ΕλλάδαΚοινωνία

Μάθε που ψηφίζεις

Δέκα ημέρες έμειναν από την πραγματοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα και ο κρατικός μηχανισμός ετοιμάζεται για το στήσιμο της κάλπης της 8ης Οκτωβρίου αλλά και της 15ης του ίδιου μήνα στην περίπτωση επαναληπτικής διαδικασίας σε δήμους και περιφέρειες.

Οι πολίτες που θα σπεύσουν να ψηφίσουν για τον δήμαρχο της πόλης ή της περιφέρειας τους, μπορούν να ενημερωθούν για το που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και στις εθνικές εκλογές του Μαίου και του Ιουνίου.

Μέσω λοιπόν της διαδικτυακής πλατφόρμας https://mpp.ypes.gov.gr έχετε την δυνατότητα να μάθετε που ψηφίζετε.

Στην ειδική αυτή εφαρμογή, πρέπει να συμπληρώσετε τα ακόλουθα προσωπικά στοιχεία:

Επώνυμο (Ολογράφως)

Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)

Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

Έτος γέννησης (4 ψηφία).

Για την διευκόλυνση των εκλογέων στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, οι πολίτες, μπορούν να επικοινωνούν και με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 καθημερινά από 08:00 μέχρι 20:00 για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν καθώς και τον α/α της εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο.

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, το κατάστημα ψηφοφορίας ενδέχεται να αλλάξει με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, μέχρι και μία ημέρα πριν τη διενέργεια των Αυτοδιοικητικών Εκλογών.

Πληγείσες περιοχές

Παρακαλούνται οι ψηφοφόροι, ιδιαιτέρως των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, να συμβουλευτούν την πλατφόρμα ή να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Εσωτερικών πριν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

διάβασε και αυτό  Εκλογές 2023 Μάθε που Ψηφίζεις

Σημειώνεται επίσης ότι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών και αποδήμων που ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, τις εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα δημοψηφίσματα. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές που θα προκύψουν από τις κάλπες του Οκτωβρίου, θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η πενταετής θητεία τους θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου το 2028.

Facebook Comments Box

Απάντηση