ΑφιερώματαΕλληνες Καλλιτέχνες

Κώστας Ξυλάς Μαζί και Απέναντι με τον Δημήτρη Μπιζιώτα

Ο Κώστας Ξυλάς ένας νέος καλλιτέχνης που είχα την τύχη να γνωρίσω πριν λίγα χρόνια και από τότε συγκαταλέγεται στους φίλους μου δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μου για τα “τραγούδια βιώματα” που ανακάλυψε σε ένα συρτάρι από τον πατέρα του. Τα τραγούδια του μπορείτε να τα ακούτε από το Kalithea Radio .

 Τα τραγούδια σου είναι από το ‘μπαούλο” αναμνήσεων του πατέρα σου πες μας λίγα λόγια για αυτά ;

Τα τραγούδια αυτά γράφτηκαν πριν 50 χρόνια περίπου. Το καθένα έχει και την δική του ιστορία και κουβαλάει βιώματα και ακούσματα της τότε εποχής. Έτυχε κάποια στιγμή πριν αρκετά χρόνια να πέσει στα χέρια μου ή κασέτα που τα είχαν ηχογραφήσει ο πατέρας μου, με τον φίλο του τον Λούη στο σπίτι στην Ικαρία, με μια κιθάρα και ένα μπουζουκάκι και μου άρεσαν από τότε. Τα τραγούδαγα από τότε όταν πηγαίναμε για κιθάρα με τους φίλους μου και ήθελα κάποια στιγμή να βγουν κανονικά να ταξιδέψουν και να πάρουν τον δρόμο τους εκεί έξω.

 Δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο το ότι ήταν του πατέρα μου, στο δέσιμο που είχα μαζί τους. Σίγουρα έπαιξε τον ρόλο του αλλά μου άρεσαν ειλικρινά και σαν ακούσματα και σαν στίχος. Ήθελα να μεταφέρω αυτούσια, το ύφος και το συναίσθημα που ένιωσα ακούγοντάς τα, χωρίς να έχω κάποια επαφή με την εποχή αν και ομολογώ πως λόγω του πατέρα μου που τραγουδούσε, κοντά του, μεγάλωσα κι εγώ με τέτοια ακούσματα και έμαθα να τα αγαπώ και να τα τραγουδάω.

 

 

 Τι σημαίνει για εσένα τραγούδι και μουσική ;

διάβασε και αυτό  Επικήδειος Παύλου : Πατέρα Κωνσταντίνε Η αγάπη του Ελληνικού λαού ήταν και θα είναι για πάντα ο κανόνας της οικογένειάς μας

Θεωρώ πως για κάθε άνθρωπο, κάθε είδος τέχνης μεταφράζεται τελικά σε επικοινωνία. Είτε γράφεις μουσική είτε ακούς, επικοινωνούνται μηνύματα, συναισθήματα, αναμνήσεις ή και βιώματα, που άλλοι ταυτίζονται και άλλοι όχι ή όχι στον ίδιο βαθμό. Η μετάφραση μέσα στον καθένα και οι εσωτερικές διεργασίες που ακολουθούν είναι διαφορετικά. Σίγουρα δεν ταυτίζονται όλοι με όλα ούτε νιώθουν το ίδιο ακούγωντας ένα στίχο ή ένα μουσικό σημείο.

Για εμένα είναι ένας τρόπος να ξεσπάσω λίγο τις δικές μου μαυρίλες ή ασπρίλες, να τις επικοινωνήσω πρώτα μέσα μου, να τις επεξεργαστώ και να τις εκτονώσω δημιουργικά ή ειρηνικά αν θες. Άλλες φορές μπορεί να είναι απλά για διασκέδαση. Εξαρτάται πάντα από την ώρα και την “ανάγκη” της στιγμής. Δεν είναι κάτι που το κάνω για να ζήσω και από όταν έπαψε να είναι το διασκεδάζω πολύ περισσότερο γιατί μπορώ να το κάνω με τους δικούς μου όρους και συνθήκες.

 Ποια τραγούδια θεωρείς ότι αντιπροσωπεύουν τη σημερινή εποχή ;
 Από τα σημερινά σίγουρα όλα, και κάθε είδος. Το καθένα μεταφέρει με τον δικό του τρόπο σημεία των καιρών και της εποχής.
Το τί μεταφέρει το καθένα είναι διαφορετικό, αλλα δεν παύει να είναι ένα κομμάτι της, καλό ή κακό.
Κάποια είναι διαχρονικά και κάποια όχι, κάποια συγκεκριμένα και άλλα πάλι όχι. Δεν είναι τόσο η εποχή που αντιπροσωπεύεται όσο οι άνθρωποι, οπότε κοινα σημεία υπάρχουν έτσι κ αλλιώς ανεξαρτήτου είδους ή χρονολογίας που γράφτηκαν. Απλά η εποχή στιγματίζεται από το σύνολο της καλλιτεχνικής έκφρασης και η καλλιτεχνική έκφραση αλλάζει και διαμορφώνεται σύμφωνα με την εποχή και τις τάσεις της. Όλα είναι ρευστά κ επιρρεπή σε αλλοιώσεις. Και παλαιότερα τραγούδια μπορεί να αντιπροσωπεύουν την εποχή μας, σε σημεία, όμως και όχι στον ίδιο βαθμό με οποιοδήποτε νεο που έχει γραφτεί τώρα. Μπορεί να υπάρχει ταύτιση σε σημεία, αλλα και μεγάλη διαφορά σε κάποια άλλα, για παράδειγμα στην ενορχήστρωση.
Πόσα τραγούδια θα κυκλοφορήσουν και τι άλλο έχουμε να περιμένουμε από αυτό το project

 Το σύνολο των τραγουδιών στο συγκεκριμένο project είναι 11. Ένα είναι ορχηστρικό, ένα που τραγουδάει η Σταυρούλα Μανωλοπούλου και ένα η Νάντια Καραγιάννη και ένα ντουέτο που έχει ήδη βγει online με την Ευανθία Κρητικού. Ετοιμάζεται επίσης ένα βιντεο κλιπ όπου θα πρωταγωνιστεί το αδέρφι μου, και θα κυκλοφορήσει κάπου προς τον Σεπτέμβρη. Στη συνέχεια υπάρχει ακόμα υλικό για άλλα τόσα περίπου τραγούδια που ελπίζω να ετοιμαστούν για του χρόνου και με περισσότερες συμμετοχές από καλλιτέχνες που αγαπώ και θαυμάζω – ελπίζω επαναλαμβάνω. Από εκεί και πέρα οψώμεθα , αλλά όλο και κάτι έχω στο μυαλό μου, να είμαστε καλά και ότι είναι να γίνει, γίνεται.
Facebook Comments Box

Απάντηση