Νέα Καλλιθέας

Η Καλλιθέα στη Βοιωτία

Η Καλλιθέα είναι χωριό του νομού Βοιωτίας. Αποτελεί μία από τις τέσσερις Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Τανάγρας, η οποία έως το 2010 αποτελούσε τον καποδιστριακό Δήμο Τανάγρας. Από το 2011 ανήκει στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Τανάγρας. Ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται σε 752 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011.

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Σίδες, δηλαδή Ροδιές καθώς ευδοκιμούν στην περιοχή, ενώ επί Τουρκοκρατίας λεγόταν Μουσταφάδες, πιθανότατα από το όνομα κάποιου τούρκου άρχοντα της περιοχής.

Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας | Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας
Στην Καλλιθέα το 2012 ιδρύθηκε Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος με την αρχαία ονομασία του χωριού Σίδες ,οπου διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια. Στις 16 και 17 Ιουλίου λαβαίνει χώρα το φολκλορικό φεστιβάλ του χωριού με ενα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα. Επίσης στο χώρο του Κοινοτικού καταστήματος λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ο Άγιος Γεώργιος στην Καλλιθέα‎

Οικονομία

Η οικονομία του χωριού, όπως και των υπολοίπων χωριών του δήμου, στηρίζεται κυρίως στη γεωργία, τη μεταποίηση και το εμπόριο αγροτικών προϊόντων. Το χωριό κατοικειται κυριως απο κατοικους με το επωνυμο Σκουρτανιωτης οι οποιοι προερχονται απο τον μεγαλο αγωνιστη Αθανασιο Σκουρτανιωτη αρχιστρατηγο της περιοχης στην επανασταση του 1821.

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Μουσταφάδες. Η μετονομασία του σε Καλλιθέα έγινε το έτος 1953. Δεν υπάρχει σαφές αποδεικτικό στοιχείο γιατί αυτό το χωριό διατηρούσε μέχρι το 1953 το όνομα Μουσταφάδες. Στην προφορική παράδοση κυκλοφορεί ότι στην περιοχή του χωριού Πύργος ήταν εγκατεστημένος Τούρκος αξιωματούχος ή μεγιστάνας της περιοχής ονόματι Μουσταφάς, αλλά ακόμη κι αυτό είναι αμφισβητήσιμο. Μουσταφάς στην αραβική γλώσσα σημαίνει αυτός που ξεχωρίζει, ο διαπρεπής.Η Ονομασια Μουσταφαδες προηλθε από 2 αδερφια τα οποια ηταν γενιτσαροι με το ιδιο ονομα μουσταφα .Οταν καταλαβαν ότι ηταν ελληνοπουλα εφυγαν ,αυτομολησαν και εγκατασταθηκαν στισ παρυφες του βουνου πυργαρι σε καποια καλυβα,εκει εβρισκαν καταφυγιο κυνηγημενοι αγωνιστεσ του 1821 .που παμε ελεγαν στους Μουσταφάδες ,ετσι λοιπον βγηκε το ονομα του χωριου,και οχι από τον Μουσταφαμπεη που καποτε είχε στρατοπεδεύσει για λιγο στην περιοχη.

διάβασε και αυτό  Χριστούγεννα στην Καλλιθέα Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 19.00 Άναμμα Χριστουγεννιάτικου Δέντρου πλατεία Δαβάκη

Το χωριό είναι χτισμένο στις παρυφές του βουνού Πυργάρι και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Νεοχωράκι και Ασωπία. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 752 κατοίκους.

Οι κάτοικοί του είναι στη πλειονότητά τους αγρότες. Η κοντινή απόσταση από την Αθήνα αφενός, μόλις 70 χιλιόμετρα, κι αφετέρου η εύφορη και αποδοτική πεδιάδα δίπλα στον Ασωπό που εκτείνεται εμπρός του, εξειδίκευσαν το χωριό σε έναν από τους μεγαλύτερους τροφοδότες αγροτικών προϊόντων της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών. Οι καλλιέργειες μετά το 1960, περίπου, είναι εντατικές τόσο σε δημητριακά (σκληρό σιτάρι, κριθάρι, βρώμη κτλ.) όσο και σε ζαρζαβατικά (ντομάτες, μπάμιες, φασόλια, πιπεριές). Καλλιεργούνται επίσης πατάτες και κρεμμύδια, όσο και βιομηχανική ντομάτα.

Το πότισμα αρχικά γινόταν από ανάβαθα πηγάδια. Μετά το 1960, άρχισαν να δημιουργούνται γεωτρήσεις 60-70 μέτρων, που με τα χρόνια γίνονταν όλο και βαθύτερες προς εύρεση νερού: σήμερα οι γεωτρήσεις έχουν βάθος γύρω στα 370 μέτρα, με αποτέλεσμα το νερό να έχει πολλά άλατα.

Εκκλησίες

Η μητρόπολη και ο πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος, που εορτάζει στις 23 Απριλίου. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου άρχισε να χτίζεται το 1923 με ιδία εργασία από τους κατοίκους, με κύβους ντόπιας κίτρινης πέτρας, και αγιογραφήθηκε γύρω στο 1970. Ξωκλήσια του χωριού είναι η Αγία Μαρίνα, η Αγία Τριάδα, η Αγία Παρασκευή (νεκροταφείο), ο Άγιος Ταξιάρχης, η Παναγία η Μεσοσπορίτισσα, η Αγία Άννα, ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης.

Το χωριό ανήκε σύμφωνα με τον Καποδιστριακό νόμο του 1997 στο Δήμο Τανάγρας μαζί με τα χωριά Άρμα, Ασωπία, Τανάγρα , όπου το 2010 εντάχθηκε στον νέο διευρυμένο δήμο Τανάγρας μαζί με τον Δήμο Σχηματαρίου , Οινοφύτων , Δερβενοχωρίων και Δηλεσίου.

διάβασε και αυτό  Καλλιθέα: Επαναλειτουργεί Σύντομα το Ιατρείο αναφοράς Covid Ικανοποιημένοι οι Δήμοι των Νοτίων Προαστίων

Σημάδια από αρχαιολογικές έρευνες πιστοποιούν ότι η περιοχή κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων, χωρίς αυτό να σημαίνει ακριβώς στο ίδιο σημείο. Σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων γύρω από το σημερινό χωριό υπάρχουν δείγματα οικισμών, όπως στην περιοχή Λυκούρσι (νοτιοδυτικά), στην περιοχή Κούρτανι νότια και στην περιοχή Μετόχι (δυτικά). Στην κορυφή επίσης του βουνού Σωρός δυτικά του σημερινού χωριού, υπάρχουν δείγματα Κυκλώπειων τειχών Μυκηναϊκής περιόδου. Ολλανδή αρχαιολόγος, που έκανε πρόσφατα έρευνες στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, είπε ότι ο σημερινός ναός είναι χτισμένος πάνω σε αρχαίο και σπάνιο ναό της θεάς Ήρας. Λέγεται ότι η αρχαία ονομασία του χωριού είναι Σίδες, που σημαίνει Ροδιές. Πράγματι στη περιοχή ευδοκιμούν πολύ οι ροδιές, αν και σήμερα χρησιμοποιούνται μόνο για οικιακή κατανάλωση.

Πηγές

Τσεβά Γ., Η ιστορία της Θήβας και της Βοιωτίας, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Θηβαίων, Θήβα 2006

Δημοτική Ενότητα Τανάγρας
Τοπική Κοινότητα Άρματος
Άρμα, το
Τοπική Κοινότητα Ασωπίας
Ασωπία, η
Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας
Καλλιθέα, η
Τοπική Κοινότητα Τανάγρας
Παναγία, η
Τανάγρα, η
Facebook Comments Box

Απάντηση