Με την τελετή έπαρσης της σημαίας στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ξεκίνησε και επίσημα η θητεία της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του ΣΑΕ για τη διετία 2025-2026.
Η Ελλάδα εξελέγη για τη θέση αυτή τον περασμένο Ιούνιο, μαζί με τη Δανία, το Πακιστάν, τον Παναμά και τη Σομαλία. Οι πέντε χώρες έχουν στο πλευρό τους την Αλγερία, τη Γουιάνα, τη Νότια Κορέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Σλοβενία που είναι ήδη στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μη μόνιμα μέλη μέχρι το τέλος του 2025.
κατά τη διάρκεια της τελετής ανύψωσης των σημαιών των χωρών που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στα κράτη-μέλη που ψήφισαν την Ελλάδα και το αίσθημα ευθύνης για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία.
Ο κ. Σέκερης συνεχάρη τη Δανία, το Πακιστάν, τον Παναμά και τη Σομαλία για την εκλογή τους και αναγνώρισε “την εξαιρετική υπηρεσία των απερχόμενων μελών” Εκουαδόρ, Ιαπωνία, Ελβετία, Μάλτα και Μοζαμβίκη τα δύο τελευταία έτη.
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος επιβεβαίωσε “τη δέσμευση της Ελλάδας στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ”, υπογραμμίζοντας ότι “η εξωτερική πολιτική της χώρας μας βασίζεται σε αξίες, όπως το διεθνές δίκαιο και αφοσίωση στην ειρήνη”.
Ο κ. Σέκερης επανέλαβε την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη ότι “η Ελλάδα προσβλέπει στο να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποκατάσταση του πραγματικού νοήματος της αρχής της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών” και τόνισε ότι η χώρα μας “κατά τη θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα ανταποκριθεί στις ευθύνες της με συνέπεια και ακεραιότητα”.
Κλείνοντας ο κ. Σέκερης είπε λίγα λόγια στα ελληνικά, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της στιγμής για την Ελλάδα στη διεθνή σκηνή.
Η oμιλία του πρέσβη Ευάγγελου Σέκερη στα ελληνικά:
«Με υπερηφάνεια και αίσθημα ευθύνης σε αυτή την όμορφη συμβολική τελετή υψώνεται η σημαία της Ελλάδας, καθώς η χώρα μας αναλαμβάνει σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία τη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την διετία 2025- 2026.
Η Ελλάδα καθίσταται, στην πράξη, συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας, με ουσιαστικό λόγο, ρόλο και ευθύνη στις παγκόσμιες εξελίξεις. Προσηλωμένη στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής αρχών και αξιών και το Διεθνές Δίκαιο, η χώρα μας προσβλέπει να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας, να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης και να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αληθούς έννοιας της επιταγής για την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Με στόχο την προάσπιση του σκοπού του Οργανισμού, να ενώσει δηλαδή όλα τα έθνη του κόσμου, ώστε να εργαστούν για την ειρήνη, θα προβούμε κατά τη διετή θητεία μας, σε διμερείς και πολυμερείς συνέργειες με όλα τα κράτη των Ηνωμένων Εθνών, προωθώντας την πολυμερή διπλωματία και τις Αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Η Ελλάδα όπως δηλώνεται στην σελίδα της Z΄ Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής υπό τον διεθνή τίτλο «HELLENIC AID» του ΥπουργείουΕξωτερικών είχε την συντριπτική υποστήρικη 182 χωρών για την διετή θητεία της. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα παρακάτω
Την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) εξέλεξε την Δανία, την Ελλάδα, το Πακιστάν, τον Παναμά και την Σομαλία να υπηρετήσουν ως μη μόνιμα μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας για διετή θητεία με έναρξη την 1η Ιανουαρίου 2025.
Σε μυστική ψηφοφορία, οι εκλεγμένες χώρες εξασφάλισαν την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων των κρατών μελών που ήταν παρόντα και ψηφίζουν στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών.
Η Ελλάδα έλαβε συντριπτική υποστήριξη, καθώς 182 από τις 188 παρούσες χώρες ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητάς της, με ποσοστό αποδοχής περίπου 98%.
Τα πέντε νέα μέλη θα συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας μαζί με τα υφιστάμενα πέντε μη μόνιμα μέλη, των οποίων η θητεία ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2024 (Αλγερία, Γουιάνα, Δημοκρατία Κορέα, Σιέρα Λεόνε, Σλοβενία) και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, το καθένα από τα οποία διαθέτει δικαίωμα βέτο (Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες).
Η ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας επικεντρώθηκε σε τρεις λέξεις που ξεκινούν από το ελληνικό γράμμα Δέλτα: «Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία». Τρεις ελληνικές λέξεις με παγκόσμια απήχηση. Έχει ως έμβλημα το δένδρο και το κλαδί της ελιάς.
Διάλογος: Η πράξη της ανταλλαγής λογικών επιχειρημάτων. Σύμφωνα με τον Σωκράτη, ο διάλογος ήταν ο δρόμος προς την αλήθεια, ο δρόμος προς τη γνώση.
Διπλωματία: Στη ρίζα της, βρίσκουμε τη λέξη «δύο». Η διπλωματία, φυσικά, βασίζεται στον διάλογο. Ως λαοί, ως έθνη, χρησιμοποιώντας τη διπλωματία μέσω του διαλόγου, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας. Μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινές λύσεις.
Δημοκρατία: Στην κυριολεξία σημαίνει η κυριαρχία του λαού. Γεννημένη στην αρχαία Αθήνα, η δημοκρατία βασίζεται επίσης στον διάλογο, στην ανοιχτή ανταλλαγή επιχειρημάτων στην “αγορά”. Δεν υπάρχουν σιωπηλές δημοκρατίες.
Ως προς το έμβλημα, από τότε που η θεά Αθηνά φύτεψε την ελιά στο έδαφος της Αττικής, η ελιά αντιπροσωπεύει την ειρήνη και τη σοφία. Έγινε το σύμβολο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, της παύσης δηλαδή όλων των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Ένα στεφάνι από φύλλα ελιάς ήταν το βραβείο για τον νικητή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν το σύμβολο της ευγενούς άμιλλας. Η ελιά αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς για τις χώρες και τους λαούς της Μεσογείου ανά τους αιώνες.
Οι βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι :
(1) Ειρηνική επίλυση διαφορών
(2) Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών
(3) Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια
(4) Κλιματική Αλλαγή και Ασφάλεια
(5) Ναυτική ασφάλεια
(6) Παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις
Το ενημερωτικό φυλλάδιο με τους βασικούς άξονες της ελληνικής υποψηφιότητας βρίσκεται
εδώ.