Άμυνα & Ασφάλεια

«ΗΝΙΟΧΟΣ 21»: ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ

Ιδιαίτερη σημασία δίνει η Ελλάδα στη φετινή διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος 21».Τα μηνύματα που θα στείλει προς κάθε κατεύθυνση η πραγματοποίηση μιας τόσο πολύπλοκης ακόμη και στην οργάνωσή της άσκησης, ως δείγμα εξαιρετικής ικανότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι προετοιμασίες για το «επιχειρησιακό» κομμάτι της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης «Ηνίοχος 21», έχουν μπει στην τελική φάση καθώς έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό η άφιξη στην 117 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Ανδραβίδα του προσωπικού και των μέσων από τα ξένα κράτη που θα συμμετέχουν σε αυτήν.

Συγκεκριμένα θα συμμετέχουν η Γαλλία (Rafale, M-2000 D), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (F-16), οι ΗΠΑ, που εκτός των F-16 και του ιπτάμενου τάνκερ KC 135 θα έχει το φονικό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9, η Ισπανία (F/A – 18 HORNET), το Ισραήλ (F-15, F-16), ο Καναδάς (Air Weapon Managers – GCI), η Κύπρος (AW 139), καθώς και η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία με παρατηρητές.

Η άσκηση θα λάβει χώρα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και θα συμμετέχουν προσωπικό και μέσα όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετέχει με το σύνολο των τύπων μαχητικών αεροσκαφών (F-16, M-2000, M-2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα αντιαεροπορικής προστασίας, ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροχήματα (ΜΕΑ).

Το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετέχει με φρεγάτες, ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων, κανονιοφόρους, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα (Ε/Π) και αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων.

Ο Στρατός Ξηράς θα συμμετέχει με τμήματα Κ/Β HAWK, μηχανοκίνητα τμήματα πεζικού και τεθωρακισμένων, επιθετικά Ε/Π AH-64 και μεταφορικά Ε/Π CH -47D. Επιπρόσθετα, στην άσκηση θα συμμετέχει η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΔΔΕΕ / ΓΕΕΘΑ) με δυνάμεις για τη διεξαγωγή αποστολών υποστήριξης αεροπορικών επιχειρήσεων με προσωπικό εκπαιδευμένο σε διαδικασίες τερματικής καθοδήγησης πυρών JTAC (ΑΕΛΑ), σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή χερσαίων αλμάτων ελεύθερης πτώσης και θαλάσσιων αλμάτων στατικού ιμάντα.

διάβασε και αυτό  Ελληνοτουρκικά: Αυτή είναι η «ομάδα κρούσης» του Κυριάκου Μητσοτάκη - Ποιοι τον συμβουλεύουν

Πηγή: radar.gr

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Την πρόβλεψη επιστροφής στα πρωτογενή πλεονάσματα  από το 2022, προβλέπει…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: