ΟικονομίαΠολιτική

Επεκτείνονται οι έρευνες υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης

Η Ελλάδα προχώρησε, όπως είχε εξαγγελθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στην επέκταση της περιοχής ερευνών για υδρογονάνθρακες και νοτίως της Κρήτης.

Πρωτοσέλιδο της Γενί Μπιρλίκ
Η εφημερίδα της Γενί Μπιρλίκ και οι τίτλοι της συνοψίζουν σήμερα ολόκληρο τον Τύπο της Τουρκίας.

Ενδεικτικά αναφέρουν οι τίτλοι της Γενί Μπιρλίκ: Κεντρικός τίτλος είναι «Βήμα-βήμα η ασφάλεια» σε άλλο σημείο αναφέρει η εφημερίδα «Αντίδραση Καλίν στις ΗΠΑ» και σε άλλο σημείο του πρωτοσέλιδου σχολιάζουν «Οι ΗΠΑ έστειλαν στην Ελλάδα μη επανδρωμένα». Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην επέκταση της περιοχής που πραγματοποιεί έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης η EXON MOBIL εκδίδοντας νέα Navtex.

Συγκεκριμένα, ο υδρογραφικός σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης προχώρησε στην δέσμευση μίας νέας περιοχής νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η Τουρκία την ίδια ώρα έβγαζε το 4ο πλωτό γεωτρύπανό της Αμπντουλχαμίντ από το λιμάνι της Σελεύκειας εν αναμονή της οδηγίας προς ναυτιλομένους που θα το στείλει κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο και σταδιακά σε όλη της «Γαλάζια Πατρίδα» όπως επεσήμανε στέλεχος της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου της Τουρκίας.

Απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο η Αθήνα ατσαλώνει τις συμμαχίες της. Ελληνικά και γαλλικά μαχητικά πέταξαν  τις προηγούμενες ημέρες ασκούμενα σε διάφορα σημεία της Ελληνικής επικράτειας. Τις επόμενες ημέρες μαχητικά από το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ θα πετάξουν και θα ασκηθούν και στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου σχολίασε σχετικά: «Εδώ είναι οι θετικές εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη. Χάσαμε αρκετά χρόνια, βλέπετε όμως πώς η ρωσική εισβολή άλλαξε τις προτεραιότητες, ζητώντας η ίδια η Exxonmobil την επέκταση των ερευνών». Ο καθηγητής ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να αναμένουμε την αντίδραση της Λιβύης σε αυτήν την επέκταση των σεισμικών ερευνών καθώς δεν έχει πει ή κάνει κάποια δήλωση ακόμα.

διάβασε και αυτό  Η αποτίμηση της Συνόδου της Γρανάδας - Τι κέρδισε η Ελλάδα

O Γιάννης Εγκολφόπουλος, αντιναύαρχος εν αποστρατεία, ανέφερε για την επέκταση των σεισμικών ερευνών με την έκδοση της νέας Navtex: «Αυτή την στιγμή το νοτιότερο κομμάτι είναι στα 40 μίλια νότια από την Γαύδο. Η απόσταση μεταξύ Λιβύης – Γαύδου είναι 140 μίλια, άρα η μέση γραμμή είναι περίπου στα 70 μίλια. Εκεί οριοθετείται η αποκλειστική οικονομική ζώνη ή υφαλοκρηπίδα».

Επιπλέον ο κ. Εγκολφόπουλος τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η φράση «τι θα κάνουν οι Τούρκοι;», καθώς είναι καθαρά ελληνική κυριαρχική περιοχή.

Η Ελλάδα επεκτείνει τις σεισμικές της έρευνες και το Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε νέα Navtex για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης.

Το νέο Navtex αφορά το σκάφος Sanco Swift το οποίο ρυμουλκεί καλώδιο μήκους 12 χλμ.

Σύμφωνα με την κρατική ΕΡΤ, το ερευνητικό σκάφος θα κινηθεί ακόμη πιο νότια, σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας εντός των ενεργειακών οικοπέδων όπως αυτά είχαν επιμεληθεί πριν από χρόνια.

Όπου απαιτείται, η Αθήνα έχει ήδη ζητήσει άδεια από κράτη με οριακή δικαιοδοσία.

Το νέο NAVTEX εκδίδεται δύο εβδομάδες αφότου το σκάφος Sanco Swift ξεκίνησε έρευνες δυτικά και νοτιοδυτικά ανοιχτά της Κρήτης.

Η επέκταση των σεισμικών ερευνών της ExxonMobil σε άλλες περιοχές νότια της Κρήτης αποκαλύπτει τη σημασία του πετρελαϊκού γίγαντα να επιταχύνει και να επεκτείνει τις έρευνες προκειμένου να φέρει πιο κοντά την ώρα της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης υδρογονανθράκων, επεσήμανε η κρατική τηλεόραση.

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: