Αττική

Δήμος Αγίου Δημητρίου Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Μήνυμα της Δημάρχου Αγίου Δημητρίου

Βρισκόμαστε εν μέσω μιας πανδημίας αλλά στην πραγματικότητα βρισκόμαστε εδώ και αμέτρητα χρόνια σε μια άλλη παγκόσμια πανδημία που είναι η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
Μια πανδημία -ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η 25η Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μας θέλει και μας βρίσκει πιο έτοιμες από ποτέ να πολεμήσουμε, διεκδικώντας τα αυτονόητα: Να ζούμε ασφαλείς, μακριά από βία, ελεύθερες από φόβο σε έναν κόσμο, ισότιμο και δίκαιο.

Μας βρίσκει όλες και, ελπίζω όλους, έτοιμες/ους να δράσουμε όπως και όσο αναλογεί στη καθεμία και τον καθένα μας για να δώσουμε ένα τέλος στο έγκλημα της βίας κατά των γυναικών. Σε ένα έγκλημα που ζει, αναπνέει και γιγαντώνεται στις λεπτομέρειες. Καμία λεπτομέρεια δεν θα περνά απαρατήρητη. Καμία μορφή βίας δεν θα γίνεται ανεκτή. Μέχρις ότου καμία γυναίκα να μην βρίσκεται σε άνιση θέση. Στεκόμαστε αδιαπραγμάτευτα δίπλα σε όλες τις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με κάθε μορφή βίας και αδικίας. Σήμερα, πάντα.

Κλείνω, κάνοντας λίγο δικό μου, μέρος από ποίημα της νεαρής ακτιβίστριας Αμάντα Γκόρμαν:

«Ήρθε η μέρα… θα βγούμε απ’ τη σκιά φλεγόμενες κι ατρόμητες
Η νέα αυγή χαράζει καθώς την απελευθερώνουμε
Γιατί το φως υπάρχει πάντα
Αρκεί να είμαστε αρκετά γενναίες για να το αντικρίσουμε
Αρκεί να είμαστε αρκετά γενναίες για να γίνουμε φως».

Η Δήμαρχος
Μαρία Ανδρούτσου

___________________________________________________________________________________________________

Μήνυμα και κάλεσμα της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας

Στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη βία που υφίστανται οι γυναίκες και τα κορίτσια, οι οργανώσεις που υπερασπίζονται και διεκδικούν τα γυναικεία δικαιώματα κινητοποιούνται για να ακουστούν από την κοινωνία και τις πολιτικές ηγεσίες.

Η βία που εκπορεύεται από τους άνδρες προς τις γυναίκες είναι μέρος μιας ιστορικής συνέχειας: η ενδοοικογενειακή βία που μπορεί να είναι σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική ή οικονομική, η παρενόχληση, η σεξουαλική επίθεση, ο βιασμός, η πορνεία, ο  σεξουαλικός ακρωτηριασμός, διάφορες διακρίσεις λόγω φύλου, έως και η πλέον ακραία μορφή βίας που είναι ο φόνος μιας γυναίκας λόγω της σχέσης κυριαρχίας πάνω της (γυναικοκτονία). Όλες αυτές οι μορφές βίας έχουν κοινή ρίζα τη κουλτούρα της εξουσίας πάνω στις γυναίκες που παράγει το σεξισμό, και όλες τις μορφές διακρίσεων που υφιστάμεθα.

Η καθημερινή βία εντάθηκε, τον καιρό της πανδημίας και του εγκλεισμού, στο πλαίσιο της οικογένειας και των διαπροσωπικών σχέσεων, όπως έχουν καταγράψει όλες οι έρευνες, ενώ οι συχνές γυναικοκτονίες μας υπενθυμίζουν ότι οι γυναίκες συνεχίζουν  να απειλούνται από την ακραία βία εξόντωσης. Όλο και περισσότερες γυναίκες, μετά και το ελληνικό MeToo, μιλούν πια για τη βία που υφίστανται  ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται η αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας και βιασμού. Η σοβαρότητα του θέματος απαιτεί την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση της αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος.

Η ΔΕΠΙΣ Αγίου Δημητρίου έχει ενεργοποιηθεί στο πλαίσιο του Δήμου και του θεσμού της Τ. Α προκειμένου να αναγνωριστεί το πρόβλημα της  βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης κατά της γυναίκας, με εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Συμμετέχει ενεργά και στηρίζει τις διεκδικήσεις των γυναικείων δικαιωμάτων και καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Νοέμβριος 2021

Η Πρόεδρος
Ελένη Καντζέλη
και τα μέλη της ΔΕΠΙΣ
Αγίου Δημητρίου

___________________________________________________________________________________________________

Πρόγραμμα δράσης για την καταπολέμηση
της σεξουαλικής παρενόχλησης

✊ Ενώνοντας τη φωνή μας με το Δήμο Αθηναίων που πρώτος δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας και στους χώρους που διαθέτει, το Δημοτικό Συμβούλιο του Αγίου Δημητρίου ομόφωνα ψήφισε την πρόταση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας για την αποδοχή και δέσμευση Προγράμματος Δράσης για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης.

➡ Πρόκειται για «Δημόσια Δέσμευση» μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης, ανάληψης πρωτοβουλιών για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων και πρωτίστως των αιρετών, καθώς και για καθορισμό της διαδικασίας εξέτασης καταγγελιών και διενέργειας ΕΔΕ.

Περισσότερα 

Facebook Comments Box
διάβασε και αυτό  Δήμος Αγίου Δημητρίου • 10 +10 Ερωτήσεις για την πανδημία

Απάντηση