ΚοινωνίαΟικονομίαΠολιτική

Σταθερά τα επιτόκια μέχρι το 2023

Χτες κατατέθηκε  τροπολογία στη βουλή που αφορά τα επιτόκια που υπάγονται σε ρύθμιση για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία του Υπουργείου Οικονομικών για τα επιτόκια των ρυθμίσεων προς την Εφορία.

Δεν θα αυξηθούν αλλά θα παραμείνουν σταθερά από τις 13 Σεπτεμβρίου 2022 και για ένα χρόνο τα επιτόκια με τα οποία επιβαρύνονται οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται προς ρύθμιση.

Τα επιτόκια «παγώνουν» και παραμένουν για ένα έτος στο ύψος που διαμορφώθηκαν την 13η Σεπτεμβρίου 2022. Σημειώνεται ότι τα επιτόκια των ήδη ενεργών (όσων εκκίνησαν μέχρι και τον Σεπτέμβριο) ρυθμίσεων είναι σταθερά και δεν επηρεάζονται ούτε από τις ενέργειες της ΕΚΤ, ούτε από την παρούσα ρύθμιση.

 

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης:

  • Η υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος για τη δημιουργική απασχόληση παιδιών μέσω τεχνολογίας για παιδιά 12-15 που προέρχονται από ευάλωτες οικογένειες, με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Ο περιορισμός αστικής ευθύνης των προσώπων που διορίζονται με διοικητική πράξη στην προσωρινή διοίκηση προνοιακών φορέων. Επίσης, ότι οι προνοιακοί φορείς που υπάγονται σε σχέδια εξυγίανσης μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. κατά τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που ισχύει για τις οφειλές προς το Δημόσιο, με δυνατότητα για διαγραφή προσθέτων τελών και προσαυξήσεων σε περίπτωση που τηρηθεί πλήρως η ρύθμιση.
  • Η οικονομική ενίσχυση βαριάς αναπηρίας θα χορηγείται σε όσους λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση μικρότερη από 313 ευρώ από άλλους φορείς εκτός του ΟΠΕΚΑ.
  • Η κατώτατη σύνταξη λόγω θανάτου θα αναπροσαρμόζεται ετησίως όπως στο νόμο 4387/2016 και για τις υπόλοιπες συντάξεις, διορθώνοντας έτσι την παράλειψη του «νόμου Κατρούγκαλου». Συνεπώς οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 7,75% από 1η Ιανουαρίου 2023.
διάβασε και αυτό  Άκρωτηρίασαν το αριστερό πόδι του 31 χρόνου Αστυνομικού

 

 

Facebook Comments Box

Απάντηση