Μια ιδιαίτερη μουσική συνάντηση, όπου η αρμενική παράδοση συναντά τη μουσική της Μικράς Ασίας και της Σμύρνης, παρουσιάζεται την Κυριακή 30 Αυγούστου 2026 στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης 2026.
Η συναυλία «Η Μικρασία των Αρμενίων», σε μουσική επιμέλεια και με τη συμμετοχή του συνθέτη και μουσικού Στέφανου Δεκεριάν, δεν αποτελεί απλώς ένα μουσικό αφιέρωμα. Είναι μια παράσταση μνήμης, μια γέφυρα ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς που έζησαν στην ίδια γεωγραφική περιοχή, μοιράστηκαν ιστορίες, ήχους, γλώσσες και παραδόσεις, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με διωγμούς, ξεριζωμούς και τραγικές απώλειες.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων και συνδέει την αρμενική ιστορική μνήμη με τη Μικρασιατική Καταστροφή, μέσα από τραγούδια, ποίηση, εικόνα και λόγο.
Δύο λαοί, μια κοινή γεωγραφία και πολλές κοινές μνήμες
Η Μικρά Ασία υπήρξε για αιώνες ένας τόπος όπου διαφορετικές κοινότητες συνυπήρχαν, δημιουργούσαν και αντάλλασσαν πολιτιστικά στοιχεία. Η μουσική αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα σημεία αυτής της συνάντησης.
Αρμενικά τραγούδια, σμυρναίικα, παραδοσιακές μελωδίες και νεότερες ελληνικές δημιουργίες συναντώνται στη σκηνή, αναδεικνύοντας τις συγγένειες αλλά και τις διαφορετικές ταυτότητες των δύο παραδόσεων.
Η συναυλία επιχειρεί να φωτίσει αυτή την κοινή πολιτιστική διαδρομή χωρίς να σβήνει τις διαφορετικές ιστορικές εμπειρίες. Αντίθετα, τις φέρνει δίπλα-δίπλα και αφήνει τη μουσική να λειτουργήσει ως γλώσσα μνήμης και επικοινωνίας.
Η μουσική απέναντι στον ξεριζωμό
Στο επίκεντρο βρίσκεται και η ιστορία των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες.
Οι διωγμοί, η Γενοκτονία των Αρμενίων και η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελούν διαφορετικά ιστορικά γεγονότα, τα οποία όμως συνδέονται μέσα από τις εμπειρίες του ξεριζωμού, της απώλειας και της προσφυγιάς.
Μέσα από τα τραγούδια, η παράσταση αναζητά όχι μόνο όσα χάθηκαν αλλά και όσα διασώθηκαν: τη γλώσσα, τη μουσική, τις μνήμες, τις μελωδίες και τις ιστορίες που πέρασαν από γενιά σε γενιά.
Έτσι, η μουσική δεν λειτουργεί απλώς ως καλλιτεχνικό θέαμα. Μετατρέπεται σε έναν τρόπο να παραμένει ζωντανή η μνήμη.
Από την Αρμενία στη Σμύρνη
Ο Στέφανος Δεκεριάν παρουσιάζει μια επιλεγμένη ανθολογία από παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια της Αρμενίας, μαζί με παραδοσιακά σμυρναίικα και σύγχρονα τραγούδια Ελλήνων συνθετών που συνομιλούν θεματικά με τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Το αποτέλεσμα είναι ένα μουσικό ταξίδι που κινείται ανάμεσα σε διαφορετικές εποχές και τόπους, αναδεικνύοντας τον πλούτο δύο πολιτιστικών παραδόσεων που συναντήθηκαν ιστορικά και εξακολουθούν να συνομιλούν μέχρι σήμερα.
Ιδιαίτερη θέση έχει και ο ήχος του duduk, του χαρακτηριστικού αρμενικού πνευστού, που προσδίδει στην παράσταση μια ξεχωριστή ηχητική ταυτότητα.
Οι μουσικοί και οι ερμηνεύτριες
Στη συναυλία συμμετέχουν οι ερμηνεύτριες Βάσια Ζήλου και Μαρία Κανελλοπούλου.
Ο Στέφανος Δεκεριάν συμμετέχει στο πιάνο και τη φωνή, ενώ το μουσικό σύνολο συμπληρώνουν ο Κυριάκος Γκουβέντας στο βιολί, ο Βαγγέλης Ζωγράφος στο κοντραμπάσο, ο Γιώργος Παππάς στο ούτι και το λαούτο και ο Τιγκράν Σαρκισιάν στο duduk και τα πνευστά.
Τα ποιητικά και κειμενικά αποσπάσματα αποδίδονται από ηθοποιό, προσθέτοντας στην παράσταση μια θεατρική και αφηγηματική διάσταση.
Μια παράσταση μνήμης και πολιτιστικής συνύπαρξης
«Η Μικρασία των Αρμενίων» δεν επιχειρεί να παρουσιάσει την Ιστορία ως ένα μακρινό κεφάλαιο του παρελθόντος. Αντίθετα, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η μνήμη εξακολουθεί να υπάρχει μέσα στη μουσική και στον πολιτισμό.
Είναι μια συνάντηση δύο λαών που κουβαλούν τις δικές τους πληγές, αλλά και μια υπενθύμιση ότι ο πολιτισμός μπορεί να δημιουργεί γέφυρες εκεί όπου η Ιστορία άφησε βαθιά τραύματα.
Οι μελωδίες της Αρμενίας και της Μικράς Ασίας συναντώνται στη σκηνή της Ρεματιάς και αφηγούνται μια ιστορία για την απώλεια, την προσφυγιά, την επιβίωση και τη δύναμη της μνήμης.
Πότε και πού
Η συναυλία «Η Μικρασία των Αρμενίων» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Αυγούστου 2026, στις 21:00, στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης 2026, δεν απαιτείται κράτηση.
Μια βραδιά όπου η μουσική γίνεται μνήμη και η μνήμη γίνεται γέφυρα ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς.
