Περίεργα

Γάτες Σκύλοι τα αντίθετα πάντα έλκονται

 Αν έχετε ζώο συντροφιάς σίγουρα θα έρχεται να σας συναντήσει στην πόρτα όταν φτάσετε σπίτι. Εκλιπαρεί για προσοχή συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μυρίζει τα ρούχα σας όταν λείπετε εδώ και λίγες μέρες. Θα δεχτεί στοργή από οποιονδήποτε.  

Οι γάτες και οι σκύλοι θεωρούνται συχνά ως εντελώς αντίθετα. Ο ένας είναι εξερχόμενος. το άλλο είναι δεσμευμένο. Κάποιος σε αγαπάει. ο άλλος είναι αδιάφορος. Στα σκυλιά αρέσει να μυρίζουν πράγματα. στις γάτες αρέσει να κυνηγούν πράγματα. Ωστόσο, όπως έμαθα, η αλήθεια είναι ότι οι γάτες και οι σκύλοι μοιάζουν πολύ περισσότερο στην ψυχολογία και τη φυσιολογία από ό,τι θα περιμέναμε. Περίεργος – όπως η γάτα μου – έκανα κάποια έρευνα.

Ούτε οι γάτες ούτε οι σκύλοι έχουν αχρωματοψία, αλλά η όρασή τους είναι περιορισμένη. Οι άνθρωποι και οι γάτες έχουν τρεις τύπους κωνικών κυττάρων με αίσθηση χρώματος στα μάτια μας, αλλά οι σκύλοι έχουν μόνο δύο. Ένα διαδικτυακό εργαλείο που ονομάζεται Dog Vision σάς επιτρέπει να ανεβάσετε μια εικόνα που υποβάλλεται σε επεξεργασία για να σας δείξει πώς φαίνεται μέσα από τα μάτια του σκύλου σας — κυρίως γκρι, με σιωπηλά μπλε και κίτρινα. Οι δοκιμές συμπεριφοράς δείχνουν ότι οι γάτες μπορεί επίσης να βλέπουν λιγότερα χρώματα από τους ανθρώπους, παρά το γεγονός ότι έχουν τον ίδιο αριθμό κωνικών κυττάρων.

Τα ζώα συντροφιά  μας λάμπουν στην περιοχή ανίχνευσης οσμής. Σύμφωνα με το βιβλίο «Being a Dog», της Alexandra Horowitz, ένας σκύλος έχει 50 φορές περισσότερους οσφρητικούς υποδοχείς από έναν άνθρωπο και ο εγκέφαλός του φωτίζεται όταν μυρίζει τον άνθρωπο του. Οι ακριβείς αριθμοί διαφέρουν μεταξύ των φυλών, αλλά οι σκύλοι έχουν περίπου 200 εκατομμύρια οσφρητικούς νευρώνες, σε σύγκριση με 67 εκατομμύρια για τις γάτες και μόνο 15 εκατομμύρια για τους ανθρώπους.

διάβασε και αυτό  Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν! Μπάλωμα δρόμου με λεκάνη τουαλέτας.

Τα σκυλιά λατρεύουν να κάνουν «βόλτες με μυρωδιά», όπου έχουν την ευκαιρία να μυρίσουν ό,τι θέλουν να διερευνήσουν.

Ωστόσο, οι γάτες μπορούν να διακρίνουν τις μυρωδιές πολύ καλύτερα από ότι οι σκύλοι. Οι γάτες έχουν τριάντα παραλλαγές της πρωτεΐνης VR1 που διακρίνει το άρωμα, σε σύγκριση με εννέα παραλλαγές στους σκύλους και μόνο δύο στους ανθρώπους. Οι γάτες καλύπτουν τα απόβλητά τους για να κρύψουν το άρωμά τους από τα αρπακτικά, αλλά μπορούν επίσης να το αφήσουν ως μήνυμα – το άρωμα των απορριμμάτων μεταδίδει πληροφορίες για τη γάτα, όπως αν είναι αρσενικό ή θηλυκό. Μια οικιακή γάτα μπορεί να αγχωθεί εάν το σπίτι της δεν έχει αρκετά αρώματα που αρέσουν στη γάτα. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που η γάτα σας τρίβεται πάνω σας και σε οικεία αντικείμενα που βρίσκονται κοντά της. Βάζει το χαρακτηριστικό άρωμα του στην επικράτειά του, σημαδεύοντάς σας ως «σπίτι» και «οικογένεια».

 Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι αγαπούν τους ανθρώπους τους. Και τα δύο  συνήθως προτιμούν την προσοχή του ιδιοκτήτη τους από το φαγητό ή τις λιχουδιές, ακόμα κι αν πεινάνε. Και τα δύο είδη κατοικίδιων συντονίζονται με τις διαθέσεις του ιδιοκτήτη τους και μπορεί να αγχωθούν εάν ο ιδιοκτήτης αγχωθεί.

Οι γάτες μπορούν να εκπαιδευτούν όπως και οι σκύλοι. Είναι θέμα καθορισμού του τι τους παρακινεί, το οποίο, όπως τα σκυλιά, είναι συνήθως η κοινωνική αλληλεπίδραση και στοργή. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι γάτες ίδιες. κάποιοι προτιμούν την κοινωνικοποίηση, κάποιοι προτιμούν το φαγητό και κάποιοι προτιμούν τα παιχνίδια.

Οι γάτες και οι σκύλοι έχουν διαφορετικές προσωπικότητες, όπως και οι άνθρωποι. Μπορούν να νιώσουν άγχος αποχωρισμού και να καταπραΰνονται από τη μουσική και τις ηρεμιστικές μυρωδιές. Ορισμένες γάτες έχουν υποστεί άγχος κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω της αδυναμίας να ξεκουραστούν ανενόχλητες επειδή οι ιδιοκτήτες τους είναι σπίτι όλη μέρα.

διάβασε και αυτό  Νέα πραγματικότητα για τα σούπερ μάρκετ! Τι μπαίνει και θα αφήσει άφωνους τους καταναλωτές.

Η κατανόηση του γιατί τα ζώα μας συμπεριφέρονται όπως κάνουν μπορεί να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες να επικοινωνήσουν μαζί τους, να τα εκπαιδεύσουν και να τα περιποιηθούν. Πάνω απ ‘όλα, τους βοηθά να μας αγαπήσουν πίσω.

ρεπορτάζ Αφροδίτη Κάνια

Facebook Comments Box

Απάντηση