Ευρώπη

Προεδρικές Εκλογές Γαλλίας στην κάλπη

Ξεκίνησε από τις 8πμ ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και τα εκλογικά κέντρα έχουν στηθεί σε δήμους και σε σχολεία με 12 υποψηφίους να διεκδικούν την ψήφο των 48,7 εκατομμύρια Γάλλων ψηφοφόρων.

Αγωνία γα το αποτέλεσμα και παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ο Εμανουέλ Μακρόν, εδώ και καιρό είχε το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις αλλά τον ακολουθεί πλέον στενά η Μαρίν Λεπέν. Ο Jean-Luc Mélenchon διεκδικεί να σπάσει το δίδυμο και ελπίζει να κάνει την ανατροπή. Ο αριθμός ρεκόρ των αναποφάσιστων και το επίπεδο της αποχής κάνουν επίσης το αποτέλεσμα αβέβαιο.

Το 2002 η αποχή έφτασε στο ρεκόρ 28,4%. Θα είναι τόσο υψηλό είκοσι χρόνια μετά; «Αν οι ψηφοφόροι μας ανησυχούν για την πρόοδο της Λεπέν, μπορεί να τους κινητοποιήσει. Αλλά το ενδεχόμενο να νικήσει τον Εμανουέλ Μακρόν μπορεί επίσης να είναι ένα κίνητρο για τα άκρα», ανησυχεί το περιβάλλον του Γάλλου Προέδρου.

 Πού ψηφίζουν οι υποψήφιοι;

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα ψηφίσει στο Λε Τουκέ, όπου έχει κατοικία. Η Μαρίν Λεπέν θα ψηφίσει επίσης στο Pas-de-Calais, στο Hénin-Beaumont. Στο γειτονικό διαμέρισμα του Βορρά, στο Saint-Amand-les-Eaux, θα ψηφίσει ο Fabien Roussel.

Τρεις υποψήφιοι θα κάνουν το αστικό τους καθήκον στο Παρίσι: η Anne Hidalgo, ο Yannick Jadot και ο Eric Zemmour. Στο Ile-de-France, η Valérie Pécresse θα πρέπει να ψηφίσει στο Vélizy-Villacoublay (Yvelines), η Nathalie Arthaud στο Pantin (Seine-Saint-Denis) και ο Nicolas Dupont-Aignan στο Yerres (Εσόν).

Κατά τα άλλα, στη Γαλλία, αναμένεται η ψήφος του Philippe Poutou στο Μπορντό, του Jean Lassalle στο Lourdios-Ichère (Pyrénées-Atlantiques) και του Jean-Luc Mélenchon στη Μασσαλία.

Η Αν Ινταλγκό, δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια για την προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είναι η πρώτη από τους δώδεκα υποψηφίους που ψήφισε για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

διάβασε και αυτό  Τιμή Σοκ στο ρεύμα: Άλμα τιμής χονδρικής στην Ευρώπη - Στα 616 € η μεγαβατώρα στην Ελλάδα

Ο Jean-Luc Mélenchon, είναι ο 2ος υποψήφιος πρόεδρος που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.
Υπήρχε πλήθος στο εκλογικό τμήμα στο Bouches-du-Rhône, στη Μασσαλία του οποίου είναι βουλευτής και ο Jean-Luc Mélenchon, ο οποίος συνοδευόταν από τον διευθυντή της εκστρατείας του Manuel Bompard, περίμενε μερικά λεπτά με υπομονή.

Ασφάλεια, ενέργεια, κυριαρχία, Σύνταγμα, Ευρώπη, πόλεμος στην Ουκρανία, περιβάλλον, φορολογία, υγεία, παιδεία… Εδώ και αρκετούς μήνες, πολλά θέματα έχουν αναδειχθεί με τη σειρά τους στη δημόσια συζήτηση. Γεγονότατη, η προεδρική εκστρατεία ήταν το σκηνικό πολυάριθμων συζητήσεων, πολεμικών, έντονων ανταλλαγών, κατηγοριών, ιδεών και προτάσεων που προέκυψαν από όλες τις πολιτικές πλευρές.

Εμμανουέλ Μακρόν

Θα καταφέρει ο απερχόμενος πρόεδρος να παραμείνει στην εξουσία; Με το 27% των προθέσεων ψήφου στον πρώτο γύρο, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει πλέον ένα άνετο προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών του, το οποίο όμως τείνει να διαβρώνεται στις δημοσκοπήσεις. Ο αρχηγός του κράτους υπογραμμίζει τακτικά το ρεκόρ του όσον αφορά την απασχόληση, τη δημιουργία επιχειρήσεων και την καταπολέμηση της ανεργίας για να διασφαλίσει ότι η « επανάσταση » που είχε υποσχεθεί το 2017 είναι πράγματι σε εξέλιξη.

Μαρίν Λεπέν

Για την τρίτη της καμπάνια η υποψήφια της Εθνικής Συσπείρωσης θέλει να το πιστέψει. Πιστοποιημένη, μέχρι σήμερα, με 22% των προθέσεων ψήφου, η Μαρίν Λεπέν βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην κούρσα για τα Ηλύσια και προχωρά στις δημοσκοπήσεις. Αν ο λόγος του κάνει την « αγοραστική δύναμη » κεντρικό άξονα, η καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης παραμένει ουσιαστικό θέμα του προγράμματός του.

Ζαν-Λικ Μελανσόν

Θα καταφέρει η εξεγερμένη κερκίδα να μπει κρυφά στην « τρύπα του ποντικιού »; Με 16% των προθέσεων ψήφου στις δημοσκοπήσεις, ο Jean-Luc Mélenchon σκοπεύει να ξεπεράσει το σκορ του 2017, φτάνοντας στον δεύτερο γύρο. Απασχόληση, φορολογία, περιβάλλον… Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει ισχυρά μέτρα για την οικοδόμηση « άλλου κόσμου ».

διάβασε και αυτό  Μνημεία ναυάγια, γέφυρες και ρωμαΐκά στρατόπεδα : Η ξηρασία στην Ευρώπη φέρνει στην επιφάνεια το ιστορικό παρελθόν

Έρικ Ζέμουρ

Θα καρποφορήσει η μετάβαση από δημοσιογράφο σε πολιτικό; Πιστοποιημένος με περίπου 10% στις δημοσκοπήσεις, ο Eric Zemmour έχει καταστήσει τον αγώνα του για τη « μηδενική μετανάστευση » και την κυριαρχία της Γαλλίας κεντρικούς άξονες του προγράμματός του. Υποθέτοντας δυνατές προτάσεις, ο υποψήφιος Reconquête! υπόσχεται ότι μαζί του «η Γαλλία θα παραμείνει Γαλλία ».

Valerie Pecresse

Ο υποψήφιος LR ελπίζει να ματαιώσει τις προβλέψεις. Έχοντας πιστωθεί με περίπου το 9% των προθέσεων ψήφου, η Valérie Pécresse ισχυρίζεται το « κουράγιο » της και υπόσχεται να φέρει τις μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες πλειοψηφίες δεν έχουν πραγματοποιήσει. Απασχόληση, νοσοκομείο, φορολογία, ανταγωνιστικότητα, ασφάλεια… Η υποψήφια σκοπεύει να μεταμορφώσει ολόκληρα τμήματα της γαλλικής κοινωνίας, αν εκλεγεί.

Γιανίκ Τζάντοτ

Η μάχη για το περιβάλλον θα φέρει τον Yannick Jadot στα Ηλύσια; Πιστοποιημένος με περίπου το 5% των προθέσεων ψήφου στις δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος ΕΕΛΒ έχει τονίσει, κατά την προεκλογική του εκστρατεία, τις ανατροπές που προκάλεσε η κλιματική κρίση. Και υπόσχεται να αλλάξει σημαντικά τη γαλλική κοινωνία για να το αντιμετωπίσει.

Anne Hidalgo

Έχει δίκιο η δήμαρχος του Παρισιού που δεν πιστεύει τις δημοσκοπήσεις; Με περίπου 2% των προθέσεων ψήφου, η Anne Hidalgo πιστεύει ότι η ψήφος για την υποψηφιότητά της είναι « χρήσιμη για την αριστερά » και τη Γαλλία. Βασίζεται στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων του στρατοπέδου της για να κερδίσει την εξουσία και να επιτρέψει στη Γαλλία να « αλλάξει το μέλλον ».

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, ψήφισε στο Tulle (Corrèze), πόλη της οποίας ήταν δήμαρχος και όπου έχει κατοικία. Ο Φρανσουά Ολάντ υποστηρίζει επίσημα την υποψήφια του σοσιαλιστικού κόμματος Αν Ινταλγκό.

 

διάβασε και αυτό  Ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου: Η Επιτροπή εγκαινιάζει Κέντρο Γνώσης για την καταπολέμηση του καρκίνου

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν δήμαρχος της Χάβρης, Εντουάρ Φιλίπ, ψηφίζει ήδη στην πόλη που ηγείται.

 

Συμμετοχή στο εξωτερικό
Τα υπερπόντια εδάφη έχουν ήδη αρχίσει να ψηφίζουν, λόγω της διαφοράς ώρας. Και η προσέλευση το μεσημέρι είναι μάλλον χαμηλή. Στη Νέα Καληδονία, που ξεκίνησε η ψηφοφορία το Σάββατο, η συμμετοχή το μεσημέρι κορυφώθηκε στο 17,59% έναντι 19,86% πριν από 5 χρόνια. Στην Πολυνησία ήταν 12,34% το μεσημέρι έναντι 22,24% την ίδια ώρα το 2017, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας.

Στη Γουαδελούπη, η συμμετοχή στις 5 μ.μ. ήταν 37,08%, μεγαλύτερη από το 2017 όταν ήταν 34,17%. Είναι 34,6% στη Γουιάνα την ίδια στιγμή (έναντι 37,31% το 2017), 35,1% στη Μαρτινίκα (34,82% το 2017).

Δεν θα ψηφίσουν οι  Γάλλοι στη Σαγκάη

Παρά τα αιτήματα της γαλλικής πρεσβείας , οι ομογενείς που ζουν στη Σαγκάη δεν θα μπορούν να ψηφίσουν αυτή την Κυριακή, για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Λόγω του Covid-19, οι κάτοικοι αυτής της κινεζικής μεγαλούπολης έχουν αναγκαστεί να μείνουν σπίτι για δύο εβδομάδες.

Πηγή lefigaro/ leparisin

 

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
«Για πρώτη φορά, η Ελληνική πολιτεία κινητοποιεί –συντονισμένα– τόσα πολλά…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: