Σοβαρές αντιδράσεις και έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει περιστατικό που σημειώθηκε σε χωριό των Χανίων, όταν δύο παιδιά ηλικίας 4 και 5 ετών βρέθηκαν μέσα σε σχολικό λεωφορείο αρκετές ώρες μετά την πρωινή μεταφορά τους στο σχολείο. Τα δύο νήπια φέρεται να παρέμειναν στο όχημα για περίπου πέντε ώρες, μέχρι να εντοπιστούν από τον οδηγό λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι.
Όλα ξεκίνησαν όταν μία μητέρα πήγε στο σχολείο προκειμένου να δώσει το μεσημεριανό γεύμα στο παιδί της. Εκεί, σύμφωνα με καταγγελίες γονέων, ενημερώθηκε ότι το παιδί δεν είχε πάει εκείνη την ημέρα στο σχολείο. Ακολούθησε αναζήτηση, με τον οδηγό του σχολικού λεωφορείου να μεταβαίνει στο σημείο όπου είχε σταθμεύσει το όχημα από το πρωί, προκειμένου να πραγματοποιήσει αργότερα το μεσημβρινό δρομολόγιο επιστροφής.
Όταν ο οδηγός άνοιξε το λεωφορείο, διαπίστωσε ότι μέσα βρίσκονταν όχι ένα, αλλά δύο παιδιά. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των γονέων, τα δύο νήπια βρίσκονταν στις πίσω θέσεις του λεωφορείου και δεν έγιναν αντιληπτά κατά την αποβίβαση των υπόλοιπων μαθητών. Τα παιδιά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρέμειναν στο όχημα από το πρωινό δρομολόγιο έως τον εντοπισμό τους.
Το σχολικό λεωφορείο, το οποίο εκτελεί δρομολόγια του ΚΤΕΛ, είχε ξεκινήσει λίγο πριν από τις 08:00 το πρωί, έχοντας μαζί του και συνοδό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί, η συγκεκριμένη συνοδός είχε τοποθετηθεί για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο δρομολόγιο. Τα δύο παιδιά φέρεται να κάθονταν στις πίσω θέσεις και να αποκοιμήθηκαν, με αποτέλεσμα να μην γίνουν αντιληπτά όταν οι υπόλοιποι μαθητές κατέβηκαν από το λεωφορείο.
Η εικόνα με την οποία εντοπίστηκαν τα παιδιά προκάλεσε ιδιαίτερη αναστάτωση. Γονέας μαθητή που φοιτά στο σχολείο της περιοχής ανέφερε, σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες, ότι τα παιδιά ήταν κλαμένα και βρεγμένα από ούρα και βρίσκονταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Οι συγκεκριμένες περιγραφές προέρχονται από γονείς και αποτελούν καταγγελίες για το περιστατικό, ενώ οι ακριβείς συνθήκες παραμένουν υπό διερεύνηση.
Το περιστατικό έχει προκαλέσει εύλογα ερωτήματα στους γονείς, οι οποίοι διερωτώνται πώς ήταν δυνατόν να μην πραγματοποιηθεί έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί ότι όλα τα παιδιά είχαν αποβιβαστεί από το λεωφορείο. Όπως αναφέρουν, πρόκειται για παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα οποία μπορεί να είχαν αποκοιμηθεί και να μην αντιλήφθηκαν ότι το λεωφορείο είχε φτάσει στον προορισμό του. Το ζήτημα που τίθεται είναι κατά πόσο πραγματοποιήθηκε ο απαραίτητος έλεγχος μετά την ολοκλήρωση του πρωινού δρομολογίου.
Ανησυχία υπάρχει και για την ψυχολογική κατάσταση των δύο παιδιών μετά την περιπέτειά τους, καθώς, σύμφωνα με τους γονείς, δεν θέλουν να ξαναχρησιμοποιήσουν το σχολικό λεωφορείο. Οι ίδιοι εκφράζουν παράλληλα προβληματισμό για το αν θα αισθάνονται ασφαλή κατά τις επόμενες μετακινήσεις τους προς και από το σχολείο.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η αναφορά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την ημέρα του περιστατικού. Γονείς σημείωσαν ότι επικρατούσε δροσιά και βροχή και έθεσαν το ερώτημα τι θα μπορούσε να είχε συμβεί εάν το λεωφορείο είχε παραμείνει για περίπου πέντε ώρες σταθμευμένο κάτω από υψηλές θερμοκρασίες. Η παραμονή μικρών παιδιών για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε κλειστό όχημα θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμη σοβαρότερους κινδύνους.
Από την πλευρά του ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου, ο πρόεδρος Γιάννης Καψανάκης επιβεβαίωσε ότι το περιστατικό συνέβη. Όπως δήλωσε, η εταιρεία ενημερώθηκε σχετικά και προχώρησε στην απομάκρυνση της συνοδού από τη θέση της. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνοδός απολύθηκε και από την επόμενη ημέρα θα αναλάβει άλλη γυναίκα τη συνοδεία των παιδιών στο συγκεκριμένο δρομολόγιο.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η συνοδός φέρεται να υποστήριξε πως τα παιδιά είχαν κοιμηθεί και για αυτόν τον λόγο δεν τα αντιλήφθηκε κατά την αποβίβαση. Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό και ζήτησε συγγνώμη για όσα συνέβησαν.
Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η υπηρεσία έχει λάβει άτυπη ενημέρωση για το συμβάν και αναμένεται να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.
Το περιστατικό στα Χανιά επαναφέρει με δραματικό τρόπο το ζήτημα της ασφάλειας των μαθητών κατά τη μεταφορά τους με σχολικά λεωφορεία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά τόσο μικρής ηλικίας. Το βασικό ερώτημα που καλούνται πλέον να απαντήσουν οι αρμόδιοι είναι πώς δύο νήπια παρέμειναν μέσα στο λεωφορείο για περίπου πέντε ώρες χωρίς να γίνει αντιληπτή η απουσία τους και χωρίς να διαπιστωθεί εγκαίρως ότι δεν είχαν επιστρέψει στο σχολείο ή στα σπίτια τους.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να εξετάσουν τις συνθήκες του περιστατικού και να διαπιστώσουν εάν τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες κατά την ολοκλήρωση του πρωινού δρομολογίου. Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι η συνοδός απομακρύνθηκε από τη θέση της δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το περιστατικό από την πλευρά του ΚΤΕΛ, ενώ οι γονείς ζητούν σαφείς απαντήσεις και εγγυήσεις ότι κάτι αντίστοιχο δεν θα επαναληφθεί.