Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και τους πολύ ισχυρούς ανέμους.

Μάλιστα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε ισχυρή σύσταση προς τους κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων Ικαρίας, Σάμου, Λέσβου και Χίου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λόγω της νέας μεταβολής που θα παρουσιάσει ο καιρός.

Συγκεκριμένα, η ΓΓΠΠ καλεί τους κατοίκους των ΠΕ Ικαρίας, Σάμου, Λέσβου και Χίου να:

  • αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρά τους ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούν στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • μη διασχίζουν για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.
  • σε κάθε περίπτωση, να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών.

Ο καιρός την Παρασκευή

Ειδικότερα, βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται την Παρασκευή στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά ηπειρωτικά. Το απόγευμα τα φαινόμενα στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 5 έως 14, στα δυτικά ηπειρωτικά από 9 έως 12, στη Θεσσαλία από 6 έως 13, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο από 7 έως 14, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 έως 12, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 14, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 11 έως 16, στις Κυκλάδες από 12 έως 16, στα Δωδεκάνησα από 13 έως 17 και στην Κρήτη από 9 έως 19.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, από το πρωί όμως θα στραφούν σε νότιους και το απόγευμα θα ενισχυθούν φτάνοντας τα 6 έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, σταδιακά όμως θα ενισχυθούν και θα φτάνουν τα 5 έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχοπτώσεις από το μεσημέρι, οι οποίες από το απόγευμα θα είναι τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως από το πρωί θα ενισχυθούν και θα φτάνουν τα 2 έως 4 και τοπικά στις παράκτιες περιοχές τα 5 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται τοπικές βροχές από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα γίνουν νοτιοανατολικοί 2 έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς.

Πηγή: efsyn.gr