Νέα Καλλιθέας

Η Καλλιθέα στο Ηράκλειο Κρήτης

  Η Καλλιθέα είναι χωριό και πρώην κοινότητα της επαρχίας Πεδιάδος με 444 κατοίκους και οικισμός στο Δήμο ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ του νομού Ηρακλείου. Βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Κατσαμπά , ανατολικά των ερειπίων της Κνωσού, στις δυτικές πλαγιές του υψώματος Προφήτης Ηλίας (υψόμετρο 296,61 μ.). Οι κάτοικοι στον οικισμό ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια και με την ελαιοκομία. Ο νεότερος ναός είναι αυτός του Προφήτη Ηλία. Λειτουργούν νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο.
 
Το Δημοτικό διαμέρισμα Καλλιθέας έχει 912 κατοίκους συνολικά το (2001), που το απαρτίζουν οι οικισμοί: η Καλλιθέα [ 444 ] , έδρα.ο Καρτερός [ 263 ] , που βρίσκεται στο βάθος της ομώνυμης κοιλάδας, σε υψόμετρο 15 μέτρων. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια. Στις 26 Νοεμβρίου πανηγυρίζει η εκκλησία του Νίκωνος του Μετανοείτε. ο Πρασσάς [ 205], παλαιότερη ονομασία η Πρασά, που βρίσκεται σε υψόμετρο 110 μ. στην κοιλάδα του Καρτερού. Η απόσταση από το Ηράκλειο είναι 9,2 χιλιόμετρα. Στη διάρκεια των εορτασμών της 25ης Μαρτίου πανηγυρίζει ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
 
Η παλιότερη ονομασία της Καλλιθέας ήταν Μετόχι του Μπαμπαλή, από το όνομα του Τούρκου ιδιοκτήτη. Με την ίδια ονομασία αναγράφεται στην απογραφή του 1920 με 107 κατοίκους. Ο σημερινός πληθυσμός έχει καταγωγή από το Οροπέδιο καθώς επίσης και από το χωριό Γωνιές Πεδιάδος.
Κοντά στον οικισμό τις τελευταίες δεκαετίες ιδρύθηκε το εργοστάσιο Henniger και το εργοστάσιο ηλεκτρονικών.
Ο Πρασσάς δεν αναφέρεται σε παλιές απογραφές. Η ετυμολογία του είναι από τη λέξη πρασά, δηλαδή την πρασιά, όπως λέγεται το φυτώριο στην Κρήτη. Συνεπώς, η ονομασία Πρασσάς (ο Πρασάς) θεωρείται λανθασμένη
Το 1583 αναφέρεται Cartero με 179 κατοίκους.

 

 

Facebook Comments Box
διάβασε και αυτό   Βασίλης Γισδάκης «Στον Καθρέφτη τ’ Ουρανού»

Απάντηση