Νεολαία

Ενοίκια «φωτιά», ανεπαρκείς φοιτητικές εστίες, τι ισχύει για την επιδότηση

Οι τιμές ενοικίασης σπιτιού στις φοιτητουπόλεις της Ελλάδας, με τις αυξήσεις να φθάνουν το 60% στην Αθήνα, απλησίαστες για τη μέση οικογένεια. Ακολουθούν Πάτρα και Θεσσαλονίκη με το
αντίστοιχο ποσοστό αύξησης να ξεπερνά το 50%. Πιο ακριβή περιοχή για φοιτητικά ενοίκια είναι η Κέρκυρα και ακολουθούν τα Χανιά, ενώ πιο οικονομικές περιοχές είναι η Ξάνθη, η Τρίπολη και η Κόρινθος.

Η κρατική επιδότηση των 1.500€ (η 2.000€ αν συγκατοικούν) έχει γίνει δυσκολότερη. Χιλιάδες φοιτητές και οι οικογένειές τους έρχονται αντιμέτωποι με σειρά από εισοδηματικά αλλά
και «ακαδημαϊκά» κριτήρια -κόφτες. Επί πλέον για την «μη απόρριψη της αίτησης» απαιτείται από την οικογένεια η υποβολή φορολογικής δήλωσης για το φορολογικό έτος 2022.

Οι θέσεις στις φοιτητικές εστίες είναι περιορισμένες. Το έντονο πρόβλημα στέγασης  αντιμετωπίζουν οι επιτυχόντες σε πανεπιστημιακές σχολές της Πάτρας,  το θέμα ταλανίζει εκατοντάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους. Για το Αγρίνιο δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες.

Είκοσι χρήσιμες συμβουλές για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης

1.Μη ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου. Πρόκειται για σύνηθες λάθος. Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας σε καλύτερες τιμές.

2.Αποφεύγετε τη μίσθωση υπογείων, σοφιτών ή πολύ παλιών κατοικιών

3.Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Αν το κόστος μίσθωσης υπερβαίνει τα οικονομικά σας δεδομένα, μη το δεχτείτε γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.

4.Να υπογράφετε πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιο του και να μην προχωρείτε ποτέ με προφορικές συμφωνίες.

5.Να μην προκαταβάλετε ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών.

διάβασε και αυτό  Ο 'Αεινάυτης' Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης Προέδρος του Ευγενιδείου Ιδρύματος στη Kallithea Press

6.Μην ανταποκρίνεστε σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων, τις οποίες για να τις δει κάποιος
απαιτείται προκαταβολή.

7.Εάν απευθυνθείτε σε μεσιτικό γραφείο προσέχετε να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή. Ρωτάτε ποια είναι η αμοιβή του και καταβάλετε την αμοιβή μόνο αν ενοικιάσετε το σπίτι που
προτείνει.

8.Πριν αποφασίσετε να υπογράψετε συμβόλαιο, ενημερωθείτε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα σας επιβαρύνουν, πέραν του ενοικίου.

9.Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.

10.Ελέγχετε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι παρέχει (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).

11.Οι φοιτητές που θα αναζητήσουν φοιτητική στέγη στη Β. Ελλάδα (Καστοριά Φλώρινα, Κοζάνη κλπ), θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα αν το διαμέρισμα διαθέτει κοινόχρηστη ή αυτόνομη θέρμανση διότι ο χειμώνας είναι μεγαλύτερης διάρκειας και το μηνιαίο κόστος θέρμανσης μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 50% του μισθώματος.

12.Κατά τις ημέρες των εγγραφών δεν αποκλείεται να προστεθεί «καπέλο» έως και 10%-15% σε σχέση µε το αρχικά ζητούμενο μίσθωμα.

13.Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

14. Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται ετησίως κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.

15.Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, μετά την τριετία, όταν, μετά την
παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.

διάβασε και αυτό  Η Ελλάδα Έχει Μέλλον

16. Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

17.Ελέγχετε καλά το σπίτι για να διαπιστώσετε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνετε στον ιδιοκτήτη ώστε να τις διορθώσει άμεσα.

18.Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.

19.Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή που πηγάζει εκ του νόμου αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.

20.Προσοχή! Από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί για τις κατοικίες.

Καλή φοιτητική ζωή!

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία. άρθρο της Θεοκλήτη Μεσουρίδου
Πρόεδρος Συλλόγου Τριτέκνων Περιφέρειας (Νομού) Αττικής
Γεν. Γραμματέας Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων (ΠΟΤ)
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Καλλιθέας

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: