Νέες μειώσεις μισθών προβλέπονται για δημοσίους υπαλλήλους υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, κατόπιν απόφασης που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνου Πετραλιά.

 

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση, οι μειώσεις μισθών αφορούν σε κυρώσεις που επικρέμονται πάνω από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης σε περίπτωση που δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα, με συνέπεια τα στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει αποστείλει.

Ειδικότερα, σε περίπτωση που οι λοιποί φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, στους οποίους περιλαμβάνονται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου

(Ν.Π.Ι.Δ.), οι Ανεξάρτητες Αρχές της Κεντρικής Κυβέρνησης και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), δεν υποβάλλουν τα στοιχεία που αφορούν στις Προβλέψεις τους για τον Πολυετή Δημοσιονομικό Προγραμματισμό (Π.Δ.Π.), τα σχέδια συνοπτικών και αναλυτικών ετήσιων προϋπολογισμών, τις εκθέσεις της παρ. 3 του άρθρου 45 και της παρ. 12 του άρθρου 54 του ν. 4270/2014, και την στοχοθεσία και τα μνημόνια συνεργασίας και μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 147 του ν. 4270/2014 προβλέπεται μια διαδικασία κυρώσεων για τους προϊστάμενους των οικονομικών τους υπηρεσιών.

Οι κυρώσεις φτάνουν μέχρι και ποινή περικοπής από το μηνιαίο μισθό ή την αποζημίωσή τους.

Τα στάδια μέχρι την περικοπή του μισθού και οι εξαιρούμενοι

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η απόφαση, εάν οι προϊστάμενοι των οικονομικών υπηρεσιών του εκάστοτε φορέα δεν υποβάλλουν τα απαιτούμενα στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εντός 15 ημερών από την παρέλευση των ορισμένων από εγκυκλίους και αποφάσεις, χρονικών περιθωρίων, καλούνται μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να υποβάλλουν γραπτώς εξηγήσεις για τη μη υποβολή των στοιχείων στον προϊστάμενο οικονομικών υπηρεσιών του εποπτεύοντος φορέα της Κεντρικής Διοίκησης.

Μετά την παρέλευση και της προθεσμίας αυτής μπορεί να επιβληθεί στον προϊστάμενο οικονομικών υπηρεσιών του φορέα της Γενικής Κυβέρνησης περικοπή του μηναίου μισθού ίση με το 1/25 (4%) αυτών για κάθε επιπλέον ημέρα καθυστέρησης, με μέριμνα του αρμόδιου οργάνου διοίκησης, κατόπιν απόφασης του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και μετά από εισήγηση του προϊσταμένου οικονομικών

υπηρεσιών του εποπτεύοντος φορέα της Κεντρικής Διοίκησης.

Τα αυτά προβλέπονται και για τους προϊσταμένους των Ανεξάρτητων Αρχών οι οποίοι σε αντίθεση με τους υπόλοιπους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, υποβάλλουν τις εξηγήσεις τους απευθείας στο ΓΛΚ, ενώ προβλέπεται το ίδιο ποσοστό περικοπής στο μισθό τους.

Οι προϊστάμενοι των οικονομικών υπηρεσιών και στις δύο περιπτώσεις έχουν δικαίωμα προσφυγής ενάντια στην απόφαση υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη περικοπή μισθού τους στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σημειώνεται πως ως προς την εφαρμογή του μέτρου, πως εξαιρούνται οι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης, καθώς και οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα νομικά πρόσωπα εποπτείας αυτών.