαγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Συνολικά 200 καλεσμένοι έδωσαν το ”παρών” στην τελετή, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων εφοπλιστών και επιχειρηματιών. Μετά την κηδεία του Κωνσταντίνου θα ακολουθήσει πομπή 29 χιλιομέτρων προς τα Ανάκτορα Τατοΐου, όπου θα γίνει ξεχωριστή ιδιωτική τελετή και ο τέως βασιλιάς θα κηδευτεί δίπλα σε άλλα μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας.

Δεύτερος εξάδελφος του βασιλιά Καρόλου και νονός του πρίγκιπα Γουίλιαμ, ο Κωνσταντίνος Β’ έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εξόριστος μετά από ένα ελληνικό δημοψήφισμα που απέρριψε τη μοναρχία το 1974.

Ήταν ο μοναχογιός του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης της Ελλάδας και ο τελευταίος βασιλιάς της χώρας. Ο Κωνσταντίνος, χρυσός Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα, ήταν 27 ετών και βασιλιάς για τρία χρόνια το 1967, όταν αναγκάστηκε να εξοριστεί με τη σύζυγό του πριγκίπισσα Άννα-Μαρία, τη μικρότερη κόρη του βασιλιά Φρειδερίκου Θ’ της Δανίας και την οικογένειά του».

 

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
  Η σορός ενός νεαρού άνδρα βρέθηκε στην περιοχή Νησί…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: