Γιορτάζουμε δύο Εθνικές Επετείους. Όμως λίγοι τις συνειδητοποιούν, ενώ αρκετοί τις παρερμηνεύουν.
Γιορτάζουμε στις 26 Οκτωβρίου την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Ελληνικό Στρατό κατά τον νικηφόρο Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο του 1912. Είναι ευκαιρία να τιμήσουμε εκείνους που θυσιάσθηκαν για να μεγαλώσουν την Ελλάδα και να απαλλάξουν από τον τουρκικό ζυγό εκατομμύρια Ελλήνων. Συμβολική η ημερομηνία: Οι πρώτοι Έλληνες στρατιώτες εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη ανήμερα της εορτής του Πολιούχου της Αγίου Δημητρίου.
Γιορτάζουμε και το ΟΧΙ του 1940. Τον αγώνα του Στρατού και του λαού εναντίον της θρασείας ιταλικής εισβολής. Γίνεται μερικές φορές λόγος για το «αλβανικό έπος». Θεωρώ λανθασμένη την ορολογία. Η Αλβανία δεν έγραψε κανένα έπος. Ήταν σύμμαχος και δορυφόρος του Μουσολίνι με απόφαση του Αλβανικού Κοινοβουλίου. Το έπος ανήκει στους Έλληνες στρατιώτες και εγράφη επάνω στα βουνά της Ηπείρου. Τα εδάφη που ελευθέρωσε ο Στρατός μας από την 28η Οκτωβρίου μέχρι και την απόκρουση της εαρινής επίθεσης του 1941 ήταν εδάφη κατοικούμενα κυρίως από Έλληνες. Στην Κορυτσά οι Βορειοηπειρώτες υποδέχθηκαν τον Ελληνικό Στρατό με πολυάριθμες ελληνικές σημαίες. Άρα πρέπει να μιλούμε για το Ελληνικό Έπος των Βορειοηπειρωτικών Βουνών.
Προτείνουν ορισμένοι να εορτάζουμε στις 12 Οκτωβρίου και όχι στις 28 Οκτωβρίου. Λένε ότι σε κάθε πόλεμο τιμούμε τη λήξη και όχι την έναρξη. Απάντηση: Στις 12 Οκτωβρίου 1944 απελευθερώθηκε μόνον η Αθήνα, όχι όλη η Ελλάδα. Από τη Θεσσαλονίκη οι Γερμανοί έφυγαν μετά από δύο εβδομάδες. Η Κρήτη παρέμεινε υπό γερμανική κατοχή μέχρι τον Μάιο του 1945. Δεν είναι σωστό, λοιπόν, να εορτάζουμε αθηναιοκεντρικά σαν να αδιαφορούμε για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Επιπλέον το ΟΧΙ μάς συνδέει με τα ΟΧΙ του Ελληνισμού. Το Μολών Λαβέ του Λεωνίδα, την αγέρωχη απάντηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Μωάμεθ τον Πορθητή, την άρνηση των Μεσολογγιτών να παραδοθούν το 1826, το ΟΧΙ των Ελλήνων Κυπρίων στη βρετανική αποικιοκρατία και πιο πρόσφατα στο Σχέδιο Ανάν κ.ά. Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι ο Ελληνισμός κατεγράφη τιμητικά στην παγκόσμια Ιστορία για τα ΟΧΙ του.
Μία άλλη παρερμηνεία, η οποία συνδέεται με τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, είναι η κομματική μονοπώληση της Εθνικής Αντίστασης. Ισχυρίζονται ορισμένοι ότι Αντίσταση κατά των κατακτητών το 1941-44 έκανε μόνο η Αριστερά (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ). Λάθος. Η παραχάραξη είναι σκόπιμη και πρέπει να σταματήσει. Μία από τις μεγαλύτερες αντιστασιακές ενέργειες ήταν η ανατίναξη των γραφείων της φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ, στη γωνία Γλάδστωνος και Πατησίων. Αυτή η γενναία πράξη, που έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, πιστώνεται στην πατριωτική Οργάνωση ΠΕΑΝ με στελέχη τον ηρωικό Αεροπόρο Περρίκο, την Ιουλία Μπίμπα και άλλους. Δεν είχαν καμία σχέση με το ΚΚΕ και την Αριστερά. Εξ άλλου τους Τσάμηδες Μουσουλμάνους της Θεσπρωτίας, που συνεργάσθηκαν με τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές, αντιμετώπισε επιτυχώς η αντιστασιακή οργάνωση ΕΔΕΣ του Ναπολέοντος Ζέρβα, η οποία ήταν σαφώς αντίθετη με τη ιδεολογία και τους σκοπούς του ΚΚΕ.
Ας σταματήσει η διασπορά διχαστικών μηνυμάτων. Η Διχόνοια προκάλεσε οδυνηρά αποτελέσματα στο Έθνος. Ας βοηθήσουμε τη νέα γενιά να αποφύγει τους διχασμούς. Ας δώσουμε στους νέους να μεθύσουν με το αθάνατο κρασί του 1821 και του 1940.
Κωνσταντίνος Χολέβας
Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ,