Στο Τόκιο βρίσκεται από χθες, Κυριακή, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιώντας επίσκεψη στην Ιαπωνία, την πρώτη Ελληνα Πρωθυπουργού στη συγκεκριμένη χώρα μετά από 17 χρόνια.
Οπως ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός σε ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας, πρόκειται για «σημαντική επίσκεψη σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και μια χώρα με την οποία ελπίζουμε να αναπτύξουμε ακόμη στενότερες σχέσεις».
Γράφει συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός: «Καλημέρα από την Ιαπωνία! Τι κάνουμε εδώ; Είναι μια σημαντική επίσκεψη σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και μια χώρα με την οποία ελπίζουμε να αναπτύξουμε ακόμη στενότερες σχέσεις. Θυμίζω μόνο ότι οι θεσμικοί επενδυτές από την Ιαπωνία σταμάτησαν να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα στα χρόνια της κρίσης λόγω της απώλειας της επενδυτικής βαθμίδας. Συνεπώς τώρα που βρισκόμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την ανάκτησή της, η επίσκεψη εδώ είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη. Είναι πολλές οι συναντήσεις εδώ, θα σας πω για αυτά την επόμενη εβδομάδα. Στα δικά μας θέματα, αυτή την εβδομάδα έχω ξεχωρίσει μικρές και μεγάλες δράσεις, που όμως όλες πιστεύω ότι συνεισφέρουν θετικά στη ζωή των ανθρώπων. ’Η όπως λέει μία γιαπωνέζικη παροιμία που διάβασα πρόσφατα: ‘Ακόμη και η σκόνη, όταν στοιβάζεται, μπορεί να γίνει βουνό’».
Ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις Ιαπώνων επενδυτών και επιχειρηματιών.
Η πρώτη παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα γίνει προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN). Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι της KEIDANREN είχαν συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η δεύτερη θα γίνει –παρουσία της επιχειρηματικής αποστολής που θα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό– με τον Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων JETRO, για να διαπιστωθούν οι δυνατότητες συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και με το Enterprise Greece.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την ιαπωνική πλευρά για τον τομέα της ενέργειας, τόσο για τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη, τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, πρότζεκτ, όπως το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, αλλά και για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία των δύο χωρών στον ναυτιλιακό τομέα.
Ο Πρωθυπουργός θα έχει ακόμα χωριστές συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC, Japan Bank for International Cooperation).
Ο κ. Μητσοτάκης τέλος την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Στην ομιλία του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να περιγράψει το όραμά του για την Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών και των διεθνών εξελίξεων. Θα τονίσει επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος εταίρος σε ένα αβέβαιο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, καθώς «έχει αφήσει πίσω της την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης και του λαϊκισμού και πορεύεται προς το μέλλον με αυτοπεποίθηση».
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου πρίγκιπα Akishino, τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Fumio Kishida, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Hiroyυki Hosoda και με εκπροσώπους της Ιαπωνικής Επιχειρηματικής Ομοσπονδίας (KEIDANREN).
Την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με θεσμικούς επενδυτές, θα απευθύνει χαιρετισμό σε ελληνο-ιαπωνική επιχειρηματική ημερίδα και θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.
πηγή ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ