Δεκάδες είναι οι καταγραφές στα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ. και βαρύ το ποινικό μητρώο για τους τρεις άνδρες που συνελήφθησαν για την έκρηξη στην Πλάκα. Οι τρεις συλληφθέντες είχαν απασχολήσει επανειλημμένα την Αστυνομία, για υποθέσεις που αφορούσαν κυρίως κλοπές, ληστείες και ναρκωτικά.

Ο ένας από τους τρεις είχε απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές 13 ακόμη φορές από το 2008 έως και το 2026, για υποθέσεις κλοπών, ληστειών και ναρκωτικών. Όσο για τον δεύτερο συλληφθέντα, από το 2019 έως το 2026 είχε απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ. περισσότερες από 20 φορές για υποθέσεις  ναρκωτικών, κλοπών, αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, αλλά και ληστειών. Ο τρίτος άνδρας, από το 1985 έως και το 2026 είχε απασχολήσει τις Αρχές περίπου 45 φορές, για υποθέσεις κλοπών, ληστειών και ναρκωτικών.

Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα (2/11) στις 12:00 το μεσημέρι, έλαβαν οι τρεις συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη στην Πλάκα, στην οδό Λυσικράτους, που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους.

Οι τρεις κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή μετά την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος τους και ζήτησαν χρόνο προκειμένου να λάβουν γνώση της δικογραφίας και να προετοιμάσουν την απολογία τους.

Πρόκειται για δύο Έλληνες και έναν υπήκοο Αλβανίας, οι οποίοι, κατά τα στοιχεία της έρευνας, φέρονται να προκάλεσαν δολιοφθορά στις σωληνώσεις φυσικού αερίου του κτιρίου, επιχειρώντας να αφαιρέσουν χάλκινες σωληνώσεις.

Σε βάρος των τριών έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για σειρά βαριών κακουργημάτων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο εμπρησμός από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, με αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων από πρόθεση και κατά συναυτουργία, καθώς και η έκρηξη με τα ίδια αποτελέσματα.

Η δίωξη αφορά επίσης ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και κατά συναυτουργία, αλλά και επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή και κατά συναυτουργία.