Σε ηλικία 89 ετών έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Κουτσουράδη, η διακεκριμένη Ελληνίδα φιλόσοφος με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στη φιλοσοφία, την ηθική και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η καθηγήτρια πέθανε στις 2 Οκτωβρίου 2026, δύο ημέρες πριν από τα 90ά γενέθλιά της.
Με το ακαδημαϊκό και συγγραφικό της έργο, η Κουτσουράδη άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη φιλοσοφική σκέψη, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια ως θεμελιώδεις αρχές της κοινωνικής ζωής.
Η πορεία από την Κωνσταντινούπολη στην ακαδημαϊκή καταξίωση
Η Ιωάννα Κουτσουράδη γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 4 Οκτωβρίου 1936. Αποφοίτησε από το Ζάππειο και σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου ξεκίνησε και την ακαδημαϊκή της πορεία.
Στη συνέχεια δίδαξε στο Ερζερούμ, ενώ το 1968 εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Χατζέτεπε της Άγκυρας. Παρέμεινε εκεί έως το 2003, όταν συνταξιοδοτήθηκε, συνεχίζοντας ωστόσο το διδακτικό και ερευνητικό της έργο.
Τα τελευταία χρόνια δίδασκε φιλοσοφία και ανθρώπινα δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης.
Η συμβολή της στη φιλοσοφία και τα ανθρώπινα δικαιώματα
Η Κουτσουράδη υπήρξε πρόεδρος της Φιλοσοφικής Εταιρείας της Τουρκίας και επίτιμη πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών. Από το 2010 συμμετείχε επίσης στη Διεθνή Επιτροπή Εναντίον της Θανατικής Ποινής.
Κεντρικό στοιχείο της φιλοσοφικής της προσέγγισης ήταν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν απλώς νομικές διατάξεις, αλλά συνδέονται άμεσα με την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Υποστήριζε ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει τις προϋποθέσεις για να μορφώνεται, να αναπτύσσει τις ικανότητές του και να καλλιεργεί την προσωπικότητά του, ανεξάρτητα από την καταγωγή, τη θρησκεία ή τον πολιτισμό του.
Παράλληλα, έδινε έμφαση στην καθημερινή εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ευθύνη κάθε ανθρώπου να σέβεται τις ελευθερίες και την αξιοπρέπεια των άλλων.
Τα σημαντικότερα έργα της
Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται βιβλία και μελέτες που πραγματεύονται τη φιλοσοφία, την ηθική, τις ανθρώπινες αξίες και την τέχνη.
Μεταξύ των γνωστότερων έργων της είναι τα «Νίτσε και άνθρωπος», «Σοπενχάουερ και άνθρωπος», «Ο άνθρωπος και οι αξίες του», «Ηθική», «Κοιτάζοντας την τέχνη μέσα από τη φιλοσοφία» και «Ανάμεσα στα γεγονότα της εποχής».
Το έργο της επηρέασε γενιές φοιτητών και ερευνητών, ενώ η διδασκαλία της συνέδεσε τη φιλοσοφική σκέψη με τα πρακτικά ζητήματα της ανθρώπινης συνύπαρξης.
Τα μηνύματα αποχαιρετισμού από την Τουρκία
Τη συμβολή της στην πνευματική ζωή και στα ανθρώπινα δικαιώματα υπογράμμισαν με δημόσιες δηλώσεις τους Τούρκοι αξιωματούχοι.
Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Μπουρχανετίν Ντουράν, σημείωσε ότι η Κουτσουράδη κατείχε ξεχωριστή θέση στην πνευματική ζωή της χώρας και άφησε σημαντική παρακαταθήκη μέσα από τα έργα και τους μαθητές της.
Ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Νουμάν Κουρτουλμούς, αναφέρθηκε στη διεθνή συμβολή της, τονίζοντας ότι η φιλοσοφική της προσέγγιση, με επίκεντρο την ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια, άφησε βαθύ αποτύπωμα στην Τουρκία και διεθνώς.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, την αποκάλεσε «δασκάλα των δασκάλων», υπογραμμίζοντας ότι δίδασκε τη φιλοσοφία ως «τέχνη του να είσαι άνθρωπος».
Η κηδεία της στην Κωνσταντινούπολη
Σύμφωνα με το Marmara Group Foundation, η τελετή μνήμης για την Ιωάννα Κουτσουράδη έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, στις 11:00, στο Πανεπιστήμιο Μάλτεπε.
Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στις 13:30, στο κοιμητήριο της Εκκλησίας της Μεταμόρφωσης στο Σισλί, απέναντι από το εμπορικό κέντρο Cevahir.
Η Ιωάννα Κουτσουράδη αφήνει πίσω της ένα σημαντικό φιλοσοφικό έργο και μια παρακαταθήκη που αναδεικνύει τη σημασία του σεβασμού στον άνθρωπο, την αξιοπρέπεια και τα οικουμενικά δικαιώματα.